Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Wat is een biersommelier? | Bieropleiding

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Wat is een biersommelier?

Om te beginnen is een biersommelier een bierspecialist van hoog niveau en met veel passie voor bier. Biersommeliers hebben zich gespecialiseerd in bier en alles wat er bij bier komt kijken, van het brouwproces tot bier-spijscombinaties.

Bieropleiding tot biersommelier

Zytholoog / biersommelier

Als biersommelier (ook wel zytholoog) weet je gedetailleerde informatie te geven over bier, bierstijlen en de smaakprofielen ervan. Daarnaast kan een biersommelier je biersuggesties geven bij bepaalde gerechten of gangen en/of uitleg geven over de bierkaart. Ook kan een zytholoog brouwfouten herkennen en aangeven wat er dan precies mis is gegaan in het brouwproces. Kortom, wil je iets weten over bier? Bij een biersommelier ben je dan zeker aan het goede adres.

Bieropleiding

StiBON logo In Nederland is de opleider tot biersommelier StiBON (Stichting Bieropleidingen Nederland). Op verschillende plekken in Nederland kun je beginnen aan je de opleiding om je bierkennis te vergroten. Je bent pas biersommelier als je het derde niveau succesvol hebt afgerond. Hierbij werken zowel StiBON als Siebel samen met Doemens, want alleen gehaalde examens bij Doemens geven recht op het voeren van de titel: ‘Diplom-Biersommelier’.

Hoe word je Biersommelier?

StiBON biedt een uitgebreide bierstudie. Hier leer je over de basiskennis van bier (niveau 1). Binnen dit niveau leer je meer over biertypen en grondstoffen, het maken van proefnotities, kennis over bier & gezondheid en bier- spijscombinaties.

Daarna ga je door met niveau 2 - toegepaste bierkennis. Dit niveau bestaat uit 11 lesavonden en 1 praktijkdag. Er wordt veel dieper ingegaan op de bierkennis en ook met proeven is het een uitdaging. Zo leer je bijvoorbeeld verschillende smaakafwijkingen in bier te herkennen.

Lees ook

In het laatste niveau van de opleiding (niveau 3) - Specialisatie kennis, inzicht en toepassing op het hoogst haalbare niveau. In dit deel van de opleiding tot internationaal biersommelier, maak je een trip naar Oostenrijk (BierKulturHaus). Hier wordt in samenwerking met Doemens twee dagen lesgegeven met aansluitend het examen.

Na het afronden van deze drie niveaus en het behaald hebben van je internationaal biersommelier diploma, mag je je vol trots aansluiten de enthousiaste club van biersommeliers in Nederland! Nederlands Gilde der Biersommeliers

Nederlands Gilde der Biersommeliers

Sinds 2017 zijn de Nederlandse Biersommeliers verenigd in een gilde, namelijk het Nederlands Gilde der Biersommeliers. Dit gilde organiseerde in 2018 voor het eerst het Nederlands Kampioenschap der Biersommeliers. De eerste bierkenner die deze titel in de wacht wist te slepen was Pepijn van der Waa.

Elk oneven jaar wordt er ook een WK Biersommelier gehouden. Tijdens het WK in 2019 (wat de zesde editie was) werd voor de eerste keer een vrouw gekroond tot wereldkampioen biersommelier, namelijk de Duitse Elisa Raus.

Elisa Raus is wereldkampioen Biersommelier // Foto: Doemens