Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Oud bruin | Donkerbruin bier van lage gisting

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Oud bruin bier

Oud bruin bier is donkerbruin, vaak erg zoet bier met een laag alcoholpercentage. Het bevat ca. 3.5% alcohol en een stamwortgehalte van 7 tot 0,5% plato.

Oud bruin bier
Vleteren 12 Bruin flesje en glas
Moinette Brune

In Nederland is oud bruin bier donkerbruin, vaak erg zoet bier met een laag alcoholpercentage. Het heeft een alcoholgehalte van ca.3,5% en een stamwortgehalte van 7 tot 9,5% Plato (7 tot 9,5 gewichtsprocenten van de wort moet bestaan uit opgeloste stoffen: suikers), waaraan achteraf soms nog suiker is toegevoegd.

In Nederland is het een bier dat meestal bereid wordt middels late gisting, oftewel ondergisting (gisting bij lage temperaturen).  Oorspronkelijk werd bier waarvan de gisting mislukt was gezoet, zodat het alsnog verkocht kon worden. Tegenwoordig is verdund bier, dat door een extra filtering na de gisting wordt verkregen, als basis. Oud bruin kan zeer goed uit een slank pilsglas gedronken worden en wordt vaak gedronken bij wildgerechten.

Vlaams Oud Bruin is heel ander bier

In Vlaanderen kan Oud Bruin slaan op het bovengistende Vlaams oud bruin (ook wel Vlaams Rood Bruin) dat bij rijping in eikenhouten vaten, vaak de gewenste melkzuurinfectie krijgt. Hierdoor hebben deze bieren een wat zurige smaak. Dit Vlaamse bier wordt ook gebruikt als basis voor fruitbieren. Brouwers van het traditionele Vlaams Oud Bruin zijn bijvoorbeeld Liefmans en Rodenbach.