Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Opening brouwerij Maximus

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Opening brouwerij Maximus

27 september 2012 om 08:55

Binnenkort heeft de Utrechtse wijk Leidsche Rijn officieel haar eigen brouwerij en proeflokaal. 

Brouwerij Maximus
Maximus Brouwerij logo
Brouwerij Maximus

Donderdag 27 september rond 18.00 uur gaat Brouwerij Maximus officieel open. De ruim 50.000 bewoners van de Utrechtse nieuwbouwwijk Leidsche Rijn krijgen er in één klap een brouwerij, een proeflokaal en een ontmoetingsplek bij. Plus een bijzonder leerwerkbedrijf, want in het najaar zullen er in de brouwerij voortijdige schoolverlaters opgeleid worden. Dat gebeurt met hulp van officiële leermeesters en enkele mentoren. Dat zijn mensen die een tijdje uit het arbeidsproces zijn geweest – bijvoorbeeld na ziekte of een burn-out – en weer werkritme opbouwen. De brouwerij krijgt een fikse steun in de rug van maatschappelijk investeerder Start Foundation, VSBfonds en Stichting Doen.

Brouwerij Maximus haakt in op de toenemende belangstelling voor bijzondere bieren en kleine brouwerijen. Achter het initiatief staan drie ervaren (horeca)ondernemers (Marcel Snater, Arend-Jan van Dieën en Ewald Visser) die al langer rondliepen met plannen voor een brouwerij annex leerwerkplaats. Brouwerij De Prael in Amsterdam, waar ze al sinds 2002 ervaring hebben met sociaal ondernemen, vervulde een belangrijke rol bij de totstandkoming van het ‘Maximus-concept’.

Lees ook

Schoolverlaters

In oktober beginnen de selectiegesprekken met de eerste schoolverlaters. Wie daardoorheen komt, begint met een ‘snuffelstage’ van drie maanden. In die tijd kunnen beide partijen kijken of het wel of geen zin heeft het leerwerktraject in te gaan. Bij een positieve uitkomst volgt een traject van twaalf maanden. De verwachting is dat er jaarlijks zo’n tien jongeren doorstromen naar betaald werk.

Buurtfeest

Op zaterdag 29 september is er tussen 14.00 en 22.00 uur een openingsfeest, speciaal voor de bewoners van Leidsche Rijn en omstreken. Maximus heeft zich namelijk ook tot doel gesteld een prettig ontmoetingspunt te worden voor de mensen die hier zijn komen wonen en op zoek zijn naar hun plek in een nieuwe en groeiende buurt. De strakke en moderne inrichting van het pand sluit daarop aan.

Primeur: Bockbier

De opening is tevens aangegrepen om ‘Maximus Bock’ te introduceren. Dat wordt, samen met zes andere bieren op de kaart, op ambachtelijke wijze gebrouwen met zo veel mogelijk biologische ingrediënten. Maximus Brutus – eerder gemaakt in samenwerking met een collega-brouwerij – werd in 2011 uitgeroepen tot het meest gewaardeerde bier van de provincie Utrecht.

Cookie instellingen