Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierbrouwerij Martens

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierbrouwerij Martens

Bierbrouwerij Martens is een bierbrouwerij uit Bocholt (België) die is opgericht in 1758. Deze brouwerij heeft 15 bieren in het assortiment.

kristoffel kloosterbier
Willianbrau beer blik uitgeschonken in een stapelglas

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

 • Ketels te huur

 • Proeflokaal

 • Restaurant

 • Rondleiding

 • Winkel

Biermerken van Bierbrouwerij Martens

Bierbrouwerij Martens heeft 15 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Bierbrouwerij Martens!
 • Pitt bier - Pils - 4%

  Pitt Bier heeft bij de eerste twee à drie flesjes een rauw, staalachtig smaakje. Maar als je volhoudt gaan ze na verloop van tijd steeds beter smaken!

 • Holger - Pils - 4%

  Holger bier heeft een licht bittere smaak. Het is een makkelijk doordrinkbaar pilsener wat je voor een laag bedrag kunt aanschaffen. Een krat Holger kostte jarenlang zo'n €4,99. Bekijk het prijsverloop van het krat Holger.

 • Damburger - Pils - 5%

  Damburger  heeft een krachtig bittere smaak met zoete tonen. Deze pilsner is goed weg te drinken.

 • Schutters Premium Pilsener - Pils - 5%

  Schutters Bier heeft een licht bittere smaak.

 • Holtland - Pils - 4,2%

  Holtland bier heeft een licht bittere smaak.

 • Argus Camaro - Mexicaans bier - 4,6%

  Argus Camaro heeft een lichte smaak en gaat samen goed gepaard met limoen. Limoen versterkt het bier en zorgt voor een frisse smaak.

 • Amigo Mexican - Lager - 4,6%

  Amigo Pura Vida is een zeer verfrissend bier, dat bij voorkeur ijskoud en rechtstreeks uit de fles wordt gedronken.

 • Luxus - Lager - 8,5%

  Deze lager is vrij hoog in alcohol, maar dat proef je niet direct. De smaak is te vergelijken met Bavaria 8.6, moutig en licht zoet.

Achtergrond informatie

Brouwerij Martens - de oudste brouwerij in Limburg - kan met haar 250-jarige traditie in de Belgische biermarkt worden gerekend bij de meest dynamische van het land.

Familie Martens doet zijn intrede

20 Maart 1758 wordt Adriaan Geerkens de uitbater van een gewone dorpsherberg anex brouwerij zoals er in die tijd in elk dorp wel één of meer waren. In 1792 overgenomen door Jean-Laurent Schrijvers. De eerste Martens, Theodorus, zien we in 1823 ten tonele verschijnen. Een brouwerszoon uit het naburige Reppel die trouwde met de dochter van Jean. Zoon Pieter-Frans (1873) nam in 1852 de brouwerij over en samen met zijn moeder zorgde hij ervoor dat de zaken steeds beter gingen. Zo werd er een nieuwe brouwerij gebouwd aan de overkant van de straat. Ze begonnen stationscafé's langs de spoorlijn Antwerpen-Münchengladbach te bevoorraden. Toen Frans jong stierf kwam de uitbating van de brouwerij te liggen bij echtgenote Cornelia Hentjes die in 1888 een nieuwe grote lagerkelder na liet aan zijn zoon Jean Martens. In 1906 doet ook bij Brouwerij Martens de stoommachine zijn intrede.

Na de Eerste Wereldoorlog

Na de eerste wereldoorlog nam in 1923 de volgende generatie (wederom een Frans) de brouwerij over en ging men over op het brouwen van lage gistingsbier en er werd sindsdien ook afgevuld op fles. Ook deed electriciteit op beperkte schaal zijn intrede. Samen met de Brouwerij St. Jozef te Opitter werd tot aan de mobilisatie van 1940 'Duo-Bock' gebrouwen. In 1936 werd een koperen brouwzaal geïnstalleerd naar voorbeeld van het brouwhuis van de Luxemburgse Brasserie Simon, niet meer aangedreven door stoom maar stroom.


Na de Tweede Wereldoorlog

In de 2e wereldoorlog lieten de Duitsers gelukkig de koperen ketels van Brouwerij Martens onaangeroerd zodat men na de bevrijding direct een herstart kon maken. In 1953 namen Gerard en Jean Martens de brouwerij van hun vader over. Toen brouwde men 17.000 hl. Nu brouwt men 1.000.000 hl. per jaar. In dat zelfde jaar zorgde Export Pils en Kristoffel Pils op fles voor een stijging in productievolumes.

Al sinds 1962 wordt meer dan de helft van de pils conform het Reinheitsgebot gebrouwen en geëxporteerd naar het Rijn-Roergebied. Het Duitse succesverhaal begint in dat jaar toen men van de kruideniersfamilie Albrecht het verzoek kregen of men het voor elkaar zou krijgen om binnen een paar dagen een vrachtwagen met beugelflessen te leveren. Dit lukte en sindsdien levert Martens aan de Aldi het Bocholter Pils. Door de toen gedane inverstering werd het mogelijk om tot 6 brouwsels per dag brouwen.

In 1988 koopt Martens de Hengelose Bierbrouwerij in Nederland op van Interbrew. De installaties worden ontmanteld en overgebracht naar Bocholt waar de produktiecapaciteit verdubbeld wordt tot 5.000 hl, oftewel 250.000 hl/jaar. Voor de Belgische warenhuizen van Aldi wordt het pilsbier Karlsquell gebrouwen en gedurende enkele jaren ook het Cara Pils voor Colruyt. Na het succes van de wat zoetige blonde Sezoens is het Sezoens Quattro gelanceerd een bier met een zoetig-bitterig gebrand aroma en een bitterige nasmaak. Het wordt weleens vergeleken met de Duitse alt-bieren.

In 1989 neemt de 8e genratie het roer over, maar lieft4 in getal. Frans en Paul (zonen van Jean) en Fons en Jan (zonen van Gerard)

Groei

In 1990 wordt een nieuwe brouwzaal in gebruik genomen die de productiecapaciteit verhoogt tot 600.000 hl. Om alles te kunnen bijbenen worden in 1992 grotere tanks aangeschaft. In 1995 steeg de eigen productie tot 713.000 hl. In 1998 gaat men over tot de aankoop van Brouwerij Robbere in Galati in Roemenië.

Door de invoering in 2003 van statiegeld op drankblikjes in Duitsland beteknde dit een zware klap. Herstructurering en inkrimping van het personeelsbestand was hierdoor noodzakelijk. 2005 Introduceerd Martens bier in PET flessen.

2008

In 2008 wordt het bedrijf nog steeds gerund door Fons en Jan Martens, Frans en Paul hebben zich eerder al teruggetrokken. De capaciteit bedraagt dan 1,3 miljoen hectoliter waarvan 15% bestaat uit Martens Pils, Sezoens en Sezoens Quattro, eigen label dus, en de overige 85% voor M

Lees ook

Martens in 2015

In 2015 is Brouwerij Martens, met twee productievestigingen in Bocholt en het nabij gelegen Kaulille, met drie miljoen hectoliter de een na grootste van België na de wereldmarktleider AB InBev.

85 procent van de productie wordt geëxporteerd. Het bedrijf is in eigen land nauwelijks gekend met merknamen. Sezoens en Martens Pils zijn de bekendste merken in België. 

Martens is vooral specialist in huismerken voor grootwarenhuizen. Met de Duitse discounter Aldi wordt al sinds 1962 samengewerkt. Bij de jongste blinde test van Test Aankoop, in 2011, kwam de Aldi-pils Schultenbräu met de beste prijs-kwaliteitverhouding uit de bus.

Hypermoderne brouwerij

De rolverdeling tussen de broers is ook duidelijk. Jan doet de operaties en logistiek, Fons de verkoop. "Jan is technisch enorm sterk. De brouwerij van Kaulille is echt de moeite waard", oordeelt Tony Desmet (voormalige topman van AB InBev).

De sterke prestaties van Kaulille staan buiten kijf. Het is een van de beste brouwerijen in de wereld voor de productie van bier in petflessen. Dagelijks vullen de afvullijnen er één miljoen. De Belgische consument ziet bier in pet niet meteen zitten, maar in onze buurlanden en in Afrika is het product in opmars. Bovendien wordt het kwaliteitsverschil met bier in glas steeds kleiner.

De opvolging in het oudste familiebedrijf van de provincie is een ander paar mouwen. Brouwerij Martens startte in 1758, Fons en Jan vormen de achtste generatie. Het is niet zeker of de drie kinderen uit de negende generatie, vandaag nog studerend, ooit als opvolgers naar voren treden.

Bierbrouwerij Martens in het nieuws

 • Buval en Jupiler header

  Aldi wint hoger beroep van AB InBev

  Aldi mag toch blikken bier verkopen die gelijkenissen vertonen met de blikken van Jupiler. Na het door Aldi aangetekende hoger beroep is het vonnis van de Brusselse rechtbank verworpen en houdt de Aldi de blikken in de schappen.

 • Radler drinken

  Kassa Radler test

  Het TV programma Kassa heeft een aantal verschillende Radlers blind laten testen door vijf deskundigen.

  De bierkenners waren over veel radlers niet echt te spreken.

 • Oude en nieuwe Buval blikje

  Buval verpakking aangepast na rechtszaak

  Discountketen Aldi heeft de verpakking van zijn Buval-pils veranderd van rood naar geel.

  Aldi moest dat doen na een klacht van brouwer AB InBev.

Cookie instellingen