Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Toestemming fusie AB InBev en SAB Miller

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Toestemming fusie AB InBev en SAB Miller

25 mei 2016 om 09:48

Brouwer AB InBev heeft toestemming gekregen van de Europese Commissie voor de overname van SAB Miller.

Hierdoor ontstaat het grootste bierbedrijf ter wereld.

SAB Miller en AB InBev Bieren

De commissie vreesde eerder dat de twee grootmachten samen een te dominante positie op de wereldwijde biermarkt zouden krijgen, waardoor ze hun prijzen zouden kunnen verhogen.

De afgelopen tijd is bijna de hele Europese divisie van SAB Miller verkocht, waardoor die vrees is weggenomen, concludeerde Brussel dinsdag. In het kader van de megabierfusie werden onder meer Grolsch en het Italiaanse Peroni verkocht aan het Japanse Asahi.

Concurrentie op de biermarkt

AB InBev is het moederbedrijf van onder meer Corona, Stella Artois en Budweiser. SAB Miller is naast Grolsch en Peroni bekend van onder meer Miller en het Tsjechische merk Pilsner Urquell, dat ook zal worden verkocht.

''De Europeanen kopen elk jaar voor ongeveer 125 miljard euro bier, dus zelfs een relatief kleine prijsverhoging zou consumenten aanzienlijke schade kunnen berokkenen", stelde Europees commissaris Margrethe Vestager.

Lees ook

"Daarom was het belangrijk om ervoor te zorgen dat de overname van SAB Miller door AB InBev niet tot minder concurrentie op de Europese biermarkten zou leiden."

Grootste brouwerij ter wereld

Drie grootste brouwers ter wereld na fusieAB InBev is momenteel 's werelds grootste brouwer, gevolgd door zijn nieuwe partner. De twee verkopen na de fusie samen volgens de Europese Commissie twee keer meer bier dan Heineken, momenteel de op twee na grootste brouwerij ter wereld, en vijf keer meer bier dan Carlsberg, momenteel de internationale nummer vier. Benieuwd naar de verdeling in bierwereld na deze fusie?

In Europa zijn Heineken en Carlsberg de marktleiders en worden door de fusie de nummers drie en vier samengebracht, gemeten naar de verkochte hoeveelheid bier.