Record nieuwe lokale bierbrouwers in 2014

Record nieuwe lokale bierbrouwers

31 december 2014 om 14:52
Brouwerijen

Kleine brouwerijen zijn populair. In het afgelopen jaar is er weer een recordaantal nieuwe kleine bierbrouwers bijgekomen in Nederland. In 2014 waren dat er 73, waarmee het totaal op 269 lokale brouwers uitkomt.

Stijgende vraag zorgt voor recordaantal nieuwe brouwerijen

2014 is het vierde jaar op rij dat er een recordaantal lokale brouwers bijkomt in Nederland. In 2013 kwamen er 39 bij en dit jaar weer 73, opnieuw een record. 

De kleine brouwers springen in op de stijgende vraag van de consument naar speciale bieren. "Daar zijn de grote merken niet zo goed in, die richten zich vooral op pils", zegt Constant Keinemans van het Klein Brouwerij Collectief. "Consumenten zijn een beetje uitgekeken op pils en zoeken naar speciale bieren." Volgens Keinemans pakken de kleintjes de oude Nederlandse biercultuur weer op. "Oude lokale recepten krijgen zo een nieuwe kans."

Doorgroeien naar meer brouwerijen

De huidige stijgende lijn kan ook de komende jaren verder doorgroeien, denkt Keinemans. "Aan het begin van de twintigste eeuw kende iedere regio meerdere brouwerijen en hadden steden hun eigen specifieke biersoort. We kunnen weer naar die situatie terugkeren."

Het aanbod wordt ook steeds specialistischer. 'Old school' brouwers maken volgens Keinemans nog steeds de gangbare speciaalbieren zoals blond, dubbel en tripel, maar een generatie 'new school' brouwers experimenteert succesvol met andere en nieuwe bereidingen.

Beweging in de bierindustrie

De bierindustrie in Nederland is één van de weinige industrieën waar – ondanks de dominantie van grote machtige spelers als Heineken of Bavaria, veel individuen besluiten met succes nieuwe kleine brouwerijen op te starten. 

Jochem Kroezen van de Erasmus University deed onderzoek naar hoe het komt dat kleine brouwerijen zo'n succes zijn. Hij stelt dat consumentenverzet tegen de gevestigde brouwers en het voortbouwen op de restanten van oude brouwerijen, de sleutel is tot de succesvolle vernieuwing binnen de biersector.

Aantal kleine bierproducenten per provincie

Provincie Aantal brouwerijen Eigen ketel Huurders van ketel
Noord-Holland 62 22 40
Noord-Brabant 50 23 27
Zuid-Holland 35 24 11
Gelderland 33 24 9
Utrecht 24 8 16
Overijssel 19 11 8
Limburg 16 8 8
Friesland 11 7 4
Zeeland 6 4 2
Groningen 5 2 3
Flevoland 4 4 0
Drenthe 4 3 1

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Reclame van Parbo bier

Smoes
Twee mannen gaan onder het mom van een meditatiecursus en yoga naar de bar om bier te drinken.

Meer reclames van Parbo bier

Laatste reacties