houdbaarheidsdatum bier

Bier over datum

Bier dat over de datum is, is dat nog te drinken? Dat verschilt per biersoort. Het ene bier smaakt nog prima als je het een tijdje laat liggen, andere biersoorten kun je juist weer het beste zo vers mogelijk drinken. 


Sommige bieren rijpen juist heel mooi op fles, zoals de Hertog Jan Grand Prestige. Dit geldt voor meer donkere bieren. Bijvoorbeeld een IPA is daarentegen het lekkerst als je hem zo vroeg mogelijk na het afvullen drinkt.

In 2000 werd de EU-verplichting ingevoerd om de houdbaarheidsdatum op flesjes te vermelden. De kwaliteit van bier over datum kan sterk afnemen en het ene soort bier is hier gevoeliger voor dan de ander. 

Vertroebelen

Pils heeft vooral de neiging om na een tijd te vertroebelen. Deze vertroebelingen ontstaan door verbindingen tussen eiwitten (uit de mout) en polyfenolen (uit het kaf van de hop en de mout). Daarom wordt er meestal gekozen voor moutsoorten met een niet te hoog eiwitgehalte (de eiwitten hiervan vlokken makkelijk uit en kunnen verwijderd worden tijdens het brouwproces). 

Verkoopargument: Helder houden van pils

Het helder houden van pils is meestal een verkoopargument. Het drinken van pils die troebel is heeft echter geen gevolgen voor de gezondheid.

Sommige speciale bieren worden juist wel weer bewust troebel gehouden en ook zo verkocht.

Verouderingsproces van bier

Bier over datum kan minder fris gaan smaken.  De smaak van bier heeft te maken met een aantal factoren:

- Oxidatie

De opname van zuurstof in het bier, beslag en de wort kan leiden tot oxidatie. Dit zorgt ervoor dat de smaak minder wordt. Het minder zuurstof er in het bier wordt opgenomen tijdens het brouwproces, hoe langer de smaak goed blijft. Daarom ontluchten sommige brouwerijen het water waarin gebrouwd wordt.

- Hergisting

Als er hergisting in een bierfles ontstaat, wordt alle zuurstof in de fles verbruikt door het gist. Gistcellen hebben zuurstof nodig in de aerobe fase van gisting. Oxidatie door zuurstof kan dan niet voorkomen, waardoor de goede smaak van het bier dus langer blijft.

- Zuurtegraad

De zuurtegraad is ook erg belangrijk voor de smaak van het bier. De pH-waarde moet tijdens het koken van beslag en de wort goed worden ingesteld, zodat de eiwitten goed kunnen uitvlokken.

- Micro-organismen

De houdbaarheid van bier is ook afhankelijk van micro-organismen. Micro-organismen kunnen zorgen voor zuur bier en ze kunnen het bier ook vertroebelen.

Bewaaradvies bier

Als je bier voor langere tijd wil bewaren, kun je dat het beste in  een koele en donkere ruimte doen. Bier is namelijk gevoelig voor licht en kan als het in aanraking komt met UV een afwijkende smaak krijgen. Dit is ook de reden waarom bier vaak in donkerbruine flesjes zit. 

In een te warme ruimte gaat het oxidatie proces veel sneller. Oxidatie zorgt er ook voor dat de smaak van bier minder wordt.

Over het algemeen geldt: Hoe donkerder het bier en hoe hoger het alcoholpercentage, hoe minder erg het is als het bier over datum is. Dit geldt overigens alleen als het bier dus in een koele en donkere ruimte bewaard is. Hop wordt vaak aan bier toegevoegd om het langer houdbaar te houden, máár een hopsmaak gaat wel snel verloren. Bier dat een sterke hopsmaak heeft, bijvoorbeeld een IPA, kun je dus het beste zo vers mogelijk drinken. Dat is dus een paradox, aangezien er ooit extra hop aan het bier werd toegevoegd om het langer te kunnen bewaren tijdens reizen per schip naar India. Voor de meeste lichte bieren geldt ook dat ze het best smaken als je ze zo vers mogelijk drinkt. 

Hertog Jan Grand Prestige is juist een voorbeeld van een bier dat best langer bewaard kan worden. Hertog Jan Grand Prestige wordt normaal verkocht, maar ook in hele oude flessen wat de smaak juist ten goede laat komen.

Houdbaarheid bierschuim

Schuim is onmisbaar bij een biertje. Voor een goede schuimhoudbaarheid moet de schuimkraag tenminste drie minuten op het bier blijven staan voordat het begint in te zakken. Het ontstaan van de schuimkraag wordt bepaald door oneffenheden in het glas waar zich belletjes koolzuur vormen. De hoeveelheid eiwitten zegt ook iets over het schuim: hoe meer eiwitten, hoe kleiner en steviger de belletjes van het schuim. De schuimhoudbaarheid heeft geen invloed op de gezondheid van een mens.

12 reacties

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Mark (gast) op 05-12-2018 om 20:31:41

Grappig, dat advies over IPA. Die extra hop zit er van oorsprong in om het langer houdbaar te maken en de warmte van de reis naar India te overleven. Ontworpen om bewaard te worden dus

Vinxe (gast) op 30-11-2018 om 15:14:10

natuurlijk is deze nog goed ik drink zelf nog bier gebrouwen in de vorige eeuw en ziek ben ik er nog nooit van geweest. Voor 60 jaar terug stond bij ons thuis bier in de kelder soms wel 5 jaar, afijn daar stond geen houdbaarheids-datum op en werd door een ieder gedronken

Roan (gast) op 30-11-2018 om 11:43:36

Ik heb nog een Grolsch bokbier staan uit 1997 2004 en 2006 zou deze nog goed zijn ?

Rogert (gast) op 31-10-2018 om 21:28:13

Die La Chouffe is nog prima te drinken. Dat soort bieren worden alleen maar beter over de datum.

A.jonker (gast) op 24-09-2018 om 16:21:35

Ik had nog een fles big la chouffe staan met h.h.datum feb. 2018. Kan ik die nog gebruiken? Gekoeld en donker bewaard .

Jan (gast) op 05-09-2018 om 18:29:55

In elk geval gewoon proeven. Smaakt het goed, dan opdrinken.
Het alternatief is gebruiken in stoofschotels van met name rundvlees. Enkele uren laten sudderen en je hebt een prima stoofschotel.

gerda (gast) op 04-09-2018 om 15:22:20

heb 2 kratten donker bier van 1991 of 1992 staan net uit de kelder gehaald wat kan ik er mee doen ze zeggen dat het goed voor meubelmakers zijn ..graag wil ik antwoord op mijn vraag.1

Bierton (gast) op 02-12-2017 om 22:35:06

afgelopen dagen wat pils geprobeerd dat 6 jaar over datum was. Was geen succes; vlokjes erin, weinig koolzuur en weinig bitterheid. Smaak was vlak en zoetig.

Didier (gast) op 27-07-2015 om 20:29:33

Goed idee om de datum wanneer een biertje gebrouwen of gebotteld is te gaan vermelden.

Ik zou sowieso gewoon het bier drinken wat over datum is. Proeft het vreemd of smaakt het anders dan normaal dan gooi je het gewoon weg. Zomaar bier weggooien vind ik maar wat zonde!

Jan van Buul (gast) op 19-05-2015 om 18:31:23

Ik drink soms bier dat wel 5 à 6 jaar over de datum is. Het bierbstaat wel donker in de kelder.
Smaakt dan nog steeds goed!!!

Jan van Buul (gast) op 19-05-2015 om 18:27:42

Ik drink regelmatig een biertje dat wel 5a 6 jaar over de datum is. Staat wel donker in een kelder en aan de smaak mankeert niets

stev (gast) op 20-02-2014 om 17:55:27

in de vs staat vaak op de fles wanneer het gebotteld is, born on date

is dit een idee waar nederlandse brouwers in mee willen gaan?
of weet iemand hoeveel maanden de verschillende brouwers bij hun botteldatum optellen?

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief van Biernet. Meer dan tienduizend bezoekers gingen je voor!

Reclame van Heineken Pilsener

The Date
The Date van Heineken is de tweede film van Heineken om het merk internationaal te promoten.

Meer reclames van Heineken Pilsener