Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Duits bierkartel veel groter dan verwacht

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Duits bierkartel veel groter dan verwacht

19 augustus 2013 om 10:29

Na grootschalig onderzoek naar illegale prijsafspraken onder Duitse bierbrouwers lijkt veel groter dan in eerste instantie werd aangenomen.

BIer

In maart 2013 werd een het grootste kartelonderzoek van de bierindustrie aangekondigd. Dit onderzoek ging over illegale prijsafspraken tussen 2006 en 2008. Nu blijkt dat dit slechts "het topje van de ijsberg" is. Brouwers hebben naar verluidt bijna twintig jaar lang zomaar hun gang kunnen gaan.

Bierprijs verhogingen standaard op de agenda

Een belangrijke sales manager van Veltins heeft tegen de onderzoekers verteld dat bierprijsverhogingen standaard op de agenda staan. Bij bijeenkomsten van hoge managers van de bierbrouwerijen werd er over statiegeld, verpakkingen enz. gepraat, maar ook over de bierprijs en hoe ze die weer konden verhogen. De kleine brouwerijen volgden deze verhogingen en dus werd de bierprijs steeds hoger en hoger. 

Bovenstaande praktijken waren minimaal 17 jaar lang heel normaal tussen de brouwers. Maar het maken van deze prijsafspraken is ten strengste verboden!

Lees ook

12 bierbrouwerijen worden onderzocht

Het kartelonderzoek in Duitsland betreft ongeveer 12 brouwers van 24 premium merken met een gezamenlijk aandeel op de Duitse biermarkt van 50 procent. Het gaat onder andere om Warsteiner, Krombach, Erdinger, Bitburger, Veltins en de Oetker-Groep.

Ook internationale brouwerijen als Carlsberg en AB InBev worden verdacht van prijsafspraken in Duitsland.

Update: AB InBev klokkenluier

AB InBev heeft als eerste een bierkartel gemeld aan de Duitse mededingingsoverheid. Daardoor is de kans groot dat de Belgische-Braziliaanse bierbrouwer aan een boete ontsnapt. AB InBev speelde al klokkenluider bij een kartelonderzoek in Nederland. Het ontsnapte daar in 2007 aan een boete van 84 miljoen euro.

In het jaarverslag van 2011 meldde AB InBev voor het eerst het onderzoek van de Duitse mededingingsoverheden. Dat was wellicht geen toeval, want begin september 2011 stapte AB InBev zelf naar de mededingingsoverheden. Die waren in augustus een onderzoek gestart.

Cookie instellingen