Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Joël bezoekt Brouwerij Boon in Lembeek

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Joël bezoekt Brouwerij Boon in Lembeek

18 August 2020 om 14:35

In deze aflevering van 'De smaak van Joël' doet hij onderzoek naar gist. Een onmisbaar ingrediënt voor zowel brood als voor bier. Hij bezoekt een lambiek brouwerij waar nog met wilde gist wordt gewerkt. 

Karel van Brouwerij Boon en Joel
Karel van Brouwerij Boon en Joel

Lambiek bieren 

Gist is een belangrijk ingrediënt om bier te brouwen, want zonder gist geen koolzuur en alcohol in het bier. Joël bezoekt Brouwerij Boon in Lembeek, een brouwerij die zich heeft gespecialiseerd in het brouwen van lambiek- en geuze bieren. Deze bieren onderscheiden zich van heel veel andere bieren doordat ze met wilde gist vergisten. Het wort wordt in een koelschip gepompt en ze laten het bier in de open lucht liggen, waardoor honderden eencellige organismen zich op het wordt gaan storten. 

Oude Geuze is het paradepaardje van Boon. Oude Geuze ontstaat door verschillende jaargangen van lambiek dat heeft gerijpt op houten vaten te blenden tot één bier. Jonge lambiek heeft nog veel onvergiste suikers in de vaten en hoe langer de lambiek heeft gerijpt op deze vaten hoe meer de gist zijn werk heeft kunnen doen en hoe droger de lambiek zal smaken. Het blende van de lambiek bieren tot een geuze wordt steken genoemd.

Lees ook

Benieuwd naar meer interessante biervideo's