Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Schwarz ABT bier van augustus 2014

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Schwarz ABT bier van augustus 2014

04 augustus 2014 om 14:30

Schwarz, het 2014 bier van de Smaak van Echt, is het ABT bier van augustus 2014 van de alliantie van bier tapperijen.

Glas Smaak van Echt 2014 Lustrumbier Schwarz.
Alfa Limburgse familibrouwerij logo
Gulpener Logo sinds maart 2024

Deze maand heeft de Alliantie van Biertapperijen een wel heel bijzonder bier van de maand: Smaak van Echt 2014 Lustrumbier Schwarz. Dit lustrumbier is eenmalig gebrouwen en ontwikkeld door de samenwerking van vier brouwmeesters van vier regionale familiebrouwerijen in Nederland. Een collaboration brew gebaseerd op een brouwtraditie van meer dan 500 jaar.

Lustrumbier

Een lustrumbier, want exact vijf jaar geleden sloegen Alfa, Budels, Gulpener en Lindeboom de handen ineen om samen een bijzonder bierkratje te lanceren: De Smaak van Echt. In de beginjaren bestond Smaak van Echt uit vier eenmalig gebrouwen bieren. Bieren die zo in de smaak vielen dat ze de inspiratie vormden voor verschillende nieuwe bieren die de familiebrouwerijen Lindeboom, Gulpener, Budels en Alfa in de afgelopen jaren lanceerden. In 2010 won Smaak van Echt de Gouden Pint voor het beste bierinitiatief van Nederland.

Beste bier van Nederland

Smaak van Echt smaakte naar meer. De brouwmeesters besloten de samenwerking op een nog hoge plan te brengen en samen een bier te brouwen met het beste dat de brouwerijen te bieden hebben: brouwgerst en hop van Gulpener, natuurzuiver water van Alfa, gist van Budel en gebrouwen in de koperen ketels van Lindeboom. Het bier werd op RTL4 uitgeroepen tot het beste bier van Nederland.

Lees ook

Het duurde ruim twee jaar voordat de brouwers het opnieuw eens werden welk bier de naam Smaak van Echt zou krijgen. Na lange discussies kozen de brouwers dit jaar voor een Schwarzbier, een ondergistend bier, donker en desondanks verrassend goed doordrinkbaar. Een biertype dat vooral in Tsjechië en Duitsland populair is, maar Nederland nog vrij onbekend.

Gebrouwen bij de Budelse brouwerij

Dit keer tekent de Budelse brouwerij voor het brouwen. Uitzonderlijk is dat het bier in open gistkuipen werd vergist. Een traditionele werkwijze die tegenwoordig weinig meer wordt gebruikt. Met een vleugje anijs geven de brouwers dit bier een eigen zomerse twist. Het resultaat is een prachtig donker bier, met een iets zoete aanzet, waarin heel subtiel wat anijs te ontdekken is en een kruidig bittertje in de afdronk. 

Schwarz proosten

Met 5,5% alcohol is het bier verrassend beter doordrinkbaar dan de kleur suggereert.

Op 31 juli tapten Cees Jan Adema van Nederlandse Brouwers en Peter van Tilburg van de Alliantie van Biertapperijen samen het eerste glas in café Het Centrum in Horst. En na de eerste slok samen met de brouwmeesters was de conclusie: dit bier zou wel eens heel snel uitverkocht kunnen zijn.

Cookie instellingen