Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Hoe organiseer je een bierproeverij?

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

  • Home
  • Blog
  • Hoe organiseer je een bierproeverij

Hoe organiseer je een bierproeverij?

11 december 2015 door Redactie biernet

Een bierproeverij is leuk en gezellig, al helemaal als je zelf een proeverij organiseert met je vriend(inn)en. Om een doe-het-zelf proeverij te organiseren, zijn er altijd handige tips die er voor kunnen zorgen dat je eigen bierproeverij een echt succes wordt.

Bierproeverij

Voor het houden van een succesvolle bierproeverij zijn er een aantal dingen die je beter wel, en beter niet kan doen. 

De bieren

Bierglazen met bierWelke speciaalbieren er aan bod komen op de proeverij kun je helemaal zelf bepalen. Let er wel op dat bieren die jij niet kent, een ander wel kan kennen.

Je wilt namelijk niet dat je vriend(inn)en de helft van de geselecteerde bieren allang kent. Zorg er daarom voor dat je altijd een paar bijzondere bieren selecteert. Je kan hier om het jezelf makkelijk te maken kant-en-klare bierpakketten bestellen of bieren naar jouw keuze selecteren

Wat ook heel belangrijk is, is het rustig opbouwen van de bieren. Dus eerst de lichtere bieren en dan rustig opbouwen naar de wat zwaardere bieren. Als je begint met een bier waar 11% alcohol in zit en daarna een bier proeft met 5% alcohol, kan het zijn dat dit bier erg saai smaakt. 

Het is daarom verstandig om van tevoren de volgorde van je bieren te bepalen.
 

De glazen

Verschillende bierglazenZorg er altijd voor dat je voldoende glazen hebt. Er zijn veel verschillende soorten bierglazen. Niet ieder bier wordt uit hetzelfde soort glas gedronken. Je kan natuurlijk ook aan je vrienden vragen of ze zelf een glas mee kunnen nemen.

Zorg ervoor dat de glazen die je gebruikt niet te groot zijn. Aan kleine hoeveelheden heb je voldoende en het voorkomt dat je na je derde biertje al vol zit. Eén flesje bier is genoeg voor drie tot vier personen.
 

Het thema

Een proeverij kan extra leuk gemaakt worden als er een thema is. Bijvoorbeeld een bokbierproeverij, abdijbierproeverij of een proeverij met Nederlandse bieren.

Er zijn enorm veel thema's die je kan bedenken en het maakt je proeverij extra interessant. 
 

Water drinken

Tijdens het proeven van bier spuug je bier nooit uit. Elke slok die je neemt, drink je op. Het is daarom ook raadzaam voldoende water te drinken, omdat je meer alcohol binnen krijgt dan je denkt. Ook zorgt het water er voor dat je de restsmaak van het voorgaande bier wegspoelt. 
 

Bijpassende snacks

Blokjes kaasZorg ervoor dat je gasten tussendoor even een snack kunnen pakken. Dit moeten geen snacks zijn waar zout op zit, dus geen chips of zoute stengels. Het zout werkt namelijk niet positief op je smaakpapillen, waardoor je de bieren niet meer goed kan proeven. 

Zorg ervoor dat je een paar blokjes kaas en/ of een paar stukjes worst op tafel hebt staan. Zet er gewoon een paar neer en niet te veel, het draait tenslotte allemaal om het proeven van bier.  
 

Proefformulier

Gebruik dit Biernet proefformulier om de verschillende biertjes te scoren. Denken jij en je vrienden hetzelfde over de verschillende bieren?

1 reactie

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Rob van Rijn (gast) op 14-01-2018 om 22:26:28

Goedenavond,

Is het mogelijk of een bier proeverij op locatie zoetermeer gehouden wordt ?? En laten doen door expert en wat is de voorwaarden??? En hoe duur is het ?? Moet vantevoren opgeven met hoeveelheid personen ?? Ik wacht op je reactie en bij voorbaat dank
Mvg,
Stefan te lindert en Rob van Rijn

Zie meer reacties

Zie minder reacties