Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Kratje bier voor €10,- vanaf 1 juli verleden tijd

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Kratje bier voor €10 vanaf 1 juli verleden tijd

16 juni 2021 door Redactie Biernet.nl

Krat bier voor een tientje? Voor veel mensen was dit een drempel om een krat pils te kopen. Vanaf 1 juli 2021 zal de nieuwe Alcoholwet ingaan en zullen dit soort acties slechts nog een herinnering aan betere tijden zijn.

korting op bier aan banden gelegd
Verschillende bieren op de tap
Kratten bier in supermarkt

Nationaal Preventieakkoord

De Rijksoverheid wil het gebruik van te veel alcohol tegengaan. Voor jongeren is alcohol extra schadelijk. Het belemmert de ontwikkeling van hun hersenen. In het Nationaal Preventieakkoord is onder andere te lezen: In 2011 had 66% van de scholieren in de leeftijdscategorie 12 tot en met 16 jaar ooit alcohol gedronken; in 2015 is dit percentage gedaald naar 45%. Uit het HBSC rapport over 2017 blijkt dat dit percentage niet verder is gedaald en lijkt te stagneren.

Alcoholische dranken op de bar Er zijn de afgelopen jaren verschillende maatregelen getroffen om het alcoholgebruik onder jongeren te verminderen. Zo zetten scholen en universiteiten zich in om het alcoholgebruik onder jongeren en studenten terug te dringen. Een ander voorbeeld is dat sinds 2019 amateursportclubs geen nieuwe contracten met drankfabrikanten sluiten voor alcoholreclame langs sportvelden. Op deze manier moet de koppeling tussen sport en alcohol veranderd worden.

Dit zijn twee voorbeelden van maatregelen die uit het Nationaal Preventieakkoord zijn voortgekomen om problematisch alcoholgebruik terug te dringen. Vanaf 1 juli gaan de nieuwe maatregelen in.

Nieuwe Alcoholwet vanaf 1 juli

Vanaf 1 juli komen er strengere regels op het gebied van alcoholische dranken. De nieuwe wet regelt onder meer dat meerderjarigen die voor minderjarigen alcohol kopen, strafbaar zijn. Bij het online aanschaffen van alcoholische dranken komt er een verplichte leeftijdscontrole. Ook mag de retail vanaf 1 juli niet meer dan 25% korting geven op bier of andere alcoholhoudende dranken. Stuntacties als 2 halen 1 betalen zullen gaan verdwijnen...

Stuntprijzen met bier verdwijnen

Kratten bier bij elkaar Winkels mogen geen drank meer verkopen tegen een prijs die meer dan 25% lager ligt dan de normale prijs. Deze maatregel gaat het meest ten koste van de A-merk bieren. Deze merken zullen naar verwachting de magische prijsdrempel van €10 voor een kratje niet meer halen als hun bier in de aanbieding is. Als we bijvoorbeeld een krat Heineken kopen in het nieuwe normaal en 25% korting krijgen, dan betalen we alsnog zo'n €13. Hier kunnen we bijvoorbeeld bijna drie kratten Holger pils voor kopen!

Als we dat laatste weten, dan vragen wij ons af in hoeverre deze regel tot preventie van alcoholgebruik gaat leiden... Het is zeer de vraag hoe de consument op de nieuwe regels gaat reageren: gaat de consument overstappen naar een goedkoper alternatief of blijf hij trouw aan zijn favoriete biermerk?

Daarnaast is het afwachten hoe bierbrouwers en supermarkten hun prijzen van bier gaan bepalen. Als een supermarkt een krat bier in de aanbieding wil blijven verkopen voor een tientje, dan zal de standaardprijs van een krat A-merk pils maximaal €13,35 mogen bedragen. Als een supermarkt de nieuwe regelgeving niet naleeft kan er een boete tot ruim 5.000 euro worden opgelegd. 

Kratten bier in de aanbieding in 2020

Als we naar de aanbiedingen van kratten pils in 2020 kijken, dan zien we dat er veel zal gaan veranderen. In 2020 was er bij verschillende supermarkten en groothandels 1.436 keer een krat pils in de aanbieding van grote merken zoals Heineken, Amstel, Hertog Jan, Grolsch en Bavaria. Vanaf 1 juli aanstaande zullen er geen kortingen hoger dan 25% mogen worden toegepast. 

In 2020 was een aanbieding van een krat pils met een korting van 25% of minder zeer schaars. Slechts 52 van de 1.436 aanbiedingen hadden een korting van 25% of lager. Dat betekent dat slechts 3,6% van alle aanbiedingen op kratten pils een dergelijke korting hadden. Als we dit bijvoorbeeld afzetten tegen een korting tussen de 40% en 50% dan is wel duidelijk dat een krat pils een geliefd product was om mee te stunten. Deze hoge kortingen golden voor 49,1% van alle promoties op kratten pils. 

Korting op kratten bier in 2020

€10 voor een krat in 2020

De data uit 2020 laat daarnaast zien dat tien euro voor een krat pils een duidelijke drempel was waar supermarkten rekening mee hielden. Van de 1.436 bieraanbiedingen waren er 300 acties waarbij de aanbiedingsprijs boven de tien euro lag. Dat betekent dat je in bijna 80% van de gevallen een krat bier voor een tientje of minder kon kopen. Van de 300 bieraanbiedingen waar het krat meer dan 10 euro kostte gold dat in 113 van de gevallen voor de groothandels Makro, Sligro of Hanos. 

Happy Hour blijft bestaan

Waar de korting op bier voor de retail dus nog maximaal 25 procent mag zijn, is de horeca uitgezonderd van deze regel. De strengere regels voor het stunten met prijzen, gelden nadrukkelijk voor 'gebruik elders dan ter plaatse'. Happy Hours in de kroeg blijven dus toegestaan, er mag maximaal 60 procent korting worden gegeven op de verkoopprijs. Gemeentes mogen dit soort acties echter wel aan banden leggen. 

Bier kopen voor minderjarige

De nieuwe Alcoholwet regelt daarnaast dat meerderjarigen strafbaar zijn als zij alcohol voor een minderjarige kopen. Waar voorheen alleen de barman of horecaondernemer een boete zou hebben gekregen, riskeren vanaf 1 juli dus ook ouders of oudere vrienden een boete. Deze nieuwe regel valt in artikel 45a van de nieuwe Alcoholwet en een overtreding hiervan kan worden gestraft met een geldboete van €435,- (eerste categorie artikel 23, lid 4 van het Wetboek van Strafrecht). 

Leeftijdscontrole

Vanaf 1 juli gaan er ook extra maatregelen in op het gebied van de online verkoop van alcoholische dranken. Het is de bedoeling dat de online verkoper van alcoholhoudende drank daarvoor een leeftijdsverificatiesysteem zal gaan hanteren. Iedere verkoper dient een werkwijze op te stellen waarin staat omschreven hoe de leeftijdsgrens wordt geborgd in de gehele keten, vanaf het moment van verzending tot het moment van levering.

Noodzakelijke aanscherpingen

In Het Parool stelde Blokhuis (Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) dat de aangescherpte regels omtrent de verkoop van alcohol noodzakelijk zijn. Hij vond het zeer teleurstellend dat het alcoholgebruik onder jongeren de afgelopen jaren niet is gedaald. Blokhuis wil ouderen er dan ook bewust van maken dat zij kinderen geen alcoholische dranken moeten geven. Verder vindt Blokhuis dat alcoholgebruik en drankmisbruik vanwege de schadelijke gevolgen in het algemeen moet worden teruggedrongen.

Bekijk alle actuele bieraanbiedingen

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl

Cookie instellingen