Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwerij Oedipus maakt film over bierrevolutie

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouwerij Oedipus maakt eigen film

21 maart 2016 om 08:56

Brouwerij Oedipus maakte een film over een tiental Nederlandse brouwers die op excursie gingen bij brouwers in Oregon, USA. 

Een verhaal over vriendschap, duurzaamheid, onafhankelijkheid en niet te vergeten, bier.

Documentaire brouwerij Oedipus
Oersoep brouwerij header
Maximus Brouwerij logo

De film "It all start with beer"

It all starts with beer Brouwerij Oedipus uit Amsterdam maakte een film over de parallellen tussen de bierrevolutie in het Amerikaanse Portland twintig jaar geleden en die van nu in Nederland. Samen met negen andere Nederlandse brouwerijen en een cameraploeg trok de brouwerij naar het bierwalhalla in Oregon om vervolgens de oorsprong van de bijzondere biercultuur aldaar vast te leggen. 

De film, It all starts with beer, gaat tijdens een avondvullend programma in première in filmtheater Kriterion op vrijdag 25 maart. Tijdens deze avond kan er gegeten worden, vragen kunnen gesteld worden aan de regisseur en producent, de avond is voorzien van een afterparty en er zal veel bijzonder bier aanwezig zijn.

Brouwerij Oedipus wil naar de oorsprong

Brouwers over hop Bier staat al eeuwenlang op tafel. Bier is niet alleen lekker, maar het geeft ook plezier, het verbindt en het is de brandstof voor een goede conversatie. Deze rituelen zijn tijdens het bestaan van bier onveranderd, maar het product zelf is constant in beweging. Met name de biermarkt is de laatste jaren aan revolutionaire veranderingen onderhevig.

In tijden van economische onzekerheid heeft de markt aangetoond dat op kleine schaal gebrouwen bier een product is dat veel mensen, kennis en vaardigheden bijeenbrengt. De positieve veranderingen in de biermarkt behelzen echter veel meer dan alleen de kwaliteit van het bier: ze staan symbool voor een culturele en economische verandering. Deze revolutie had zijn oorsprong al meer dan twintig jaar geleden in Portland, Oregon. Het Amsterdamse Oedipus Brewing wilde deze bijzondere beweging vastleggen op de plek waar het allemaal al twintig jaar eerder heeft plaatsgevonden en vooral mét de mensen die het allemaal hebben mogelijk gemaakt. 

Lees ook

Bierrevolutie in Nederland

10 Nederlandse brouwerijen Een totaal van 10 Nederlandse brouwers gingen op reis naar Porland, om er achter te komen waarom de biermarkt in die stad zich zo goed ontwikkeld. Daar werden de brouwers uitgenodigd om hun bieren te presenteren op het Oregon Brewers Fest (OBF). De organisator van OBF, Art Larrance, was een jaar eerder naar Nederland gereisd voor een bierexpeditie. Hij zag in ons kleine land dezelfde soort soort bierrevolutie waar hij zelf twintig jaar eerder zelf onderdeel van uitmaakte. Vanwege de enorme groei van brouwerijen is het nu de juiste tijd om dit verhaal met Nederland en de rest van de wereld te delen. 

Nieuwe impuls voor de Nederlandse bierrevolutie

Coming soon De film laat zien waarom Portland de voorloper was in de bierrevolutie, namelijk door duurzaam te denken en handelen, lokale producenten te ondersteunen en met een sterke (bier)community. Brouwerijen als Oedipus zijn hierdoor geïnspireerd geraakt en hopen nu dat het vuurtje op een zelfde manier zal aanwakkeren in eigen land, Nederland. Ze hopen dat steden als Amsterdam en Utrecht hierdoor ook hubs van creativiteit, kennis en plezier zullen worden.

De film is bedoeld als instrument en de brouwers hopen zo een nieuwe impuls te geven aan de Nederlandse bierrevolutie.