Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Belgische bieren weer getroffen door Franse heffing

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Belgische bieren weer getroffen door Franse heffing

09 december 2013 om 14:05

Na de eerdere zware accijnsverhoging van 160 procent op bier begin dit jaar komt de Franse overheid nu met een nieuwe heffing op bieren.

Belgische bieren weer getroffen door Franse heffing

Belgisch bier weer getroffen door nieuwe heffing

De accijnsverhoging van 160 procent die de Fransen begin dit jaar invoerden, heeft geleid tot hogere prijzen van bier in Frankrijk en tot lagere bierconsumptie. Dit was een flinke klap voor voornamelijk de Belgische brouwers. In België is zo'n 32 procent van de bier export bestemd voor buurland Frankrijk en hiermee is Frankrijk voor België het belangrijkste exportland.

De Franse overheid is echter nog niet tevreden met de inkomsten uit deze hogere accijns en komt daarom met een extra nieuwe heffing.

Lees ook

Heffing voor restsuikergehalte

Die nieuwe heffing is gebaseerd op een wet van 2005 die als doel had het suikergehalte in de zogenaamde alcopops (een mix van frisdrank met alcohol) te belasten. De wet werd tot nu toe alleen gebruikt voor deze alcopops, maar nu wil de Franse overheid ook het restsuikergehalte in bier gaan belasten door middel van deze wet.

De meeste moutsuiker in bier wordt door vergisting omgezet in alcohol. Toch bevatten bijna alle bieren na vergisting nog een bepaalde hoeveelheid suiker en hierdoor kan de Franse overheid extra inkomsten genereren als ze de heffing doorvoeren.

Protest Belgische Brouwers

Beroepsvereniging Belgische Brouwers zeggen niet te kunnen aanvaarden dat hun bieren, die geen enkele link hebben met de alcoholpops, zwaarder zouden worden belast. Ze willen daarom met steun van de minister van Financiën de nodige stappen nemen om Frankrijk aan te sporen het invoeren van de heffing opnieuw te bekijken.

Cookie instellingen