Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bezoek aan Leuven en het Innovation Beer Festival

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bezoek aan Leuven en het Innovation Beer Festival

1 mei 2019 door Redactie Biernet

De Leuven Bierweekends worden ieder jaar afgetrapt met het Leuven Innovation Beer Festival. Tijdens de Bierweekends is er elk weekend een bierevenement in de Belgische stad. Wij maakten een stedentrip en bezochten het Leuven Innovation Beer Festival.

Bier inschenken

Leuven Bierweekends

Leuven Centrum De Leuven Bierweekends bestaan uit drie weekenden, waarbij bier centraal staat. Naast het ontdekken van bijzondere bieren kun je ook geweldige bier-spijs combinaties gaan ontdekken tijdens de Bierweekends.

Het eerste evenement is het Leuven Innovation Beer Festival, wat wordt gevolgd door het Food & Hops Festival en de Bierweekends worden ieder jaar afgesloten door het Zythos Festival. 

Leuven

Met NS International ben je vanaf Utrecht Centraal in zo'n drie uur op het station van Leuven als je met intercity's reist. Als je haast hebt kun je ook gebruikmaken van de Thalys op een deel van het traject. In dat geval ben je ongeveer drie kwartier sneller op je bestemming, maar betaal je wel wat meer. 

Wij verbleven in het Park Inn by Radisson, wat aan de 'verkeerde kant' van het spoor ligt. Leuven is echter een compacte stad, waardoor alles op loopafstand is en je bent dan ook na een wandeling van zo'n tien minuten in het centrum van Leuven. Wat vooral mooi is als bierliefhebber, hier zijn meer cafés en restaurants per inwoner dan waar ook in België. Geen plaats in de wereld is zo doordrongen van een rijke biertraditie en cafécultuur.

In de stad Leuven vind je bijvoorbeeld de Langste Toog, oftewel de Langste Bar. Hiermee wordt de Oude Markt bedoeld. Op dit rechthoekige marktplein vind je aan alle zijden horeca, een geweldige plek voor een avondje stappen! 

Leuven Langste Toog

In Leuven bevindt zich het hoofdkantoor van de grootste brouwerij ter wereld (AB InBev). Een van de succesvolle bieren van deze brouwerij is ontstaan in Leuven. Het wereldberoemde bier Stella Artois werd vroeger gebrouwen door Brouwerij De(n) Hoorn. Stella Artois werd in 1926 als kerstbier gebrouwen, maar het viel zo in de smaak dat het vast in het assortiment werd opgenomen. Sindsdien is Stella Artois uitgegroeid tot een wereldwijd gekend pilsener. 

De Hoorn tegenwoordig

De voormalige Brouwerij De Hoorn is tegenwoordig 'een bruisende broedplaats waar je kan werken, feesten en eten'. In 2007 werd het pand volledig gerenoveerd met behoud van de oude brouwinstallatie. Het complex wordt uitgebreid en ind 2019 opent ze haar nieuwe deuren met een totale oppervlakte van 11.560m2. Door de oppervlakte te verdubbelen zullen ze nog meer oplossingen kunnen bieden voor werken, wonen en leven in Leuven.

Onze tip in het restaurant? De 'Berkel Special' voor twee personen, een heerlijke plank om te delen met ambachtelijke vleeswaren met garnituur. Neem als  hoofdgerecht de steak met peperroom Karmeliet saus met natuurlijk de Tripel Karmeliet ernaast... Genieten! 

Brouwketels de Hoorn en voorgerecht

Het Leuven Innovation Beer Festival vond plaats in het complex van De Hoorn. 

Leuven Innovation Beer Festival 

Tijdens het festival waren 16 ambachtelijke brouwerijen aanwezig van over de hele wereld. De brouwerijen presenteren in Leuven hun innovatieve bieren. De brouwers combineren eeuwenoude tradities met innovatie. Die vind je terug in het brouwproces, de ingrediënten, de gebruikte technieken, de verpakking etc. 

Het festival wordt georganiseerd door Hof ten Dormaal. Deze brouwerij streeft ernaar een echte boerderijbrouwerij te zijn. Door het verbouwen van de meeste van hun granen en hop is de cirkel bijna voltooid. Ze ambiëren om binnenkort ook een eigen mouterij te openen. Hun bieren weerspiegelen hun denkwijze, bieren met eigen ingrediënten en niet bang om te experimenteren. Een van hun klassiekers is Wit Goud, een bier waarbij de hop gedeeltelijk is vervangen door witlof.

Hof ten Dormaal bier

Naast Hof ten Dormaal waren er 15 internationale brouwerijen aanwezig op het bierfestival, van Finland tot Israël en van de VS tot Oekraïne. De volgende brouwerijen waren aanwezig: Brùton (IT), Bryggeri Helsinki / Lammin Sahti (FI), Wicked Weed Brewing (VS), Kent Brewery (VK), G'Bräu (DE), Dancing Camel Brewery (IL), Edge Brewing (ES), Brasserie Minne (BE), Bøgedal Brew (DK), MONYO Brewing Co. (HU), Brouwerij de Moersleutel (NL), À Tue-Tête (CH), Bryggverket (SE), Siphon Brewing (BE), Varvar Brew (UKR).

We hebben veel bieren kunnen proeven, de muntjes waren slechts €1,50 per stuk. Heel bijzonder was het Lammin Sahti bier. Een traditioneel Fins feestbier dat weinig koolzuur bevat en heel kort houdbaar is (binnen twee weken consumeren). Dit bier is onder andere gebrouwen met jeneverbes en gefermenteerd met bakkergist. Het bier werd geschonken uit een plastic zak, klinkt goedkoop misschien, maar het is een bijzonder bier.

Andere favorieten waren een Zweedse Brut IPA (The Bru-Team), een pittig Israëlisch bier (Leche del Diablo), een geweldige Nederlandse Imperial Stout (Aztec Hot Chocolate), een Oekraïense Brut IPA (Et Tu, Brute?) en een zeer smaakvolle Barrel Aged French Toast Stout uit de Verenigde Staten.

Finse zak met bier, Zweedse ipa en bier uit Israël

Het Leuven Innovation Beer Festival is echt de moeite waard om om te bezoeken. De brouwers zijn allemaal zeer benaderbaar en je kunt vragen wat je wilt over hun bieren of brouwerij. Het festival biedt een mooie gelegenheid om de wondere wereld van het speciaalbier te ontdekken. Je hebt de mogelijkheid om allerlei verschillende bierstijlen te proeven en ook dezelfde bierstijlen van verschillende brouwerijen drinken, waardoor je ze goed kunt vergelijken. Zo ontdek je steeds meer wat je lekker vindt en het meest kunt waarderen.

Volgend jaar zullen de Bierweekends vanaf 11 april plaatsvinden. Ook dan is het Leuven Innovation Beer Festival het startschot van de Bierweekends: 

- Leuven Innovation Beer Festival: 11 & 12 april 2020

- Food & Hops: 18 & 19 april 2020

Lees ook

- Zythos Beer Festival: 25 & 26 april 2020

Nog meer Leuven en omgeving

Na afloop van het festival heb je natuurlijk de mogelijkheid om de binnenstad van Leuven te bezoeken. Na het speciaalbiergeweld op het festival dronken we wat Stella pilsjes aan de bar. Wij konden het als Nederlanders zijnde zeer waarderen dat een vaasje van 33cl midden in het uitgaansgebied €2,- kostte.

Brouwerij de Kroon

Op zondag hebben we Brouwerij de Kroon in Neerijse bezocht. Deze brouwerij werd in 2013 nieuw leven ingeblazen door Freddy Delvaux en zijn zoons Filip en Peter. Freddy Delvaux wordt ook wel de 'bierprofessor' of 'de beste neus van België' genoemd. Hij werkte gedurende 19 jaar als brouwer voor brouwerij Artois te Leuven. In 1991 werd hij gevraagd om een laboratorium voor brouwerij en mouterij op te zetten voor de faculteit bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit van Leuven. Nu heeft hij bij Brouwerij de Kroon ook een laboratorium waar hij werkt met verschillende giststammen. 

Brouwerij de Kroon in Neerijse

Bij Brouwerij de Kroon gaat de rondleiding door de oude en de nieuwe brouwerij. Dit is een leuke ervaring, omdat je beleeft hoe het bierbrouwen met de tijd is veranderd, maar ook hetzelfde is gebleven. Je wordt meegenomen in het vroegere brouwproces in een stalen ketel (in de oorlog werd het koper in beslag genomen), een koperen ketel (deze was dusdanig goed ingebouwd dat het te veel moeite kostte om hem in beslag te nemen) en het koelschip, waarbij je stap voor stap het proces uitgelegd krijgt. Vervolgens wordt ditzelfde brouwproces uitgelegd aan de hand van de apparatuur in de nieuwe brouwerij, die veel compacter is. 

Na de rondleiding hebben we uiteraard wat biertjes geproefd van Brouwerij de Kroon, namelijk Job, Delvaux en Super Kroon. Heerlijk vers bier, de brouwerij op locatie levert het bier voor het proeflokaal. De grotere volumes om te bottelen worden elders gebrouwen. 

Logo

Bierlunch

Het weekend in Leuven hebben we in stijl afgesloten met een bierlunch bij Kokoon. Het menu bestond uit: 

- Tortelloni van Gandaham, burrata Parmezaan met Boon Oude Geuze

- Lamskroon met kruidenkorst, seizoensgroenten, tijm, gratin dauphinois met Delvaux van Brouwerij de Kroon

- Kaasbordje met Dr. Blues Nerveblock

Echt een fantastische afsluiter met uitleg en bieradvies van een zeer kundige staf. Bekijk deze post op Instagram voor de drie verschillende gangen! 

We hebben geweldig genoten in deze Belgische bierstad! Wil je meer inspiratie om te genieten van de Leuvense biercultuur? Bekijk de folder Bierhoppen in Leuven.

Proefglas LIBF 2019