Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwgerst dit seizoen schaarser

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouwgerst dit seizoen schaars

24 augustus 2016 om 09:12

Door veel regen in Duitsland en Frankrijk wordt goede brouwgerst een schaars goed.

Wat zijn de gevolgen hier van voor brouwers en wordt een biertje duurder voor ons consumenten?

Gerst oogsten

Gerst Gerst is een belangrijk ingrediënt in bier. De graankorrels laat men ontkiemen, om ze vervolgens te drogen en te pletten. Dit proces staat bekend als ‘mouten’. Voor de productie van Nederlandse en Belgische bieren wordt meestal brouwgerst gekocht in Frankrijk en Duitsland.

Stijgende prijs voor brouwgerst

Naast de slechte oogst is ook de kwaliteit van de beschikbare gerst aangetast. Het gevolg is dat de prijs die aan de Noord-Franse Moezel moet worden betaald om een schip met gerstemout te laden flink is opgelopen. Waar de prijs per ton in april nog €160,- was, is deze nu rond de €200,-. 

Lees ook

Duurder bier?

De kosten lopen dus op voor bierbrouwers, die ontkiemend gerst (mout) in hun productieproces gebruiken. Dit hoeft echter niet direct duurder bier te betekenen, omdat de meeste brouwers werken met halfjaar- of jaarcontracten. Hierbij leggen ze hun prijs vast voor de hoeveelheid mout die ze denken te gebruiken.

Voor brouwers van pils, zoals Heineken of Grolsch, is er hoop. Dankzij de goede oogst van vorig jaar is er nog een voorraad gerst over die de prijsstijgingen kan temperen. Voor kleinere brouwers van speciaalbier is de hogere prijs van gerst een kleiner probleem dan bij bulkbier, waar de marges kleiner zijn.

Hop

Hop De stijgende hopprijzen zijn daarentegen wel een probleem voor de brouwers van speciaalbier. In de laatste vijf jaar is hop ruim 40% duurder geworden (inmiddels zo'n $10 per pond). Dit vooral door de enorme vraag die er is ontstaan naar speciaalbier. In speciaalbier zit vaak twee- tot driemaal zoveel hop als in bulkbier.

Ook gebruiken 'craftbeer' brouwers aromatische hop die driemaal zo duur is als bitterhop. Dit leidt soms tot een verhoging van tientallen eurocent in de kostprijs per liter. Dan gaan consumenten het ook merken als ze zo'n biertje bestellen.

Cookie instellingen