Zuidhollandse Bierbrouwerij (ZHB)

Gegevens brouwerij
Provincie
Oude locatie brouwerij
Noordstraat 6
Plaats
Actieve brouwerij
Nee (44 jaar geleden gestopt)
Opgericht in
1881
Gestopt in
1974 (93 jaar actief geweest)
Overgenomen door

Biermerken van Zuidhollandse Bierbrouwerij (ZHB)

Geen biermerk bekend van Zuidhollandse Bierbrouwerij (ZHB).

Achtergrond informatie

De Zuid-Hollandsche Bierbrouwerij werd in 1881 opgericht door Louis Kirchmann en was ooit de grootste brouwerij van Den Haag. Louis was ook in het bezit van een groot aantal hotels en cafe’s in het land. Dit was een doelbewuste keuze die door een statutenwijzigingen van de NV in 1892 in gang werd gezet. Door het bezitten van cafe's en hotels was men verzekerd van een vaste afzet.

Ook in Amsterdam beschikte de brouwerij over een aantal cafe’s. De brouwerij kreeg in 1894 de status van Hofleverancier. De tegelwand van de ZHB - met zeer prominent de brouwerij in beeld - is uitzonderlijk groot en is als reclame een unicum in Nederland. In 1960 wordt de brouwerij overgenomen door de V.B.B.R. (Oranjeboom). In 1974 sloot de brouwerij voorgoed haar deuren. Weetje: Dat het bier niet bij iedereen in de smaak viel kon men afleiden uit de bijnaam: "ZiekenHuisBier".

Zuid Hollandsch Bierbrouwerij bieren vanaf 2018

Per april 2018 heeft Bierbrouwerij de Arn toestemming gekregen om weer bieren op de markt te brengen onder de naam Zuid-Hollandsche Bierbrouwerij. 

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

2 reacties

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Henny de Heus (gast) op 21-08-2018 om 22:17:03

Hallo, ik heb 9 ansichtkaarten met stootbeelden op het biljart van de ZHB. Deze drie is er ook van Stella Artois en daar heb ik er 23 van. Kon voor jaren terug de complete serie uitgegeven door de ZHB kopen maar prijs was me te hoog. Wat weet u van dergelijke serie’s.

Piet van der Lende (gast) op 20-06-2017 om 19:37:06

In Amsterdam is een gebouw aan de Da Costakade een heel mooi gebouw met opschrift 'Zuid-Hollandse bierbrouwerij den haag'. Wellicht was dit een depandance van de bierbrouwerij in den haag? Werd hier ook bier gebrouwen?? Ik kan er op internet niet veel van vinden. Ik heb een foto gemaakt. (Woon in de buurt) Thans is in het gebouw een filiaal van electronica concern BCC gevestigd, tussen de Da Vostakade en de Bilderdijkstraat. Dan staat er op de Da Costakade ene ander gebouw en daar weer naast wat nu het debatcentrum de nieuwe liefde is. Weet u meer hierover?met vriendelijke groet,Piet van der Lende

Overnames

1930: Beiersch bierbrouwerij De Krans (NED)
1960: Brouwerij Cevelum (NED)