Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bier inkopen over de grens steeds aantrekkelijker

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bier inkopen over de grens steeds aantrekkelijker

11 april 2013 om 11:29

De stijgende accijns in Nederland maken het steeds aantrekkelijker om de grens over te rijden voor een (of meerdere) kratjes bier. Doordat de accijns in Duitsland en België al een stuk lager liggen dan in Nederland en ook nog eens veel minder stijgen wordt het prijsverschil in bier tussen onze buurlanden steeds groter. 

Accijnsverhoging
Alfa Edel Pils
Gulpener Pilsner Logo

Accijnsverhoging Nederland

Afgelopen januari is de accijns op alcohol in ons kikkerlandje wederom verhoogd. Wij mogen in 2013 maar liefst 10% meer accijns gaan betalen dan in 2012. Dit zorgt ervoor dat de prijs van een hectoliter bier (pils) stijgt van € 32,64 naar € 35,90. Een stijging van meer dan € 3,-.

Accijns België en Duitsland

De accijns in onze buurlanden liggen beduidend lager dan in Nederland. Zo betalen onze zuiderburen over een hectoliter bier (pils) maar € 20,53 accijns en onze oosterburen zelfs maar € 9,44 accijns over dezelfde hectoliter. 

Tip: In België zijn er ook bier aanbiedingen in supermarkten. Op www.bierpromoties.be wordt elke bierpromotie van Belgische winkels bijgehouden.

Shoppen in het buitenland

Deze bizarre prijsverschillen zorgen er steeds meer voor dat mensen die dicht bij een grens wonen, bier gaan kopen in een buurland. Dit kan namelijk, helemaal als je groot inkoopt, de nodige euro's schelen. 

Biernet.nl heeft uitgezocht wat op dit moment de prijsverschillen zijn tussen een liter Warsteiner uit Nederland en uit Duitsland. Hiervoor hebben wij de gemiddelde prijs genomen van Warsteiner uit een krat. 

Krat Warsteiner Nederland Duitsland Verschil
Gemiddelde prijs per liter normaal € 1,87 € 1,22 € 0,65
Gemiddelde prijs per liter aanbieding € 1,39 € 1,00 € 0,39

Lees ook

In de bovenstaande tabel zijn de verschillen in de prijzen tussen Nederland en Duitsland goed te zien. Wanneer je een kratje Warsteiner, buiten een aanbieding om, in Duitsland koopt, ben je per liter ongeveer € 0,65 goedkoper uit dan in Nederland. 

Aangezien er in een krat van 24 flesjes á 0,30 liter 7,2 liter bier zit, scheelt dit per krat zo'n € 4,68! Mocht je dus van plan zijn om een feestje te geven, of sla je gewoon altijd groot in dan bespaar je bij 4 kratjes Warsteiner uit Duitsland al bijna twintig euro. 

Boodschappen over de grens

Deze prijsverschillen zijn voor de consument natuurlijk hartstikke mooi, maar voor Nederland kunnen deze nare gevolgen hebben. Want als je als Nederlander toch in Duitsland bent om bier te kopen, kan je hier net zo goed even je andere boodschappen inslaan, en onderweg naar huis bij een duitse benzinepomp je tank volgooien. Want ook benzine is in Duitsland gemiddeld € 0,20 tot € 0,30 per liter goedkoper (Euro 95). 

Dit zorgt ervoor dat de koopkracht in Nederland af zal nemen waardoor er ook minder belasting binnenkomt. 

Accijnsverhoging 2014

En het is nog niet afgelopen. In het regeerakkoord staat namelijk dat de accijns op bier, wijn, sherry en port vanaf 1 januari 2014 nog eens met 14 procent zullen stijgen. 

Gesprek met minister

Vooral de brouwerijen uit Limburg hebben hier last van. Omdat Limburg grenst aan zowel België als Duitsland is het voor de bewoners nog aantrekkelijker om de grens over te gaan voor een krat bier. 

De Limburgse brouwerijen Gulpener, Alfa en Lindeboom gaan daarom in mei in gesprek met minister Kamp van Economische Zaken. Zij vinden dat de accijnsverhogingen de zelfstandigheid van de brouwerijen in gevaar brengt. 

Cookie instellingen