Nederlands Trappistenbier
Nederland raakt mogelijk een van zijn twee trappistenbrouwerijen kwijt. De abdij Maria Toevlucht in Zundert, waar trappistenbier Zundert wordt gebrouwen, staat op het punt te sluiten. De reden: een tekort aan jonge monniken om het kloosterleven voort te zetten.
Wij zijn monnik geworden om een leven van gebed te leiden, niet om gebouwen te beheren. Abt Guido van Belle
Nog maar één trappistenbrouwerij in Nederland
Ons land telt momenteel twee trappistenbrouwerijen, beide in Noord-Brabant. De bekendste is De Koningshoeven in Berkel-Enschot, waar La Trappe wordt gebrouwen. Zo'n vijftig kilometer verderop ligt Trappsitenbrouwerij De Kievit, bij de abdij in Zundert. Daar wordt sinds 2013 het trappistenbier Zundert gemaakt.
- Overigens verdwijnen er de laatste jaren meer trappistenbieren van de markt -
Te weinig monniken om voort te bestaan
Volgens Omroep Brabant wonen er nog maar zes monniken in de abdij. Vorig jaar vertrokken er drie broeders en de overgebleven monniken zijn allen boven de zestig jaar oud. "Het is niet meer haalbaar om met zo'n kleine, vergrijsde gemeenschap het kloosterleven vitaal voort te zetten," legt woordvoerder Jan-Willem Wits uit.
Nieuwe aanwas blijft uit. "Jonge mensen vinden het lastig om zich te binden," zegt Wits. "En vooruit, dat ze ook minder waarde aan het geloof hechten, speelt ook mee. "Maar de manier van leven staat haaks op het leven buiten het klooster. Je kunt niet opeens een maand naar Thailand op vakantie."
Wij zijn geen beheerders van gebouwen
Abt Guido van Belle, hoofd van de abdij, noemt het besluit pijnlijk. "Wij zijn monnik geworden om een leven van gebed te leiden, niet om gebouwen te beheren." Volgens hem is het belangrijk om waardig af te sluiten. "Door voor voltooiing te kiezen, kunnen we alles afronden en de deur met opgeheven hoofd achter ons dichttrekken."
Gevolgen voor het trappistenbier
De sluiting van de abdij heeft mogelijk ook grote gevolgen voor het bier. Trappistenbier mag alleen zo genoemd worden als het binnen de muren van een abdij wordt gebrouwen onder toezicht van monniken. Als er straks geen monniken meer wonen, verliest Zundert die beschermde status. Op welke datum de abdij de deuren zal sluiten is vooralsnog onbekend. Tot die tijd zal Zundert Trappist dus nog voortbestaan.
Lees meer over de criteria waaraan Trappistenbier moet voldoen.