Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Klimaatverandering leidt tot duurder en schaarser bier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Klimaatverandering leidt tot duurder en schaarser bier

16 oktober 2018 om 09:59

Bier zal de komende jaren steeds duurder en schaarser worden als gevolg van de klimaatverandering. Door de toenemende extreme droogte en hitte komt de productie van gerst in gevaar.

Gerst op een akker

Schaarser bier

Volgens een Chinees onderzoek gepubliceerd in Nature Plants zal door wisselende weersomstandigheden de gerstproductie steeds lager uitvallen, met hogere prijzen tot gevolg. Aan de hand van modellen gingen de onderzoekers na welke impact verschillende klimaatscenario's op de productie van gerst hebben.

De oogst van gerst, een van de vier basisingrediënten van bier, kan in de toekomst tussen de 3 en 17 procent lager uitvallen afhankelijk van de hevigheid van de veranderingen. 

Duurder bier

Bier en gerstAfname van het wereldwijde aanbod van gerst leidt tot een flinke daling van gerst die bedoeld is om bier mee te brouwen. Dit zal volgens de onderzoekers uiteindelijk leiden tot een flinke afname in bierconsumptie (bijvoorbeeld -32% in Argentinië) en een flinke stijging van de bierprijzen (bijvoorbeeld +193% in Ierland).

Lees ook

Hoewel dit natuurlijk niet de meest verontrustende gevolgen zijn van toekomstige klimaatveranderingen, kunnen klimaatgerelateerde extreme weersomstandigheden de beschikbaarheid en economische toegankelijkheid van bier bedreigen.

Tussen nu en 2099 zullen we tientallen extreme jaren voor de kiezen krijgen waar de oogst heel laag zal uitvallen. In het meest extreme scenario drinken we in Nederland per hoofd van de bevolking 39 flesjes bier minder per jaar. Dit geldt dan voor het jaar direct na zo'n extreem jaar.

Vorige maand werd ook al duidelijk dat lambiekbier in gevaar is door stijgende temperaturen