Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwerij Noordt | LagerLab in samenwerking met Beerwulf

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Noordt introduceert LagerLab in samenwerking met Beerwulf

05 juni 2020 om 11:30

Brouwerij Noordt lanceert samen met online shop Beerwulf een nieuw experiment: Noordt LagerLab. Het lab richt zich op het brouwen van Belgische bieren met ondergist.

Noordt LagerLab X Beerwulf 
Noordt LagerLab X Beerwulf 
Noordt LagerLab X Beerwulf 

Noordt LagerLab X Beerwulf 

De Rotterdamse Brouwerij Noordt lanceert samen met online bierwinkel Beerwulf een nieuw experiment: Noordt LagerLab. Daarin brouwt oprichter en brouwmeester Peter Rouwen met zijn team klassieke Belgische bieren met ondergist. Bijzonder, want deze Belgische bierstijlen zijn beroemd geworden mede omdat ze allemaal van hoge gisting zijn. Daarnaast kent ondergist behoorlijk wat uitdagingen, die uiteraard niet uit de weg zijn gegaan. De lijfspreuk brouwerij Noordt luidt niet voor niks: ‘Als je jezelf niet wil verbeteren, kun je beter wat anders gaan doen’.

In totaal brouwde Noordt zes bieren: een Enkel, een Blond, een Dubbel, een Scotch Ale, een Tripel en zelfs een Quadrupel, allemaal ondergistend. Peter is zeer te spreken over het resultaat: “De grootste uitdaging waar we tegenaan liepen was om de biertypen zo origineel mogelijk te houden. Ze moesten dus wel naar die Belgische klassiekers smaken en dat was echt ontzettend moeilijk om dat van tevoren te kunnen voorspellen of dat zou lukken. Maar Het experiment is echt geweldig geslaagd, dat kan ik wel zeggen.”

De pure smaak van bier 

Noordt LagerLab X Beerwulf  Peter blijkt al lang met dit idee rond te lopen: “Tijdens mijn studietijd in Gent moest ik een lager maken en die leraar vond dat heel goed. Als brouwerij hebben wij ook een grote voorkeur voor ondergistende bieren, omdat het hele mooie smaken naar voren brengt. Ik vind die pure bier smaak die deze gist voortbrengt het allermooiste. Ook lijkt het mij interessant om eindelijk eens echt proeven wat die gisten eigenlijk in die klassieke Belgische bieren doen.”

De samenwerking met Beerwulf heeft een belangrijke rol in dit hele experiment gespeeld: “Omdat zij de draad hebben opgepakt om dit met ons uit te brengen. Het is voor ons alleen maar een geslaagd experiment als heel veel mensen het kunnen proeven. Dan moet je een platform hebben waar heel veel mensen dit kunnen bestellen en dat je over een heel groot gebied ook liefhebbers kan enthousiasmeren voor dit experiment.”

De zes klassiekers die het brouwteam van Brouwerij Noordt op ondergistende wijze heeft gebrouwen, zijn vanaf 22 mei exclusief te koop bij Beerwulf. Het Noordt LagerLab pakket bevat twaalf bieren (2 per bier type) voor €39,99. De etiketten zijn geheel in lijn van de unieke huisstijl van Noordt. Een pakket met twaalf Belgische klassiekers dus voor fans van Belgisch bier en echte bierliefhebbers die dit experiment wel eens willen proberen. De flessen zijn overigens ook los te bestellen.

Tip: Perfect cadeau voor de bierliefhebbende vaders voor vaderdag. Bestel snel, want op = op. Door de huidige Covid-19 situatie kan de levertijd langer zijn dan normaal.  

Lees ook

LagerLab brouwproces

In het Lagerlab wordt flink geëxperimenteerd en wetenschap bedreven, lees meer over de innovaties in het Lagerlab.

Gist trainen 

Belgische bovengistende klassiekers brouwen met ondergist, waarbij de karakteristieken van die klassiekers zo veel mogelijk in tact blijven. Kan dat wel? “Ik heb mezelf regelmatig voor gek verklaard, omdat ik van tevoren niet kon bevatten of ik alle smaken kon behouden en of het überhaupt lukte om zo'n hoog alcoholisch bier goed te maken. Om aan die hoge alcoholpercentages te komen zijn we de gist gaan trainen. We begonnen met een bier van 4 procent. De gist hebben we hergebruikt en dan hebben we ze steeds moeilijkere bieren laten opeten en op een gegeven ogenblik zijn we op een bier van 10,5% uitgekomen. En dat bier is heel goed gelukt.”

Verschil boven- en ondergist

Noordt LagerLab X Beerwulf  De naam zegt het al een beetje: kort gezegd ligt bovengist tijdens de vergisting bovenin het vergistingsvat en ondergist onderin. Daarnaast vergist bovengist op grofweg kamertemperatuur, ondergist wil de brouwer zijn werk laten doen op ongeveer 8 tot 12 graden. Bij hogere temperatuur ontstaan allerlei bijsmaken die in een Lager ongewenst zijn. Nadeel is wel dat een ondergist er langer over doet alle suikers in het wort om te zetten, waardoor het hele vergistingsproces langer duurt. Daarnaast is de rustperiode tussen einde vergisting en afvullen ook langer, wel 3 tot 6 weken. Ook hier om de gist de tijd te geven ongewenste smaakstoffen op te ruimen. Deze periode heet Lageren (naar de Duitse term ‘lagern’ = opslaan), vandaar de naam Lager.

De smaak van Lager

Het verschil in smaak is aanzienlijk. Een ondergist neemt meer de tijd voor de vergisting en maakt veel minder smaakstoffen aan. Bovengist maakt over het algemeen veel meer smaakstoffen aan (onder andere esters), die fruitig en kruidig zijn, denk aan geel fruit, peer, appel en kruidnagel. Deze smaken zijn karakteristiek voor de Belgische bierstijlen die Noordt nu als Lager heeft gebrouwen. Desondanks heeft Peter er met zijn team voor gezorgd dat de bieren van LagerLab genoeg smaak hebben. De mout en de hop proef je relatief beter in een Lager, daar kan de brouwer dus mee aan de slag.

De Bieren

Noordt LagerLab X Beerwulf  Brouwerij Noordt heeft in dit experiment de bekendere bierstijlen ondergistend gebrouwen, zoals een Blond, Dubbel en Tripel. Daarnaast hebben ze een Enkel gebrouwen, een wat minder bekende Belgische bierstijl: “Dat is een licht blond bier van 4% wat de monniken drinken ‘s middags bij de lunch.” Verder is er een Scotch Ale gebrouwen, een donkerbruin bier dat richting een sterke Brown Ale gaat en tot slot een Quadrupel van 10,5%. “Een Quad heeft normaal complexe esters, omdat het zo hoog alcoholisch is. Wij hebben in onze ondergistende versie een experimentele hop gebruikt die naar vanille en bourbon smaakt. Dus je krijgt het idee dat het op hout gelagerd is, maar dat is het absoluut niet. En dat heeft toch een mooie complexiteit aan het bier gegeven.”

Voor liefhebbers van Belgisch bier

Ik denk juist als je een liefhebber bent van de grote Belgische klassieke bieren, dat dit super interessant is om te drinken. Je kan nu eindelijk eens kan zien wat de ingrediënten in dat bier doen en wat het exacte verschil is tussen de ene en de andere type biergist. Misschien denk je als Belgisch bier liefhebber dat je heel wat gaat missen in deze bieren, maar er komen juist heel veel andere smaken voor terug. En dat is prachtig aan dit experiment.” Noordt LagerLab X Beerwulf 

Cookie instellingen