Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Texels Ruuge Monnik wordt op Koningsdag gelanceerd

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Texels Ruuge Monnik wordt op Koningsdag gelanceerd

26 april 2022 om 16:35

Texelse Bierbrouwerij lanceert op Koningdag een nieuw bier! Ruuge Monnik is een vol en romig Middeleeuws bier dat kruidig van smaak is door het gebruikte gruytmengsel.

Monniken proosten met Ruuge Monnik bier van de Texelse Bierbrouwerij
Ruuge Monnik bier van Texels op de bar
Texelse bierbrouwerij

Texels Ruuge Monnik

De Texelse Bierbrouwerij lanceert op woensdag 27 april a.s. haar nieuwe bier: Texels Ruuge Monnik, een vol en romig Middeleeuws donker bier. Ruuge Monnik wordt om 14.00 uur in samenwerking met café De Slock officieel gepresenteerd op Koningsdag in park De Wezentuin in Den Burg op Texel.

Het is bier is geïnspireerd op een 14e-eeuws recept van de ruige Ludinga-monniken op Texel. Het recept kwam naar voren bij het onderzoek voor een boek dat Lodewijk Dros schreef en uitbracht in samenwerking met de Texelse Bierbrouwerij, Wads Smaakhuus en de Texelse Courant.

Lees ook

14e eeuws recept

Texels Ruuge Monnik glas op de bar in de brouwerij op Texel De brouwers van de Texelse bierbrouwerij hebben een hedendaags tintje gegeven aan het bier met authentiek recept. Het uitgesproken karakter is een tijdreis van smaak naar de rijke biergeschiedenis van het eiland.

Normaal gesproken zijn de bieren van de Texelse Bierbrouwerij toegankelijk van smaak, maar de Ruuge Monnik is meer uitgesproken door het unieke gruytmengsel, met onder meer Texelse zwartmoeskervel. Deze plant werd op Texel in 1944 door Jac. P. Thijsse gevonden. In het wild komt het verder nergens meer voor, behalve op enkele plaatsen op Texel. Het geeft een kruidig accent aan Texels Ruuge Monnik.

Exclusief op Texel

De brouwers zijn erg trots op het nieuwe bier. Ze hebben zelf het recept ontworpen op basis van het oude recept uit de 14e eeuw en hebben zich van hun ruigere kant laten zien. Op deze manier past het goed bij het ruige en strijdvaardige karakter van de Ludinga monniken die het oude recept bijna zeven eeuwen geleden ontwikkelden. Texels Ruuge Monnik kan vanaf de eerste week van mei uitsluitend worden gedronken op het eiland, exclusief in de Texelse horeca.