500 jaar Reinheitsgebot

500 jaar Reinheitsgebot

26 april 2016 om 14:50
Regelgeving

Het Reinheitsgebot is inmiddels een 500 jaar oude Duitse bierwet.

De bierwet bepaalt dat er alleen gemout graan, gist, water en hop in een Duits biertje mag zitten.

Het Reinheitsgebot vierde zijn 500ste verjaardag afgelopen 23 april. De Duitse federatie van bierbrouwers heeft enkele jaren geleden zelfs een verzoek ingediend om het Reinheitsgebot op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de UNESCO te zetten.

Reinheitsgebot 500 jaar

Duitse meisjes drinken bierHet gebod heeft de Duitse bieren een gedegen internationale reputatie van een zuiver product opgeleverd. 

Het biedt de Duitse brouwers overigens niet alleen voordelen. Ze kijken soms met enige afgunst naar bijvoorbeeld de Belgen. Die mogen namelijk naar hartelust experimenteren met toevoegingen als vruchten, kruiden en suikers. En dat kan een voordeel zijn nu internationaal de vraag groeit naar steeds meer verschillende biersmaken.

Alcoholvrij bier

In Duitsland wordt steeds minder bier gedronken. Hoewel de Duitsers na de Tsjechen nog het meeste bier per hoofd van bevolking drinken, is het gemiddelde wel gedaald: van 141 liter per persoon in 1991 naar 98 liter per jaar in 2015.

Toch is er een percentage waar de Duitse brouwers een kleine troost uit kunnen putten: de binnenlandse markt voor alcoholvrij bier is gegroeid van 5,4 naar 5,6 procent.

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Reclame van Brahma

Brahma
Leuk reclamespotje van Brahma. Brahma is een biermerk. Nog nooit van gehoord, geen idee of het lekker en goedkoop is maar wel een grappig spotje!

Meer reclames van Brahma

Laatste reacties