Orval Trappist

Orval

Orval Trappist
Brouwerij Abdij Notre-Dame d'Orval
Land België
Gebrouwen sinds Onbekend
Soort Ale
Alcohol 6,2%
Gisting Bovengisting
Kleur Brons
Drink temperatuur 10-14 °Celsius
Stamwortgehalte Onbekend
Website orval.be/...

Orval kopen

Orval is online te koop bij:

Verpakkingen van Orval:

Prijzen van Orval Aanbiedingen van Orval

Smaak & beschrijving

De trappist van Orval is enig. Wegens zijn complex gistingsproces, is de smaak van Orval in onophoudelijke evolutie. Er wordt geadviseerd om het bier in ieder geval niet vóór drie maanden na het bottelen te drinken. 

Grondstoffen

De grondstoffen van het bier van Orval zijn bronwater, gemoute ‘tweerijïge’ lentegerst, aromatische hopvariëteiten en vloeibare kandijsuiker.

Brouwen

Na het schroten en zogenoemde brouwen ‘met infusie volgens Engelse methode, en een filtering gaat de wort naar een kookketel, om er anderhalf uur te koken. Tijdens dit kookproces wordt de hop toegevoegd. Daarna wordt de wort afgekoeld.

Gisting

Tijdens de hoofdgisting die vier à vijf dagen duurt, zetten de gisten de suikers om in alcohol en koolzuurgas. In Orval ondergaat het bier een zogenaamde “hoge” gisting bij een temperatuur tussen de 15° en 23 °C.

Lagering

In de lagertanks worden een tweede giststam en grote zakken gevuld met hopbellen aan het bier toegevoegd. Twee tot drie weken zullen deze hopbellen “trekken“ in het bier en hun essentiële oliën afscheiden. Dit wordt drooghoppen of dryhopping genoemd.

Afvulling

Na het centrifugeren, worden bovengenoemde gisten en vloeibare kandijsuiker toegevoegd om de hergisting op fles in te zetten, en wordt het bier op fles afgevuld. De brouwerij van Orval produceert maar één enkel flessenbier. Voortdurende controles staan borg voor optimale kwaliteit.

Gisting op fles

Het gebottelde bier zal nu  drie tot vijf weken nagisten, op een constante temperatuur van 15°C. Geserveerd op deze keldertemperatuur komt het bier goed tot zijn recht.

De kegelvormige fles werd speciaal ontworpen voor dit bier, zodat  bij het uitschenken het gistbezinksel in de fles blijft en u kunt genieten van een schitterend bier. Dit gistbezinksel is rijk aan vitamine B en kan nadien worden opgedronken.

1 reactie

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Alouis Heijmans (gast) op 04-10-2017 om 10:51:34

Abrikozengeur komt je tegemoet. Amberkleurig, troebel bier met een mooie romige kraag die stevig overeind blijft. Even later ruik je ook een houtachtige achtergrond.Moutigheid, dat is wat je proeft, met een licht bittere droge nasmaak. Ook na twintig minuten is er weinig verandering te bespeuren: alleen zwakt de moutigheid af en vervlakking neemt toe. Wordt wel zachter in de mond en blijft wel minutenlang hangen. Hier moet je liefhebber van zijn. Ik snap de smaakopbouw, maar nee, ook na twee flessen laat ik het er bij.

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief van Biernet. Meer dan tienduizend bezoekers gingen je voor!