Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bier over datum, is dat schadelijk voor de gezondheid?

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bier over datum

Bier dat over de datum is, is dat nog te drinken? Dat verschilt per biersoort. Het ene bier smaakt nog prima als je het een tijdje laat liggen, andere biersoorten kun je juist weer het beste zo vers mogelijk drinken. 

houdbaarheidsdatum bier

Smaak van bier evolueert

Sommige bieren rijpen juist heel mooi op fles, zoals de Hertog Jan Grand Prestige. Dit geldt voor meer donkere bieren. Een IPA is daarentegen het lekkerst als je hem zo vroeg mogelijk na het afvullen drinkt.

In 2000 werd de EU-verplichting ingevoerd om de houdbaarheidsdatum op flesjes te vermelden. De kwaliteit van bier over datum kan sterk afnemen en het ene soort bier is hier gevoeliger voor dan de ander. Heineken etiket met houdbaarheidsdatum

Vertroebelen

Pils heeft de neiging om na een tijd te vertroebelen. Deze vertroebelingen ontstaan door verbindingen tussen eiwitten (uit de mout) en polyfenolen (uit het kaf van de hop en de mout). Daarom wordt er meestal gekozen voor moutsoorten met een niet te hoog eiwitgehalte (de eiwitten hiervan vlokken makkelijk uit en kunnen verwijderd worden tijdens het brouwproces). 

Verkoopargument: Helder houden van pils

Het helder houden van pils is meestal een verkoopargument. Het drinken van pils dat troebel is heeft echter geen gevolgen voor de gezondheid.

Sommige speciale bieren worden juist wel weer bewust troebel gehouden (ongefilterd) en worden ook zo verkocht. Een voorbeeld van een troebel bier is een Hefe Weizen, waarbij de gist nog in de fles zit en je het gist mee schenkt. Dit zorgt voor de natuurlijke troebeling van het bier. 

Verouderingsproces van bier

Bier over datum kan minder fris gaan smaken. De smaak van bier heeft te maken met een aantal factoren:

- Oxidatie

De opname van zuurstof in het bier, beslag en de wort kan leiden tot oxidatie. Dit zorgt ervoor dat de smaak minder wordt. Des te minder zuurstof er in het bier wordt opgenomen tijdens het brouwproces, hoe langer de smaak goed blijft. Daarom ontluchten sommige brouwerijen het water waarin wordt gebrouwen.

- Hergisting

Als er hergisting in een bierfles ontstaat, wordt alle zuurstof in de fles verbruikt door het gist. Gistcellen hebben zuurstof nodig in de aerobe fase van gisting. Oxidatie door zuurstof is dan uitgesloten, waardoor de smaak van het bier dus langer goed blijft.

- Zuurgraad

Lees ook

De zuurgraad is ook erg belangrijk voor de smaak van het bier. De pH-waarde moet tijdens het koken van beslag en de wort goed worden ingesteld, zodat de eiwitten goed kunnen uitvlokken. Het uitvlokke van de eiwitten gebeurt optimaal bij een pH van 5,2. 

- Micro-organismen

De houdbaarheid van bier is ook afhankelijk van micro-organismen. Micro-organismen kunnen zorgen voor zuur bier en ze kunnen het bier ook vertroebelen.

Bewaaradvies bier

Als je bier voor langere tijd wil bewaren, kun je dat het beste in een koele en donkere ruimte doen. Bier is namelijk gevoelig voor licht en kan als het in aanraking komt met UV een afwijkende smaak krijgen. Dit is ook de reden waarom bier vaak in donkerbruine flesjes zit en tegenwoordig bier in blik aan terrein wint.

In een te warme ruimte gaat het oxidatieproces veel sneller. Oxidatie zorgt er ook voor dat de smaak van bier minder wordt.

Over het algemeen geldt: hoe donkerder het bier en hoe hoger het alcoholpercentage, hoe minder erg het is als het bier over de datum is. Dit geldt overigens alleen als het bier in een koele en donkere ruimte is bewaard. Hop wordt vaak aan bier toegevoegd om het langer houdbaar te houden, máár een hopsmaak (en de vluchtige hoparoma's) gaat wel snel verloren.

Bier met een sterke hopsmaak, bijvoorbeeld een IPA, kun je dus het beste zo vers mogelijk drinken. Dat is dus een paradox, aangezien er ooit extra hop aan het bier werd toegevoegd om het langer te kunnen bewaren tijdens reizen per schip naar India. Het bier is ook lang houdbaar, maar de smaak van het bier neemt af door de tijd, aangezien de hoparoma's vervliegen. Voor de meeste lichte bieren geldt dat ze het best smaken als je ze zo vers mogelijk drinkt. 

Hertog Jan Grand Prestige is juist een voorbeeld van een bier dat best langer bewaard kan worden. Hertog Jan Grand Prestige wordt normaal verkocht, maar ook in hele oude flessen wat de smaak juist ten goede laat komen. De Trappist Orval is ook een bier waarvan de smaak evolueert over tijd. Er worden soms proeverijen aangeboden, waarbij je een redelijk verse Orval proeft naast exemplaren die een tijdje hebben gerijpt.

Houdbaarheid bierschuim

Schuim is onmisbaar bij een biertje. Voor een goede schuimhoudbaarheid moet de schuimkraag tenminste drie minuten op het bier blijven staan voordat deze in begint te zakken.

Het ontstaan van de schuimkraag wordt bepaald door oneffenheden onderin het glas waar zich belletjes koolzuur vormen. De hoeveelheid eiwitten zegt ook iets over het schuim: hoe meer eiwit, hoe kleiner en steviger de belletjes van het schuim. De schuimhoudbaarheid heeft geen invloed op de gezondheid van een mens.