Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Zuidhollandse Bierbrouwerij (ZHB)

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Zuid-Hollandsche Bierbrouwerij (ZHB)

Zuid-Hollandsche Bierbrouwerij (ZHB) was een bierbrouwerij uit Den Haag (Nederland).

Gegevens brouwerij

Achtergrond informatie

De Zuid-Hollandsche Bierbrouwerij werd in 1881 opgericht door Louis Kirchmann en was ooit de grootste brouwerij van Den Haag. Louis was ook in het bezit van een groot aantal hotels en cafe’s in het land. Dit was een doelbewuste keuze die door een statutenwijzigingen van de NV in 1892 in gang werd gezet. Door het bezitten van cafe's en hotels was men verzekerd van een vaste afzet.

Hofleverancier

Ook in Amsterdam beschikte de brouwerij over een aantal cafe’s. De brouwerij kreeg in 1894 de status van Hofleverancier. De tegelwand van de ZHB - met zeer prominent de brouwerij in beeld - is uitzonderlijk groot en is als reclame een unicum in Nederland. In 1960 wordt de brouwerij overgenomen door de V.B.B.R. (Oranjeboom). In 1974 sloot de brouwerij voorgoed haar deuren. Weetje: Dat het bier niet bij iedereen in de smaak viel kon men afleiden uit de bijnaam: "ZiekenHuisBier".

Lees ook

Zuid Hollandsch Bierbrouwerij bieren vanaf 2018

Per april 2018 heeft Bierbrouwerij de Arn toestemming gekregen om weer bieren op de markt te brengen onder de naam Zuid-Hollandsche Bierbrouwerij.

Op onderstaande foto zien we een gezellig samenzijn met ZHB bieren. De foto is ingestuurd door Henriette van Ekert. Haar opa, Harrie van Ekert is in het midden van de bovenste rij te zien. De foto is omstreeks 1920 genomen. 

Zuid Hollandse Bierbrouwerij rond 1920 // foto ingestuurd door Henriette van Ekert

Overnames door Zuid-Hollandsche Bierbrouwerij (ZHB)

Zuid-Hollandsche Bierbrouwerij (ZHB) heeft 2 overnames gedaan, namelijk Beiersch bierbrouwerij De Krans in 1930 en Brouwerij Cevelum in 1960

Cookie instellingen