Bieropleiding tot biersommelier

Wat is een biersommelier?

Om te beginnen is een biersommelier een bierspecialist van hoog niveau en met veel passie voor bier. Zo iemand heeft zich gespecialiseerd in bier en bier-spijscombinaties.


Als biersommelier weet je gedetailleerde informatie te geven over bier, bierstijlen en de smaakprofielen ervan. Daarnaast kan een biersommelier je biersuggesties geven bij bepaalde gerechten of gangen en/of uitleg geven over de bierkaart.

Bieropleiding

StiBON logoIn Nederland is de opleider tot biersommelier StiBON (Stichting Bieropleidingen Nederland). Op verschillende plekken in Nederland kun je beginnen aan je de opleiding om je bierkennis te vergroten. Je bent pas biersommelier als je het derde niveau succesvol hebt afgerond. Hierbij werken zowel StiBON als Siebel samen met Doemens, want alleen gehaalde examens bij Doemens geven recht op het voeren van de titel: ‘Diplom-Biersommelier’.

Hoe word je Biersommelier?

StiBON biedt een uitgebreide bierstudie. Hier leer je over de basiskennis van bier (niveau 1). Binnen dit niveau leer je meer over biertypen en grondstoffen, het maken van proefnotities, kennis over bier & gezondheid en bier- spijscombinaties.

Daarna ga je door met niveau 2 - toegepaste bierkennis. Dit niveau bestaat uit 11 lesavonden en 1 praktijkdag. Er wordt veel dieper ingegaan op de bierkennis en ook met proeven is het een uitdaging. Zo leer je bijvoorbeeld verschillende smaakafwijkingen in bier te herkennen.

In het laatste niveau van de opleiding (niveau 3) - Specialisatie kennis, inzicht en toepassing op het hoogst haalbare niveau. In dit deel van de opleiding tot internationaal biersommelier, maak je een trip naar Oostenrijk (BierKulturHaus). Hier wordt in samenwerking met Doemens twee dagen lesgegeven met aansluitend het examen.

Na het afronden van deze drie niveaus en het behaald hebben van je internationaal biersommelier diploma, mag je je vol trots aansluiten de enthousiaste club van biersommeliers in Nederland!

Nederlands Gilde der Biersommeliers

Nederlands Gilde der BiersommeliersSinds 2017 zijn de Nederlandse Biersommeliers verenigd in een gilde, namelijk het Nederlands Gilde der Biersommeliers. Dit gilde organiseerde in 2018 voor het eerst het Nederlands Kampioenschap der Biersommeliers. De eerste bierkenner die deze titel in de wacht wist te slepen was Pepijn van der Waa

1 reactie

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Cisse (gast) op 28-12-2017 om 09:24:29

Grappig wel. Een sommelier is een wijnkenner. Een biersommelier zou dan een soort van bier-wijnkenner moeten zijn? Het juiste woord voor een bierkenner is zytholoog.

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief van Biernet. Meer dan tienduizend bezoekers gingen je voor!

Reclame van Brand Session IPA

Brand Session IPA lancering
Er is een nieuwe Brand IPA, namelijk Brand Session IPA. Het is het winnend biertje van de hobby brouwwedstrijd van Brand! Benieuwd naar enkele meningen van de aanwezigen? Bekijk de video.

Meer reclames van Brand Session IPA