Oud bruin bier

In Nederland is oud bruin bier donkerbruin, vaak erg zoet bier met een laag alcoholpercentage. Het heeft een alcoholgehalte van ca.3,5% en een stamwortgehalte van 7 tot 9,5% Plato (7 tot 9,5 gewichtsprocenten van de wort moet bestaan uit opgeloste stoffen: suikers), waaraan achteraf soms nog suiker is toegevoegd.

In Nederland is het een bier dat meestal bereid wordt middels late gisting, oftewel ondergisting (gisting bij lage temperaturen).  Oorspronkelijk werd bier waarvan de gisting mislukt was gezoet, zodat het alsnog verkocht kon worden. Tegenwoordig is verdund bier, dat door een extra filtering na de gisting wordt verkregen, als basis.

Vlaams oud bruin (ook wel Vlaams Rood Bruin) is een bovengistend bier, dat bij rijping in eikenhouten vaten, vaak de gewenste melkzuurinfectie krijgt. Waardoor het bier een wat zurige smaak krijgt. Dit Vlaamse bier wordt ook gebruikt als basis voor fruitbieren. Oud bruin kan zeer goed uit een slank pilsglas gedronken worden en wordt vaak gedronken bij wildgerechten.

Oud bruin bier in de aanbieding

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Laatste reacties