Klimaatverandering leidt tot duurder en schaarser bier
16 oktober 2018 om 09:59
Bier zal de komende jaren steeds duurder en schaarser worden als gevolg van de klimaatverandering. Door de toenemende extreme droogte en hitte komt de productie van gerst in gevaar.
Schaarser bier
Volgens een Chinees onderzoek gepubliceerd in Nature Plants zal door wisselende weersomstandigheden de gerstproductie steeds lager uitvallen, met hogere prijzen tot gevolg. Aan de hand van modellen gingen de onderzoekers na welke impact verschillende klimaatscenario's op de productie van gerst hebben.
De oogst van gerst, een van de vier basisingrediënten van bier, kan in de toekomst tussen de 3 en 17 procent lager uitvallen afhankelijk van de hevigheid van de veranderingen.
Duurder bier
Afname van het wereldwijde aanbod van gerst leidt tot een flinke daling van gerst die bedoeld is om bier mee te brouwen. Dit zal volgens de onderzoekers uiteindelijk leiden tot een flinke afname in bierconsumptie (bijvoorbeeld -32% in Argentinië) en een flinke stijging van de bierprijzen (bijvoorbeeld +193% in Ierland).
Lees ook
Hoewel dit natuurlijk niet de meest verontrustende gevolgen zijn van toekomstige klimaatveranderingen, kunnen klimaatgerelateerde extreme weersomstandigheden de beschikbaarheid en economische toegankelijkheid van bier bedreigen.
Tussen nu en 2099 zullen we tientallen extreme jaren voor de kiezen krijgen waar de oogst heel laag zal uitvallen. In het meest extreme scenario drinken we in Nederland per hoofd van de bevolking 39 flesjes bier minder per jaar. Dit geldt dan voor het jaar direct na zo'n extreem jaar.
Ik denk dat het allemaal wel meevalt. Droogte kun je opvangen door irrigatie. Mogelijk gaan daardoor de productiekosten omhoog. Maar de prijs van de ingredienten wordt bepaald door de verhouding tussen vraag en aanbod. Herinnert u zich deze nog: De aardappeloogst in 1974 kreeg te maken met verrotting door hevige regenval. De prijs van een patatje ging toen van NLG 0,50 naar NLG 1,00. Die prijs is nooit meer gedaald, ondanks dat maatregelen en de sublieme oogsten na 1974 een prijsdaling rechtvaardigden. Hetzelfde geldt voor Gerst als ingredient van bier. Een bericht als dit lijkt alarmerend en in het kader van de klimaatangst gegenereerd, maar ik denk dat het allemaal wel zal meevallen.