Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Carlsberg valt af als koper van Grolsch

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Carlsberg valt af als koper van Grolsch

06 januari 2016 om 14:26

De Deense bierbrouwer Carlsberg kan van het lijstje van mogelijke kopers van Grolsch worden geschrapt.

Carlsberg zegt niet te willen groeien door middel van overnames.

Grolsch beugelfles
Grolsch Logo
Grolsch Premium Pilsener

Carslberg logo Grolsch en het Italiaanse Peroni zijn twee van de belangrijkste merken die in de etalage staan om de grootste fusie in de geschiedenis van de bierindustrie, tussen AB Inbev en SABMiller, mogelijk te maken.

Door de fusie ontstaat een bierkolos met een omzet van zo’n €72 miljard. Carlsberg werd genoemd als een mogelijke koper voor onder meer Grolsch.

Niet groot, maar sterk

Tegen de Deense krant Berlingske laat de Carlsberg-chairman Flemming Besenbacher echter weten geen interesse te hebben. Hij stelt dat Carlsberg niet groot wil zijn, maar juist sterk en geen plannen heeft om overnames te doen. De uitspraken van Besenbacher passen in de lijn van de nieuwe CEO Cees ‘t Hart die in juni is aangetreden bij Carlsberg.

Andere overnamekandidaten

De vraag is nu wie wel de nieuwe eigenaar van Grolsch en/of Peroni gaat worden. Vorige maand werd al duidelijk dat verschillende investeringsfondsen, waaronder KKR, interesse hebben getoond. Dit geldt ook voor de Japanse drankengroep Asahi Group Holdings. Ook het Spaanse Mahou-San Miguel zou interesse hebben getoond in de overname.

Lees ook

Oud-eigenaar van Grolsch, de familie De Groen geeft aan geen interesse te hebben om Grolsch terug te kopen.

Grolsch fors minder waard

Eerder meldden wij al dat de waarde van Grolsch de afgelopen jaren wel behoorlijk gekelderd. De onderneming werd in 2008 voor €816 miljoen overgenomen, maar zou nu nog minder dan €250 miljoen waard zijn volgens een schatting van Jyske bank.

De Europese merken zijn overigens niet de enige transacties als gevolg van het voorgenomen samengaan van AB Inbev en SABMiller.

Afscheid van Snow-bier

Zo zou ook Meantime Brewing, een kleine Britse brouwerij die pas in mei door SABMiller werd gekocht, in de etalage staan. Daarnaast neemt Molson Coors het belang van 58 procent van SABMiller in MillerCoors over voor 12 miljard dollar. Ook moet SABMiller mogelijk afscheid nemen van het belang van 49 procent in de Chinese bierbrouwer Snow om zo toestemming te krijgen voor de fusie van de Chinese kartelwaakhond.

Bron: Distrifood