Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Harry Pinkster drinkt 10.000e bier Tjuster Imperal Black IPA

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Harry Pinkster drinkt 10.000e bier

27 september 2013 om 12:02

Harry Pinkster, een bekend bierliefhebber en etikettenverzamelaar in de bierwereld, heeft deze maand de grens bereikt van 10.000 etiketten in zijn verzameling. Voor hem betekent dit hij zijn 10.000ste bier heeft gedronken.

Harry verzamelt namelijk alleen etiketten van bieren die hij zelf heeft gedronken. Voor deze gelegenheid liet hij zijn eigen bier brouwen: Tjuster Imperal Black IPA.

Tjuster Imperal Black IPA
Tjuster Imperal Black IPA
Tjuster Imperal Black IPA

Grootse aanpak

Deze bijzondere gelegenheid was voor Harry een reden om groots uit te pakken. Kwam hij in 2004 bij het 5000e etiket nog met een eigen etiket op een bestaand bier, nu komt hij met een uniek eigen nieuw bier dat speciaal voor hem gebrouwen is: Tjuster Imperal Black IPA.

Harry verzamelt sinds 1983 verschillende bieretiketten uit de hele wereld. Dit overzicht staat sinds 1997 op zijn website. Als het aan hem ligt gaat hij voorlopig nog wel even verder: "20.000 zal wel heel veel zijn. Ga uit van 700 per jaar dan moet ik nog 15 jaar verder en ik ben nu 53. Wat mij betreft wel. Er komt nog zoveel moois uit, maar of het lukt?"

Tjuster Imperal Black IPA

Tjuster is gebrouwen door Jurgen Bootsveld van de Berghoeve Brouwerij. Op het vierde Noordelijk Speciaal Bierfestival raakte Harry met hem aan de praat. Harry is altijd onder de indruk geweest van zijn 'Donkerbruin Vermoeden', een Black IPA van 6%alc. Hij vertelde Jurgen over zijn idee: een meer uitgesproken versie van Donkerbruin Vermoeden, dus moutiger, een hoger alcoholpercentage en vooral: veel hoppiger. Jurgen raakte enthousiast en sloeg aan het brouwen met het uiteindelijke resultaat: de Tjuster Imperal Black IPA.

Lees ook

Tjuster is Fries voor donker. Aangezien Harry Friese roots heeft en het hier om een Black IPA gaat leek het hem een zeer toepasselijke naam.

Bijzondere bieren

Veel bieren zijn zeer bijzonder voor Harry, vooral omdat mensen de moeite hebben genomen om iets mee te nemen. Ook krijgt en ruilt hij op festivals veel flessen bier.

Op verzamelgebied is vooral Tsingtao uit China bijzonder. "Tsingtao uit China... het meest gekregen bier. Ik heb die, denk  ik, wel 5 of 6 keer gekregen van iemand die naar China is geweest en het is gewoon te koop 'op de hoek' bij toko's in Nederland."

'Bijzonder zijn voor mij ook de bieren van de Noorderzon, in de begin jaren dat ik verzamelde (30 jaar terug), een brouwerij in Groningen die ineens niet meer bestond. Is nu de brouwer van een van de in mijn ogen beste brouwerijen in België, de dochter van de Korenaar. Die had toch mooi nog in Groningen kunnen zitten.

Cookie instellingen