Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwerij De Dochter van de Korenaar

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouwerij De Dochter van de Korenaar

Brouwerij De Dochter van de Korenaar is een bierbrouwerij uit Baarle-Hertog (België) die is opgericht in 2007. Deze brouwerij heeft 1 bier in het assortiment.

Belle Fleur IPA glas en flesje
Belle Fleur IPA van De Dochter van de Korenaar
Taste like a King

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

 • Ketels te huur

 • Proeflokaal

 • Restaurant

 • Rondleiding

 • Winkel

Biermerken van Brouwerij De Dochter van de Korenaar

Brouwerij De Dochter van de Korenaar heeft 1 bier in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Brouwerij De Dochter van de Korenaar!
 • Belle-Fleur - India Pale Ale - 6%

  Belle-Fleur is een fris, hoppig en dorstlessend bier met cirtus en bloemige smaken. Een aromatisch en bitter bier met een rijke geur en smaak van verse hop. Zeer toegankelijk en smakelijk, heerlijk op een zonnig terras.

  Achtergrond informatie

  Baarle-Hertog heeft weer een bierbrouwerij met de komst van 'De Dochter van de Korenaar'

  Sinds de officiële opening van brouwerij 'De Dochter van de Korenaar' door beide burgemeesters van Baarle, is de gemeente Baarle-Hertog sinds lange tijd weer een bierbrouwerij rijk. De laatste brouwerij uit een rijke historie van bierbrouwers in Baarle sloot zo'n 70 á 80 jaar geleden haar deuren. Dankzij Ronald Mengerink is een oud ambacht weer teruggekeerd in Baarle.

  Slootkant

  Ronald Mengerink is opgegroeid in Groningen en leerde door stom toeval wilde hop kennen. Toen hij op een dag met een schoolvriend op weg was naar school, wees dat vriendje hem op hop die aan de slootkant groeide. Hij was toen 16 jaar en had wel eens gehoord dat je met hop bier kon brouwen. Vanwege zijn belangstelling voor chemie , was al snel opgespoord welke ingrediënten er nodig waren om bier te brouwen, namelijk mout, gist en hop. De hop had hij net ontdekt en bij moeder stond in de keukenkast nog wat mout en gist, dus dat was allemaal snel bij elkaar gebracht. Water kwam gewoon uit de kraan, dus het brouwen kon beginnen. Het eerste resultaat was een brouwseltje dat een vreemd gekleurd drankje opleverde. 'Met wat fantasie leek het in de verte op bier. Het was mijn eerste brouwsel' vertelt Ronald Mengerink 'Pas enkele jaren later na heel veel experimenteren lukte het me om een drinkbaar biertje te brouwen. Ik zal toen een jaar of 18 geweest zijn.'

  Droom

  Het maken van bier liet hem niet meer los. Hij begon alles over bier te lezen en volgde een cursus. Toch zou het nog 23 jaar duren voordat hij een eigen brouwerij kon beginnen. In zijn achter hoofd speelde steeds al het idee om een eigen ambachtelijke bierbrouwerij te beginnen. De droom kwam dichterbij toen de familie Mengerink haar huis in Frankrijk kon verkopen en ze in Baarle-Hertog een nieuw huis vond. Dit huis bood wat extra ruimte die wel geschikt was te maken om een brouwerij in te beginnen.

  Lees ook

  Klussen

  Ronald onderhield zijn gezin met een klusbedrijf en dat kwam heel goed van pas om de ruimte aan hun woon huis te verbouwen tot een brouwerij. Honderden uren zijn er in gaan zitten om alles zo te verbouwen dat het aan de gestelde eisen voldoet. De hele brouwerij heeft hij zo ongeveer met eigen handen uit de grond gestampt. Hij gebruikt 6 roestvrij stalen ketels van 1.0000 liter en opslagtanks en alles is van onder tot boven betegeld. Genoeg om maandelijks 15.000 liter bier te bouwen. In mei was hij bijna klaar met de bouw van de brouwerij en moest hij nog even wachten op een flessenafvulmachine, op de flessen zelf, op de bijzondere kratjes (overigens ook zelfgemaakt) en nog wat kleine dingen. Hij was in ieder geval al zo ver dat hij een datum kon gaan prikken voor de officiële opening. Die datum werd vastgesteld op 10 augustus 2007.

  Het bier dat Ronald Mengerink brouwt is een fris bitter bier van hoge gisting naar eigen recept. Dat bier heeft een doorlooptijd van 7 weken voordat het per fles of per fust verkocht kan worden. Dus half juni begon hij met zijn eerste brouwsel. Direct goed om zo'n 8.000 flesjes te vullen. Dat was dus flink doorwerken voor de jonge brouwer, want er moest ook nog een etiket ontworpen en gedrukt worden, er moesten bierviltjes komen en het voornaamste er moest een naam voor het nieuwe bier komen, Noblesse. Het waren al met al spannende weken voor de nieuwe brouwerij.

   

   

  Brouwerij De Dochter van de Korenaar in het nieuws

  • Taste like a King

   Café de Troubadour steunt Stichting ALS

   Café de Troubadour organiseert een bierevenement genaamd Taste like a King. Een bierevenement waarvan de hele opbrengst naar Stichting ALS Nederland gaat.

  • Winnaar Zythos Bierfestival bekend

   Winnaar Zythos Bierfestival bekend

   In het laatste weekend van april vond het Zythos Bierfestival plaats. Ruim 15.000 bezoekers verkozen  het bier Extase van Brouwerij De Dochter van de Korenaar tot winnaar uit ruim 500 bieren.