Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bier beperkingen tijdens het WK in Qatar

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bier beperkingen tijdens het WK in Qatar

26 september 2022 door Redactie Biernet.nl

Bier drinken en voetbal kijken is één van onze favoriete hobby's. Als je het WK deze winter in Qatar mee gaat maken, dan moet je je aan strenge regels houden als het gaat om alcoholconsumptie.

Bier tijdens het WK in Qatar
vliegen met Qatar Airways
Stadion met voetbalfans

WK in Qatar

Het WK voetbal komt eraan en het wordt in veel opzichten een uniek toernooi. Niet alleen is het het eerste WK voetbal in de winter, het is ook voor het eerst dat het in een islamitisch land wordt gehouden. Dat laatste heeft impact op het tijdens het toernooi nuttigen van een biertje. Volgens de islam is alcohol namelijk verboden. Toch zullen fans ook in Qatar een biertje kunnen drinken, hetzij onder strenge regels. 

Beperkt bier drinken tijdens WK in Qatar 

Man in Qatar wijst naar de zee De verkoop van alcohol is in Qatar niet illegaal, maar wel flink gereguleerd. Zo kunnen buitenlanders ouder dan 21 alleen met schriftelijke toestemming een biertje drinken in een bar of hotel. Bij voetbalwedstrijden wordt in het land normaal gesproken helemaal geen alcohol verkocht. Een heikel punt met naar schatting anderhalf miljoen voetballiefhebbers die in november naar de Golfstaat komen voor een toernooi waarvan het Amerikaanse biermerk Budweiser hoofdsponsor is. 

Begin deze maand kwam er enigszins positief nieuws voor de dorstige Qatar-gangers. Rondom de WK wedstrijden kan er toch een biertje worden besteld, hetzij pas vanaf drie uur voor het eerste fluitsignaal en tot één uur na het einde van de wedstrijd. De bierverkoop zal rondom het stadion plaatsvinden, binnen in het stadion en dus tijdens de wedstrijd zelf kan er alleen een alcoholvrij Budweiser Zero biertje worden besteld. Op de Fan Zone in Doha zal alcohol ook worden toegestaan, maar pas vanaf 18:30 uur lokale tijd. 

Update: Op 18 november (twee dagen voor de start van het WK 2022) werd bekendgemaakt dat er helemaal geen bier in en rondom het stadion wordt verkocht tijdens het WK in Qatar.

Bier met een prijsje 

Buiten de wedstrijden om kan er in de hotels en restaurants die een vergunning hebben dus ook bier worden besteld. Hiervoor moet wel diep in de buidel worden getast, voor een pint zul je al snel rond de vijfien euro moeten betalen. Deze hoge prijzen zijn het gevolg van een in 2019 door Qatar ingevoerde alcohol-tax van 100%. In één klap verdubbelden de prijzen voor alle alcoholische dranken in het land. 

Met een biertje de cel in

Wie slim denkt te zijn om de hoge prijzen te ontlopen door zelf drank in de koffer mee te nemen kan wel eens bedrogen uitkomen. De WK-organisatie heeft namelijk laten weten dat men actie zal ondernemen tegen iedereen die drank probeert mee te smokkelen in zijn bagage.

Lees ook

Er zijn specifieke maatregelen’, zei kolonel Jassi, Abdulrahim Al Sayed van de commissie voor veiligheidsoperaties tegen ESPN op een persconferentie in Doha. ‘Ik denk dat alcohol niet door de luchthaven zal worden toegelaten. Er zijn locaties waar alcohol wordt verkocht door het hele land.” 

Welke maatregelen er precies zijn genomen is niet bekend maar je hoeft niet slechts op een standje te rekenen wanneer je met een fles bier in je tas wordt betrapt. In Qatar kan je alleen al  voor het drinken van alcohol op een publieke locatie voor 6 maanden de cel ingaan. 

Grote merken terughoudend 

Normaal gesproken is het WK voor biermerken een geweldige kans om onder de aandacht van de doelgroep te komen. Zo was er tijdens het Wereldkampioenschap voetbal in 2010 de Bavaria stunt waarbij dertig blonde dames in Oranje Bavaria-dress de tribunes bevolkten en hiermee de camera’s op zich gericht wisten. Dit soort acties hoef je dit WK niet te verwachten, grote biermerken als Heineken en Grolsch hebben aangegeven dit toernooi geen grote campagnes te lanceren. Eerder liet Heineken al weten net als andere oranje sponsoren zoals ING, KPN en Albert Heijn niet met Oranje naar Qatar af te reizen. Dat heeft alles te maken met de geschonden mensenrechten bij de bouw van de stadions voor dit WK. Hier zouden mogelijk duizenden mensen om het leven zijn gekomen. 

Er wordt dit WK wel veel reclame activiteit verwacht van een andere markt die recent veel in het nieuws is: de sportweddenschappen markt. “Dit toernooi kan je voor het eerst bij meer dan tien verschillende bookmakers wedden op het WK. Iedereen wil een stukje van de taart, dit ga je dus terugzien in het reclameaanbod", vertelt Julius Bastiaansen van bookmaker vergelijkingssite Mybookmakers.nl. Desondanks hebben ook de gokbedrijven ervoor gekozen om niet nadrukkelijk hun naam als sponsor aan het WK te verbinden.

Oost west, thuis best

Het moge duidelijk zijn, voor het bier hoef je zeker niet naar Qatar te gaan.  Wij gaan de wedstrijden in ieder geval lekker vanaf de bank, op kantoor of in het café kijken. Zo’n ongedwongen, oncontroversieel biertje smaakt ons toch een stuk lekkerder. 

Biertje drinken tijdens het WK

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl

Cookie instellingen