Logo van Jupiler Alcoholvrij bier

Alcoholvrij bier met alcohol van Jupiler kandidaat voor Gouden Windei 2016

Jupiler alcoholvrij bier is kandidaat voor het Gouden Windei 2016, een  initiatief tegen misleidende producten. Er zit in Jupiler alcoholvrij namelijk wel alcohol.

07 november 2016 om 14:23


Verkiezing Gouden Windei 2016

Met de verkiezing vraagt de organisatie van het Gouden Windei aandacht voor frauduleus voedsel en dranken in het supermarktschap. Volgens Foodwatch passen fabrikanten nog altijd op grote schaal misleidende reclame toe om hun producten te verkopen en zij krijgen daar te veel ruimte voor.

Jupiler alcoholvrij bier, met alcohol

Als je bovenstaande kop leest dan denk je wellicht dat het verkeerd geschreven is. Maar het klopt, in Jupiler NA (Jupiler Non Alcohol) zit namelijk wel alcohol. Ook al is het maar 0,5%. Een normale Jupiler (pils) bevat 5,2% alcohol, dus een Jupiler alcoholvrij bier bevat minder alcohol, maar nog steeds zit er alcohol in. Jupiler Non Alcoholic is een Belgisch bier niet in elke supermarkt verkrijgbaar. Online wel bij Albert Heijn.

Foodwacht banner Jupiler Alcholvrij bier

De regels voor alcoholvrij bier

Wil jij scherp blijven, ben je zwanger of drink je om principiële of religieuze redenen geen alcohol? Dan kun je beter geen alcoholvrij bier drinken. In veel alcoholvrije biertjes zit namelijk... alcohol! Dat mag, in de EU. Als er maar niet 'te veel' alcohol in dat biertje zit. 

Waarom kun je er als consument niet gewoon vanuit gaan dat alcoholvrij bier simpelweg bier zonder alcohol is? Nederlands bier mag 0,1% alcohol bevatten, maar in een Belgisch 'alcoholvrij' biertje kan gemakkelijk 0,5% alcohol zitten, zoals in Jupiler Non Alcohol. Elk EU-land mag zelf beslissen waar zijn alcoholgrens ligt. En dat bier mag in de hele EU verkocht worden. Zo mag een Belgische brouwer jou dus meer voor de gek houden dan een Nederlandse brouwer.

Zo vinden ze in Frankrijk en Italië 1,2% alcohol verwaarloosbaar. Dus les jij je dorst met flink wat flesjes 'alcoholvrij' Frans bier, dan kun je daar licht ‘alcoholvrij’ van in je hoofd worden. Waarom heet dit bier niet gewoon Jupiler Alcoholarm, want alcoholarm is ook een categorie bier.

Stemmen op het Gouden Windei 2016

Naast het alcoholvrije bier met alcohol zijn er nog zes andere genomineerde producten die kans maken om het Gouden Windei te 'winnen'. Bekijk ze op de site van Foodwatch, en stem dan ook gelijk even!

1 reactie

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Koos (gast) op 21-03-2017 om 11:26:28

Dat jupiler alcoholvrij is wel een lekker biertje.

Reclame van Bavaria Premium Pilsener

Hugh Hefner van Playboy
Hugh Hefner heeft vele vrouwen om zich heen in zijn Playboy Mansion in Los Angeles. En ja, daar kan je ook wel eens genoeg van krijgen...

Meer reclames van Bavaria Premium Pilsener