Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Biertje proeven: kerstbier Palm Dobbel

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

  • Home
  • Blog
  • Biertje proeven kerstbier palm dobbel

Biertje proeven: kerstbier Palm Dobbel

7 december 2014 door Dennis de Laat, van belgischbierspecialist.nl

Het bekendste kerstbier in zowel België als Nederland is waarschijnlijk de Palm Dobbel. In 1947 lanceerde Alfred van Roy dit bier om zijn trouwe klanten te bedanken voor hun trouw aan de brouwerij die op dat moment reeds 200 jaar bestond.

kerstbier Palm Dobbel

Palm Dobbel: Ideaal bier voor de “gewone” decemberdagen

De decembermaand is begonnen. De lootjes zijn getrokken, de sinterklaasinkopen worden gedaan en de kerstmarkten duiken overal weer op. Afgelopen week werd ik alweer geconfronteerd met een nieuw Duits fenomeen: ‘Glühbier’. Ik heb me hier niet aan gewaagd, maar duidelijker kan de boodschap niet zijn: het is tijd voor de echte decemberbieren. Geen wonder dus dat ons bier van de maand Nederlands meest bekende kerstbier is: de Dobbel Palm.

Kerstbieren

Kerstbieren zijn een fenomeen wat de laatste jaren meer en meer aan populariteit lijkt te winnen. De productie kerstbieren neemt dan ook in rap tempo toe. Hoewel de speciale eindejaarsbrouwsels uit Engeland lijken af te stammen (waarschijnlijk al in de 11e eeuw ontstaan om overwinningen mee te vieren na oorlogen!) zijn het onze Zuiderburen die de kerstbieren traditie nieuw leven hebben ingeblazen.

In Nederland hebben we een aardige inhaalslag te maken, gezien het feit dat in België meer dan honderd verschillende kerstbieren geproduceerd worden, maar toch is men in Nederland de kerstbieren ook meer aan het ontdekken én brouwen.  Met name de kleinere brouwerijen proberen zich steeds meer te onderscheiden door te specialiseren, en dan is een kerstbier brouwen uiteraard een hele mooie kans!

Het aller bekendste kerstbier in zowel België als Nederland is waarschijnlijk toch wel de Palm Dobbel. En dat terwijl je dit bier toch amper een klassiek kerstbier kunt noemen. Alhoewel, wat is klassiek? Het oudste nog bestaande kerstbier is waarschijnlijk de ‘Stella Artois’. Oorspronkelijk gebrouwen als kerstbier, maar zo’n succes dat het inmiddels één van de grootste pilseners van België is. Toch een vrij gewoon bier, wat tegenwoordig zeker niet door zou gaan voor kerstbier. 

Ook de Palm Dobbel is al een vrij oud kerstbier. Al in 1947 lanceerde Alfred van Roy de Dobbel Palm om zijn trouwe klanten te bedanken voor hun trouw aan de brouwerij die op dat moment reeds 200 jaar bestond. Je zou dus kunnen zeggen dat donkere, zoete, zware kerstbieren van tegenwoordig (jaren 90 en later) verre van klassieke kerstbieren zijn!

Palm Dobbel: Uniek en toch herkenbaar

Wat ik het meest opvallend vind aan de Palm Dobbel is de bijzonder volle smaak. Toch knap aangezien het een amberkleurig, vrij licht (slechts 5,7% alcohol!) bier is. Palm Breweries heeft ervoor gekozen voor deze Dobbel Palm nog wat meer ambermout toe te voegen dan de gewone Palm Speciale al bezit. Gevolg is een wat diepere rood amberachtige kleur en uiteraard een moutiger smaak.

Persoonlijk houd ik van het mooie evenwicht van dit bier tussen zoetige karamel en honing smaken en toch de lichte hopbitterheid in de afdronk. Dit geeft het bier haar zachte, maar ook volle smaak. In het aroma vallen de typische Palm hinten van banaan niet te missen.

Hoewel de Palm brouwerij  met dit kerstbier dicht bij zichzelf gebleven is, heeft de Dobbel Palm toch iets unieks in kerstbierenland. Alleen het feit al dat je met een gerust hart een tweede (en derde) Dobbel kan openen bewijst die uniciteit en haar mateloze populariteit onderstreept dit ook nog maar eens.  Een ideaal bier dus om ook op de ‘gewone’ decemberdagen van te genieten!

Geschreven door Dennis de Laat op biertjeproeven.nl.

1 reactie

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

A.Middelbos (gast) op 26-11-2017 om 14:44:30

Is de Dubbel palm nog wel verkrijg baar.hier in Assen Drenthe bij de A.H niet

Zie meer reacties

Zie minder reacties