Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bezoek aan 't Brabants Biergenootschap | bierblog

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bezoek aan 't Brabants Biergenootschap

13 maart 2020 door René van den Berk

In deze bierblog brengt René van den Berk een bezoek aan 't Brabants Biergenootschap. Wat houdt zo'n genootschap precies in en hoe ervaren zij speciaalbier? René ging op onderzoek uit.

't Brabants Biergenootschap
Sfeer bij het Brabants Biergenootschap
Gezelligheid bij 't Brabants Biergenootschap

Bruisende bierwereld

De bierwereld in Nederland is op dit moment bruisender dan ooit. Links en rechts komen brouwers, biersommeliers, restauranthouders en fanatiekelingen met geweldige initiatieven en ideeën. Waardoor het steeds meer glans krijgt.

Een van deze realisaties maakte mij wel enorm nieuwsgierig. Ik heb namelijk een redelijk aantal vrienden en kennissen over de grens wonen in België. Zij hadden mij al eens ooit verhalen verteld over biergenootschappen die daar al jaren teruggaan.

Toen ik vernam dat er in de regio van Brabant er ook een ontpopt was, wilde ik maar al te graag een keer een kijkje gaan nemen. Om eens te zien met wat voor mooie evenementen zij op de proppen kwamen. Wat nu zo’n genootschap precies inhield. Waar de drijfveer van het bestuur vandaan komt etcetera. Speech tijdens bijeenkomst van

Daarom wil de blog ook tweeledig insteken. Ik wil jullie liefhebbers en geeks een korte inkijk geven in een evenement van het genootschap, om te vervolgen met een kort interview van het bestuur. Om jullie zo een breed mogelijk beeld te geven.

't Brabants Biergenootschap

Als het gaat om de evenementen van het genootschap. Deze worden gehouden in ‘t Brabants Genot in Waalre. Hoe toepasselijk kun je het hebben. Ik ben uiteindelijk, op uitnodiging van een vriend, bij de jaarafsluiting van 2019 aanwezig geweest. Bij dit evenement van ‘ ‘t Brabants Biergenootschap’. Waarbij zij speciaal biersommelier Hans Walravens van webwinkel ‘hetbiermoment.nl’ en Frank Wols van ‘Bottleshop Eindhoven’ hadden laten aantreden.

Zij verzorgden een bier-en-spijs evenement georganiseerd voor alle aanwezigen van de betreffende avond. Zowel voor de leden als niet-leden, want iedereen mag aantreden als ze geïnteresseerd zijn. Met z’n tweeën hadden ze een concept bedacht voor die avond met een makkelijke instap. Iets wat laagdrempelig was als het smaak en bierkennis betreft. Waarbij ze bij een klein gerecht steeds twee bieren lieten aantreden. Om vervolgens te inventariseren wat dit met de smaak deed binnen de groep.

Aan het einde van de rit konden leden en niet-leden dan genieten van meerdere bieren die de beide sommeliers mee hadden genomen voor die avond.

Evenement van

Verhaal achter het genootschap

Wat is jullie favoriete bier?

"Over het algemeen houden de meeste leden van zware donkere bieren. Vintage, infused en barrel aged bij voorkeur. De zwaardere IPA's en sours zijn niet de favoriet."

Zijn er favoriete bier(en) van andere brouwers?

"De duurdere en moeilijker aan te komen bieren worden meestal overgeslagen. Zeker als men deze alleen moeten aanschaffen. Maar de barrel aged van Jopen en Kees worden graag gedronken. Ook de vatgerijpt series van Hertog Jan zijn in trek. Een oudere Grand Prestige is ook erg gewild. Niet te vergeten de Quadrupel Oak Aged serie(s) van brouwerij La Trappe. Als het om buitenlandse brouwerijen gaat dan zijn de zwaardere van Sori Brewing en Pühaste zeer geliefd."

Wat geeft jullie inspiratie?

"De nieuwe en unieke bieren, met een verhaal er achter, samen delen in een select gezelschap van echte liefhebbers. Bij voorkeur exclusief, nieuw bier of test batches van brouwerijen."

Lees ook

Wat motiveerde jullie om een genootschap en bier te combineren?

"Het begon in de zomer van 2014 toen ik en de eigenaar Michael Keijers van ‘t Brabants Genot in Waalre op het terras over special bieren spraken. Hoe mooi zou het zijn om een eigen genootschap op te richten. Om mooie bieren samen te delen.
Het bleef op dat moment alleen bij filosoferen en bier drinken helaas. Tot wij eind 2018 gezamenlijk besloten om toch een serieuze poging te wagen en de vereniging te starten. Waarbij ‘het Brabants biergenootschap op 15 januari 2019 officieel voor het eerst daglicht zag
."

Wat zijn je plannen voor het Brabants Biergenootschap?

"We hebben geen ambitie om de grootste vereniging van Nederland te worden. Maar wel hebben wij het streven om de allergezelligste te worden. Met eigentijdse en originele evenementen een X aantal keer per jaar. Waarbij onze eigen bieren vanuit onze brouwcommissie ook een mooie plek verdienen." 

Wat is jullie ultieme bierwens? Met wie willen jullie en de leden een biertje drinken? Waarom?

"Het zou fantastisch zijn als bekende Nederlandse brouwers zelf een verhaal komen doen bij het genootschap. Om hun nieuwe en/of exclusieve bieren komen uit serveren. Internationale brouwerijen zijn natuurlijk ook zeer welkom."

Hebben jullie achtergrondinformatie wat gedeeld mag worden met de lezers van Biernet?

"Wij zijn toegankelijk voor alle bierliefhebbers. Inspiratie en achtergrond informatie staat op onze Facebook pagina."

Zoals jullie lezen is het Brabants biergenootschap gezellig, creatief en zeer toegangelijk voor iedereen. Mocht je een keer nieuwsgierig zijn dan ben je van harte uitgenodigd om een keer aan een evenement deel te nemen.
Bier bij