Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Zoen van Delft 2018 | speciaalbier | Bierhistorie Delft

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Zoen van Delft 2018

06 juni 2018 om 11:56

Zoals elk jaar brengt Bierhistorie Delft weer de Zoen van Delft uit. Dit jaar is gekozen voor een donker bier van 4,5 % met Cascade Hop en VOC kruiden zoals ketoembar, foelie, kaneel, paprika.

 Zoen van Delft bier
Bierhistorie Delft
Brouwerij Klein Duimpje

Delfts bier

Volgend jaar is het jaar van de Gouden Eeuw in Nederland en Delft doet hier ook aan mee. De Zoen van Delft 2018 is al een voorproefje voor volgend jaar. Bierhistorie Delft heeft op toepasselijke wijze gekozen om een bier met VOC-kruiden te brouwen. Het bier is gebrouwen bij Brouwerij Klein Duimpje in Hillegom. 

De Gouden Eeuw begon eigenlijk al toen in 1602 het VOC (Vereenigde Oost-Indische Company) werd opgericht. Het is een smaakvol bier geworden waarin de kruiden niet overheersend te proeven zijn. In het kader van die Gouden eeuw zijn er nog twee bieren op de markt gekomen, namelijk VOC Stout (donker bier van 5,5 % met koffie) en Scheepsbier van 3,6 %.

Uiteraard komt er in 2019 ook een Gouden Eeuw bier uit. 

Etiket De Zoen van Delft 2018

Lees ook

Wat is De Zoen van Delft eigenlijk ?

De Zoen van Delft of het Zoenverdrag van Delft maakte op3 juli1428 een voorlopig einde aan de Hoekse en Kabeljauwse twisten. De Zoen van Delft (zoen betekent hier verzoening) was een vredesverdrag tussen Jacoba van Beieren, gesteund door de Hoeken, en Hertog Filips van Bourgondië met zijn Kabeljauwse aanhang.

In de vredesovereenkomst werd bepaald dat Jacoba van Beieren zich gravin van Holland mocht blijven noemen, maar dat Filips van Bourgondië alsruwaard de feitelijke macht kreeg in Holland, Zeeland en Henegouwen. Ook werd Filips benoemd tot erfgenaam en opvolger van Jacoba van Beieren en werd bepaald dat Jacoba niet in het huwelijk mocht treden zonder toestemming van Filips, wat feitelijk neerkwam op een verbod om te trouwen.

Jacoba van Beieren huwde overigens enkele jaren later toch, namelijk met Frank van Borsele, een hoge Zeeuwse edelman. Verder werden de wederzijdse scheldnamen Houck en Cabeljau voortaan verboden. Ook werd de Raad van Holland, later steeds vaker Hof van Holland genoemd, in het leven geroepen. Deze Raad van Holland behandelde zware misdrijven en bestond uit negen raadsheren. Voorzitter was de stadhouder, de plaatsvervanger van de Landsheer. Ook worden als bestuursorgaan voor het eerst de Staten van Holland genoemd, een advieslichaam gevormd uit de Ridderschap en de stemhebbende steden.

Bierhistorie Delft heeft al vaker een Zoen van Delft bier gelanceerd. Bekijk bijvoorbeeld het stuk over het bier in 2016 of het jubileumbier in 2017.