Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Gezondheidsbier - Bier met geneeskrachtige werking

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bier met geneeskrachtige werking

Wist je dat... Er in de 19e eeuw bier bestond dat werd aangeprezen door geneesheren en koninklijke lijfartsen als medicijn?

Bier als medicijn

Is bier gezond?

We hebben in de loop der tijd al verschillende onderzoeken voorbij zien komen bij Biernet. Zo zou bier na een niertransplantatie gezond zijn en worden we van de smaak van bier heel gelukkig.

Redenen genoeg dus om zo'n heerlijk koud glas bier niet te laten staan!

Dantziger Jopenbier voor zwakke kinderen

In de negentiende eeuw ging het zelfs nog een stapje verder. Toen werden bepaalde bieren echt om hun geneeskrachtige werking aangeprezen en werd er volop in kranten geadverteerd voor dit zogenaamde "medicijn".

Drogisten verkochten Dantziger Jopenbier als wondermiddel voor zwakke kinderen. Ook moeders die borstvoeding gaven konden het gebruiken. Verder hielp het tegen bloedarmoede en bleekzucht.

Concurrentie van brouwerij Van Vollenhoven

Dantziger Jopenbier werd na een tijdje beconcurreerd door de Nederlandse brouwerij Van Vollenhoven. Zij kwamen op de markt met Van Vollenhoven's Extra Stout, ‘meest versterkende drank voor jong en oud'. Dit bier werd aangeprezen voor mensen met bloedarmoede, een zere maag en kraamvrouwen.

Lees ook

De brouwerij ging met de Extra Stout ook internationaal, en won het ‘Bière brune du Faucon' (bruine bier van de valk) medailles op de Wereldtentoonstellingen in Parijs, Antwerpen en Melbourne. Een jaar hierna was het bier ook in gebruik in ziekenhuizen in Parijs.

In 1949 is de brouwerij overgenomen door Heineken en zij hebben het bier gebrouwen tot 2002. Toen is de productie stopgezet wegens slechte verkoopcijfers. In 2009 heeft brouwerij De Schans in Uithoorn het stokje overgenomen. Voor een symbolisch bedrag hebben zij het recept van Heineken gekocht en werd het voor het eerst weer gebrouwen volgens het oude recept. Van Vollenhoven's Extra stout wordt slechts één maal per jaar gebrouwen.

Recept Gezondheidsbier

Naast Dantziger Jopenbier en Vollenhoven's Extra Stout was er ook het zogenaamde Gezondheidsbier van Johann Hoff uit Berlijn te koop. Hij adverteerde voornamelijk met lezersbrieven waarin te lezen was hoe goed het Gezondheidsbier werkte en hoe snel men er beter van werd. Ook geneesheren en koninklijke lijfartsen prezen het bier de hemel in als medicijn.

Het recept van het Gezondheidsbier was een goed bewaard geheim. In 1862 deed een Duits pharmacie-tijdschrift onderzoek naar het bier. Het bleek gewoon bruin bier te zijn, waarin de brouwers extra laxeermiddel, vuilboom- of wegedoornbast (als kleurstof) en waterklaver (als bittermiddel) hadden laten trekken.

De moeite waard om thuis te mixen, we kunnen echter niet garanderen dat je je er veel beter van gaat voelen...

Bekijk hier al onze nieuwsberichten en lees over alle redenen waarom bier gezond is!

Cookie instellingen