Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Palm Belgian Craft Brewers | Brouwerij in Steenhuffel

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Palm Belgian Craft Brewers

Palm Belgian Craft Brewers is een bierbrouwerij uit Steenhuffel (België) die is opgericht in 1908. Deze brouwerij heeft 21 bieren in het assortiment.

Palm inschenken
Palm glas
Palm Royale

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

 • Ketels te huur

 • Proeflokaal

 • Restaurant

 • Rondleiding

 • Winkel

Biermerken van Palm Belgian Craft Brewers

Palm Belgian Craft Brewers heeft 21 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Palm Belgian Craft Brewers!
 • Palm Tree Caballito - Lager - 5,9%

  PalmTree Caballito is een zomers tequila bier dat in 2024 op de markt werd gebracht. Het is een verfrissende lager in de Mexicaanse stijl.

 • PALM Bonaparty IPA - India Pale Ale - 5,5%

  Palm Bonaparty IPA is een toegankelijk bovengistend en ongefilterd bier van 5,5%. Blond en licht troebel van kleur met een uitgesproken hoppig karakter. Fruitig en hoppig in de geur met een bittere afdronk die lekker blijft hangen.

 • Palm Spéciale - Amber - 5,4%

  Palm bier heeft een zachte en zoete smaak. De unieke ambermouten bepalen de basissmaak van PALM: lichte karamelsmaken met een honingachtige malsheid. 

 • St. Pierre Tripel - Tripel - 8,7%

  St. Pierre Tripel is een blond abdijbier bier van hoge gisting met een warme, volle smaak. Dit Belgische bier heeft hints van koriander, curaçao (sinaasappelschil) en kaneel. Het fruitige, licht gerookte gistaroma zorgt voor een heerlijke warme en ronde smaak.

 • Palm Tree TropicAle - Lager - 4,6%

  Palm Tree is een verfrissende lager die is verrijkt met tropische smaken. Er is gebruikgemaakt van natuurlijke aroma’s van passievrucht, mango en fruitig geurende hop.

 • Palm Weiss Ass - India Pale Ale - 5,4%

  Palm Weiss Ass combineert het zachte Belgische witbier met de tropische fruitsmaken die we kennen van New England IPA's. Kortom, het bier is toegankelijk, verfrissend, fruitig en hoppig met wat kruidige kenmerken.

 • Palm 8 Horse Power - Blond - 8%

  Palm Horsepower is een blond bier dat verrissend en fruitig van smaak is. Naast de typische fruitigheid die komt van de gebruikte Belgische gist ontdek je in de geur en de smaak ook sinaasappel en de chinotto vrucht. 

 • St. Pierre Blond - Blond - 6,5%

  St. Pierre Blond is een blond abdijbier van hoge gisting met een warme, volle smaak. Dit Belgische bier is fruitig en toegankelijk van smaak. Het fruitige, licht gerookte gistaroma zorgt voor een heerlijke warme en ronde smaak. 

Achtergrond informatie

De start

Arthur Van Roy van het brouwersgeslacht uit Wieze kwam naar Steenhuffel in 1908 en huwde met Henriette De Mesmaecker van de toenmalige Brouwerij en Stokerij de Hoorn. Hij startte onmiddellijk met de uitbouw van Brouwerij de Hoorn, een van de 3.200 brouwerijen die België toen rijk was, wat als start van de brouwerij gezien mag worden. Drie telgen zagen het levenslicht: Caroline, Karel en Alfred (1913).

In de leer

Tijdens de verschrikkingen van Eerste Wereldoorlog werd de brouwerij totaal verwoest en mama Van Roy sterft kort na de oorlog. De jonge Alfred helpt het puin ruimen en de stenen poetsen/kuisen voor de wederopbouw. In 1928 start hij op 15 jarige leeftijd het brouwersleven aan de zijde van vader Arthur, maar de praktijk laat veel vragen onbeantwoord. De leergierige jongeling gaat daarom avond- en weekendlessen te volgen in de brouwerij afdeling van het Sint-Aloisius te Brussel. Brussel kende toen ca. 100 brouwerijen. Sommige brouwerijen brouwde bieren van spontane gisting, enkele zoals Wielemans, Brouwerij VandenHeuvel - Brussel|Brouwerij VandenHeuvel en Atlas brouwde het toen nieuwe biertype van lage gisting Pils, maar velen brouwde van het typische Brabantse hoge gistingbier "Speciale Belge". Bijna allen zijn inmiddels gesloten. Speciale Aerts uit het Busselse St Josse maakte op Alfred de grootste indruk, het aanbod was beperkt en cafés konden slechts klant worden als ze de geschikte kelder hadden voor de hergisting op fles. De voorraad was telkens snel uitverkocht en elke nieuwe levering was groot nieuws voor de buurt en de cafés liepen weer vol.

Survival of the fittest

Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt heeft Alfred Van Roy al 12 jaar ervaring maar het wordt toch de "survival of the fittest". Een spannende tijd om aan de nodige rantsoenbonnetjes te geraken om kolen, mout of hop te kunnen kopen, en als die niet voorradig waren dan maar met suikerbieten of aardappelen bier maken en oude gist koken om de nodige eiwitten en mineralen toe te voegen.

De kunst afkijken

Vele brouwerijen overleven de oorlog niet en anderen kennen (hierdoor) een flinke groei. Dat was onder meer het geval met Brouwerij Martinas te Merchtem die met het hoge gistingsbier Ginder Ale in 1958 zelfs toen de tweede grootste brouwerij van België werd. Dit wakkerde de ambities van Alfred Van Roy aan, de grootschalige industrialisering, de agressieve publiciteit en vooral de kwaliteit van het bier maakte grote indruk. Alfred Van Roy zei menigmaal: "ik heb nooit zelf iets uitgevonden, alleen maar goed gekeken waar anderen hun succes aan te danken hadden". En zo groeide Brouwerij de Hoorn mee in het kielzog van de toenmalige succesvolle Brabantse brouwers van hoge gisting.

Ancienne Belgique

Op de wereldexpo te Brussel in 1958 dongen bijna alle brouwers naar de beste plaats in het "Ancienne Belgique". Alfred Van Roy was bij de loting de gelukkige winnaar van deze centrale plaats op het marktplein. Het Palmhof stond altijd centraal als het "Ancienne Belgique" in beeld kwam op postkaarten of de toen opkomende televisie. Palm kreeg door dat lotnationale bekendheid. Dit bracht een sterke groei, dus geld in het laadje en dus weer middelen om verder in de brouwerij te investeren. Uit de lectuur van de autobiografie van Henri Ford had Van Roy onthouden: "Geef wat de klant vraagt en de rest wordt u toegeworpen". Kwaliteit werd dan ook de basis voor groei. Om dat ook waar te maken heeft Alfred Van Roy zich altijd omringd gezien van de beste wetenschappers als adviseur en met goed geschoolde brouwmeesters. Maar ook hijzelf schoolde zich nog permanent bij.

Niet in de hoogte, maar in de breedte
 

Hij ging op studiereis naar Amerika en bezocht er multipele brouwerijen, o.a. Anheuser-Busch in Milwaukee. Hier leerde hij o.a. het moderne concept van gelijkgrondse werkvloeren om zo het gebruik van paletten en heftrucks mogelijk te maken. Hierdoor waren de kostenefficiëntie te verhogen. De plannen om Brouwerij de Hoorn dan ook in de hoogte uit te breiden kwamen hierdoor in de ijskast, maar om horizontaal uit te breiden moest wel eerst de pastorie almede ook de daarnaast liggende boerderij verplaatst worden. Maar ook dat was voor Alfred Van Roy geen reden het niet te doen.

Groei niet snel genoeg
 

De groei van het hoge gistingsbier was voor Alfred Van Roy te traag. In Brighton, op het Europese Brouwerij Congres, had hij topmannen van de Carlsberg brouwerij leren kennen. Carlsberg werd ook in België een importbier en zochten in 1967 een lokale bottelaar. Dit zou dan de gedroomde gelegenheid worden voor de volumeontwikkeling van Brouwerij de Hoorn. De brouwerij dreigde hierdoor wel even te afhankelijk te worden van zijn loonwerkgever, maar het gezamenlijke volume toonde de kracht van distributie. Bijna elke bierhandelaar uit België kwam in Steenhuffel paletten Carlsberg halen en namen al vlug een paletje Palm erbij. In een tijd waar 3.000 brouwerijen verdwenen waren, stond de hoge gistingsbrouwerij De Hoorn er nog, een beetje ontmoedigd omdat het geloof van papa Arthur niet helemaal uitkwam, namelijk "dat hoge gistingsbier meer smaak en aroma geeft dan Pils en uiteindelijk zou zegevieren". Daarom had hij toch zijn hoge gistingsbier de naam PALM gegeven…

Lees ook

In de familie

Om de familiecontinuïteit te verzekeren vraagt Alfred Van Roy, kinderloos, in 1974 Jan Toye, neef van zijn echtgenote Aline Verleyen, aan de dagelijkse leiding van de brouwerij deel te nemen. Als bouwkundig ingenieur vult hij zijn diploma aan met een 'postgraduaat brouwerij'. Onder zijn impuls zal de streekbierbrouwerij uitgroeien tot nationale en later zelfs een internationale speler.

Grootste brouwer speciaalbier

De brouwerij stond klaar voor haar klanten, speelde er goed op in en werd mede hierdoor de grootste speciaalbier brouwer van België. Ford had gelijk, als je maar hebt wat de klant vraagt. Brouwerij de Hoorn werd bekend als de brouwerij van de PALM en veranderde van naam. Steenhuffel werd een voortdurende bouwwerf. Eind jaren tachtig sloeg het geluk een tweede maal toe.

Verovering der Nederlanden

De Nederlanders begonnen aan een historische rechtzetting en wilden van de strenge calvinistische levensstijl af. Bourgondisch zou het worden, weelde was geen zonde meer, en de Belgische speciaalbieren overspoelden Nederland. Brouwerij Palm speelde daar professioneel op in. In 1989 steekt Palm de grens over om koploper te worden in Nederland en verovert vanuit het zuiden de rest van het land. Dochteronderneming Brouwerij Palm B.V. wordt opgericht in Raamsdonksfeer. Nederland zal uitgroeien tot de belangrijkste exportmarkt voor Palm. De uitreiking in 1999 van de ereprijs de "Gouden Klomp" voor het best presterende Belgische bedrijf in Nederland, werd hiervan de bekroning. Met rond de eeuwwisseling eenverkoop van 50 miljoen consumpties PALM en PALM Royale per jaar is Palm daarmee ruim het meest verkochte speciaal bier van Nederland.

Cultuurprojecten

Om het voortbestaan van de authentieke, traditionele, geuze te waarborgen sluit Jan Toye in 1993 een joint-venture met Frank Boon uit Lembeek, brouwer van spontane gistingsbieren. Hij beschouwt het als een cultuurproject, een soort missie. De geuze Frank Boon en fruitbieren uit het gamma bestaan voor 100% uit oude lambiek dat spontaan in gisting wordt gebracht door blootstelling aan de omringende lucht van de Zennevallei en tussen 2 en 3 jaar rijpt op eiken tonnen. Vergelijkbaar neemt Palm in 1998, uit bewogenheid voor het Belgische bierpatrimonium, Rodenbach over. Uiteraard zien ze commerciële mogelijkheden, maar toch! Rodenbach staat model voor 's werelds meest unieke bierstijl: 'de gemengde gisting'. Reclamecampagnes, nu mogelijk, geven Rodenbach een nieuw elan. Het gebouwencomplex met niet minder dan een driehonderdtal eikenhouten foeders, wordt geheel gerestaureerd en in 2002 wordt de ultramoderne brouwzaal in gebruik genomen.

Op naar Polen

De groeistrategie van PALM, die gericht is op het aanboren van nieuwe markten, doet de brouwerij in 1995 naar Polen trekken. De nieuwe 'state of the art", 'Browar Belgia' te Kielce wordt in september 1999 officieel geopend.

Streekproduct.be

De overname van Brouwerij de Gouden Boom te Brugge in 2001 verruimde het aanbod hoge gisting bieren met Brugge Tripel ', 'Brugge Blond en de abdijbieren van Steenbrugge ('Blanche' - Blond - Bruin - Tripel).

Rodenbach en Rodenbach Grand Cru mogen vanaf 2005 het herkomstlabel streekproduct.be ( 'appelation d'origine' ) dragen. Vanaf dit jaar is dit ook het geval voor PALM ' en DOBBEL PALM. De streekeigenheid, de grondstoffen, de brouwwijze en het rijpingsproces vormen de basis voor de erkenning als traditioneel Vlaams Streekproduct in België en daarbuiten.

Ondanks de grote groei, nog altijd oog voor rasbieren

Export buiten BENELUX is de nieuwe groeirichting van PALM Breweries met de ambitie om in 2015 25% van het volume uit export te halen. Er werden al distributieovereenkomsten afgesloten in de UK, in Italië en in de US. Het rijke portfolio van PALM Breweries, gebaseerd op unieke Belgische traditie, innovatie en knowhow is de troef voor verdere groei in de de Benelux en in export. Met een grote passie voor echtheid en traditie wil PALM Breweries verder bouwen aan rasbieren die een unieke historische basis hebben en waarbij het brouwersambacht nadrukkelijk in ere gehouden wordt.

Eigen hop

Steeds meer brouwers gaan naast het brouwer ook over tot het voorzien in je eigen ingrediënten. Met name de hop wordt hier en daar door steeds meer brouwerijen al zelf gekweekt. Iets dat in sommige andere landen al gewoon is. In Nederland is Gulpener hiervoor een goed voorbeeld. Brouwerij Palm gaat de stap ook wagen.
Begin oktober 2011 wordt tegenover kasteel Diepensteyn een veld van 35 are beplant met ruim 800 hopplanten van de Hallertau Mittelfrüh-variëteit. Voor de praktische zaken doet Palm een beroep op hopboeren uit de omgeving en uit Poperinge. De gekweekte hop zal worden gebruikt in de bestaande eigen brouwsels en mogelijk ook worden ingezet voor nieuwe brouwsels, Hopper dat in het najaar 2011 in beperkte oplage van 7000 flessen op de markt zal komen. Hiermee probeert ze oude traditie in de regio te herstellen. Onlangs werden daarvoor ook nieuwe hopvelden aangeplant in Opwijk, Asse, Meldert en Affligem.

Overnames door Palm Belgian Craft Brewers

Palm Belgian Craft Brewers heeft 2 overnames gedaan, namelijk Brouwerij Rodenbach in 1998 en Bierbrouwerij de Gouden Boom in 2003

Palm Belgian Craft Brewers in het nieuws

Producten van Palm Belgian Craft Brewers

Bekijk alle producten van Palm Belgian Craft Brewers die op dit moment te koop zijn.

Cookie instellingen