Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Schillenbier van Friethoes | Brouwerij Troost

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Schillenbier van Friethoes

07 december 2017 om 09:55

Voor het Schillenbier van Friethoes worden de schillen uit de frietsnijderij gebruikt om een Weizenachtig bier te brouwen. Het bier wordt gebrouwen door Brouwerij Troost uit Amsterdam.

Friethoes schillenbier proost!
Friethoes Schillenbier logo
Brouwerij TROOST logo

Friethoes Schillenbier

Nieuw: Schillenbier van Friethoes. Een onofficieel Weizen bier dat gemaakt is van hop, gerst en stukjes aardappel uit de frietfabriek van Friethoes. De frietbakkers werkten samen met Brouwerij Troost om de resten uit de frietsnijderij te verwerken en gebruiken in een nieuw en tof product. Vanaf nu dus: friet en bier van Friethoes. 

Brouwerij Troost heeft vaker met andere ingrediënten gebrouwen met het doel om verspilling tegen te gaan. Zo brouwden zij voorheen ook Pieper Bier en Bammetjes bier

Zo maak je bier

Friethoes Schillenbier flesje Je wist het al: bier maak je van mout, hop en gist. Mout gebruik je vooral om kleur en smaak aan je bier te geven. Het zetmeel in mout zorgt met de hulp van een beetje gist ook voor alcohol en bubbels. Daar heb je niet per sé moutzetmeel voor nodig, daar kun je ook aardappelzetmeel voor gebruiken.

En dat is precies wat Friethoes en Troost hebben gedaan: het afval omgezet in een hoofdbestanddeel. Zo zijn er uiteindelijk minder grondstoffen nodig om hetzelfde friet en hetzelfde bier te maken. Hoera!

Lees ook

Es ist (k)ein Weizen

Het nieuwe Schillenbier moest natuurlijk goed smaken bij friet, en daarom kozen de brouwers voor Weizen bier. Weizen is zoet, mild en toegankelijk en dat past goed bij een eersteklas zoute burgerhap.

Het nieuwe Schillenbier bestaat voor 50% uit tarwemout, een beetje gerst en weinig hop. Officieel mag je dat geen Weizen noemen. Als je een beetje een Duitser bent, weet je dat je volgens het Reinheitsgebot je geen pieperzetmeel in Weizen gebruiken, ook al smaakt het precies hetzelfde. Geen Weizen dus.

Een verantwoord bedrijf

Friethoes wil graag op een verantwoorde en eerlijke manier friet maken. Daarom gebruikt het zoveel mogelijk lokale aardappels en lokale ingrediënten, gebruikt het groene stroom voor hun frietfabriek en 100% E-nummervrije zonnebloemolie om de friet in te bakken.

De verpakkingen zijn gemaakt van bio-afbreekbaar plastic, gerecycled papier en karton en de vorkjes in de winkel van gerecycled hout. Schillenbier is een initiatief en een experiment om de waarde van de afvalstroom te bepalen. Het doel is om in 2019 het eerste zero waste frietbedrijf van Nederland te zijn.

Friethoes Schillenbier met friet

Cookie instellingen