Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Zonlicht is schadelijk voor bier | Biertje in de zon

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Houd je drinktempo hoog op een terras in de zon!

Wist je dat het verstandig is om goed door te drinken als je lekker in de zon zit met een biertje. De smaak van je bier wordt er namelijk niet beter op hoe langer je er over doet.

Meisjes drinken bier in de zon
Bier op het strand
Vrouw drinkt Corona in de zon

Invloed van licht

Maar waarom is het belangrijk dat je doordrinkt? Dat heeft alles te maken met het stofje isohumulon, afkomstig uit de hop. Dit stofje verandert snel onder invloed van licht, waardoor de smaak van het bier wordt beïnvloed. In de brandende zomerzon kan dit een kwestie zijn van enkele minuten. En één ding is zeker: de smaak van je bier wordt er niet beter op.

Bewaren van bier

De slechte invloed van licht op bier is al lang bekend. Daarom gebruiken bierbrouwers ook bij voorkeur bruine flessen, tegenwoordig is groen ook geaccepteerd. Bier in transparante flessen zie je nauwelijks, omdat hier de schadelijke werking van licht vrij spel heeft. Bewaar je bier dus altijd donker en het liefst ook koel.

blikjes en flesjes speciaalbier

Blikjes Bier

Blik laat geen licht door en is een ideale verpakking voor bier. In de Verenigde Staten wint blik snel terrein. In ons land is de opmars van blik inmiddels ook begonnen. Lang leken bierliefhebbers bier in blik te associëren met bier voor zwervers en was men bang voor een metaalsmaak. 

Lees ook

Dat was vroeger misschien zo, maar tegenwoordig beslist niet meer. Tegenwoordig is bier in blik ook erg populair bij kleinere Nederlandse speciaalbierbrouwers als De Moersleutel, Van Moll, Brouwerij Kees en vele anderen. Blik beschermt simpelweg beter tegen twee vijanden van bier: licht en lucht.

Bekijk ook dit item over de opmars van bier in blik. Probeer het zelf eens, bekijk welk bier in blik op dit moment in de aanbieding is.

Zelf uitproberen

Heineken flesje groen Wat licht met bier doet kun je heel eenvoudig zelf onderzoeken. Pak twee flesjes pils uit hetzelfde krat. Bewaar het ene flesje op een donkere koele plek en leg het andere flesje een paar dagen in de brandende zon.

Leg ze allebei in de koeling voordat je ze gaat drinken. Wedden dat je onmiddellijk herkent welk bier in de zon heeft gelegen!

Je zou ook groene flesjes van bijvoorbeeld Heineken of Grolsch kunnen vergelijken met bruine flesjes Hertog Jan of Bavaria

Cookie instellingen