Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Hengelosche Bierbrouwerij

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Hengelosche Bierbrouwerij

Hengelosche Bierbrouwerij was een bierbrouwerij uit Hengelo (Nederland).

Gegevens brouwerij

Achtergrond informatie

Direct op stoom

Op 1 juni 1879 richtte het zakenduo Herman Meijling en de Hengelose brouwer J.H. Bartelink een nieuwe, op stoom aangedreven brouwerij op. De brouwerij kreeg de naam Hengelosche Stoom Beiersch Bierbrouwerij mee. Het stempel Beiersch kreeg het mee omdat er volgens het Beierse ondergistingsproces gebrouwen werd, waardoor het bier een lange houdbaarheidstermijn kende.

Na de Eerste Wereldoorlog

Na afloop van de Eerste Wereldoorlog, in 1919, kocht Meijling Bartelink zich uit het bedrijf. De naam werd veranderd toen veranderd in Hengelosche Bierbrouwerij NV. De brouwerij behoorde een tijd tot de grootste brouwers van Nederland. Lange tijd was het een grotere onderneming dan bijvoorbeeld Grolsch. In 1952 werd zelfs een nieuw brouwhuis gebouwd en in 1965 volgde nog een moderne bottelarij. Toen werd ook overgegaan op de productie van frisdranken naast het bier. Desondanks was in 1974 een overname door de Belgische Brouwerij Artois onafwendbaar. De brouwerij bleef wel bier onder de naam Hengelo Bier produceren. Jochem Hausberg was hier van 1958 tot 1985 brouwmeester bij Hengelo Bier.

Lees ook

Overstap Aldi

Toen grootafnemer Aldi overstapte op een ander biermerk Bavaria, kon het bedrijf het hoofd niet langer boven water houden. Op 1 april 1988 volgde sluiting van de brouwerij en wordt verkocht aan Brouwerij Martens in België die de installatie ontmanteld en heropbouwd in Bocholt. Het merk Hengelo Bier verdween nog niet direct van de markt; het pilsener werd nog tijdelijk geproduceerd in de later ook gesloten Brouwerij Wielemans-Ceuppens in Brussel. De speciale bieren werden nog korte tijd gebrouwen bij Dommelsch.

Brand

Het monumentale ketelhuis van de brouwerij, aan de Brouwerijstraat 51 te Hengelo, liep in juli 2005 zware schade op na een aangestoken brand. Aangezien het gebied van de brouwerij onder de naam De Brouwery reeds sinds 1999 in handen van projectontwikkelaars was om er een nieuw woongebied in het centrum van Hengelo te realiseren, werd besloten het oude brouwerijhuis te herbouwen. Het naoorlogse silogebouw naast het voormalige brouwerijhuis wordt gerestaureerd.

Weer tot leven

Na een afwezigheid van twintig jaar is onder de firmanaam Hengelo Bier vanaf 1 december 2007 weer Hengelo Bier op de markt gebracht door de Hengelose ondernemer en kunstenaar Herbert Capelle.