Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Zonlicht is schadelijk voor bier | Biertje in de zon

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Houd je drinktempo hoog op een terras in de zon!

Laatst bijgewerkt: 30-04-2025 / Toegevoegd: 12-05-2016

Wist je dat het verstandig is om goed door te drinken als je in de zon van een biertje geniet? Hoe langer je wacht, hoe slechter de smaak wordt

Mikkeller bier in de zon in Sollerod
Bier op het strand
Vrouw drinkt Corona in de zon

Invloed van licht op bier

Maar waarom is het belangrijk dat je doordrinkt? Dat heeft alles te maken met het stofje isohumulon, afkomstig uit de hop. Dit stofje verandert snel onder invloed van licht, waardoor de smaak van het bier wordt beïnvloed. Het stofje isohumulon wordt onder invloed van UV-licht afgebroken tot zwavelverbindingen, die in de volksmond wel een ‘skunky’ of muffe geur afgeven – vergelijkbaar met de geur van een stinkdier.

In de brandende zomerzon kan dit een kwestie zijn van enkele minuten. En één ding is zeker: de smaak van je bier wordt er niet beter op.

Kleur van flesjes

De slechte invloed van licht op bier is al lang bekend. Daarom zijn bierflesjes over het algemeen ook bruin van kleur. Bier in transparante flessen zie je nauwelijks, omdat hier de schadelijke werking van licht vrij spel heeft.

Er zijn natuurlijk ook brouwerijen die uit marketing overwegingen een wat lichtere fles dan bruin hanteren. Denk aan het iconische groene flesje van Heineken, dat wereldwijd als merkbeeld fungeert – ook al is het minder goed voor de smaakstabiliteit. Andere voorbeelden zijn Desperados (transparant), Grolsch Premium Pilsner (groen), Corona (transparant) en Chateau Neubourg (blauw).

blikjes en flesjes speciaalbier

Blikjes bier

Blik laat geen licht door en is een ideale verpakking voor bier. In de Verenigde Staten wint blik snel terrein. In ons land is de opmars van blik inmiddels ook begonnen. Lang leken bierliefhebbers bier in blik te associëren met bier voor zwervers en was men bang voor een metaalsmaak. 

Lees ook

Dat was vroeger misschien zo, maar tegenwoordig beslist niet meer. Tegenwoordig is bier in blik ook erg populair bij kleinere Nederlandse speciaalbierbrouwers als De Moersleutel, Van Moll, Brouwerij Kees en vele anderen. Blik beschermt simpelweg beter tegen twee vijanden van bier: licht en lucht.

Bekijk ook dit item over de opmars van bier in blik. Probeer het zelf eens, bekijk welk bier in blik op dit moment in de aanbieding is.

De groeiende populariteit van bier in blik is mede te danken aan het feit dat Amerikaanse craftbrouwers hun IPA’s bewust in blik gingen verpakken. IPA’s (India Pale Ales) staan bekend om hun uitgesproken hoppigheid en frisse aroma’s – eigenschappen die bijzonder gevoelig zijn voor licht en zuurstof. Juist daarom kiezen veel brouwers ervoor om deze bierstijl in blik te verpakken. Blik laat geen licht door en sluit volledig af, waardoor de delicate hoparoma’s veel beter behouden blijven dan in fles. In landen als de Verenigde Staten is het inmiddels de standaard: de meeste IPA’s verschijnen daar alleen nog in blik. Ook in Nederland zie je steeds meer craftbrouwers deze keuze maken, juist omdat het zorgt voor een verser en smaakvoller bier. Zeker bij bieren met dry hopping of veel aroma-hop is blik simpelweg de beste verpakking.

Tips om bier te bewaren 

Om de twee vijanden van bier licht en zuurstof zo min mogelijk kans te geven om invloed op je bier uit te oefen kun je deze tips opvolgen om je bier te bewaren:

  • Bewaar bier rechtop, zodat het minder in contact komt met zuurstof via de kroonkurk of dop.
  • Vermijd temperatuurschommelingen (bier is gevoelig voor oxidatie en dit proces verloopt sneller bij hogere temperaturen. Daarnaast zorgen temperatuurverschillen voor veranderlijke druk in de fles, wat kan leiden tot microlekkages of het binnendringen van zuurstof).
  • Zet bier niet op de vensterbank of onder keukenverlichting (sommige LED’s en TL’s stralen ook UV uit). Bewaar bier bij voorkeur in een donkere en koele omgeving.

Zelf uitproberen

Heineken flesje groen Wat licht met bier doet kun je heel eenvoudig zelf onderzoeken. Pak twee flesjes pils uit hetzelfde krat. Bewaar het ene flesje op een donkere koele plek en leg het andere flesje een paar dagen in de brandende zon.

Leg ze allebei in de koeling voordat je ze gaat drinken. Wedden dat je onmiddellijk herkent welk bier in de zon heeft gelegen!

Je zou ook groene flesjes van bijvoorbeeld Heineken of Grolsch kunnen vergelijken met bruine flesjes Hertog Jan of Bavaria

We zijn benieuwd naar jouw ervaringen, deel ze hieronder in de reacties! 

Cookie instellingen