Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

World IPA Day | Iedere eerste donderdag in augustus

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

World IPA Day

2 augustus 2018 om 14:59

Iedere eerste donderdag in augustus is het World IPA Day. Een dag dus om te genieten van een lekkere India Pale Ale. Het doel van deze dag is om meer waardering voor deze biersoort te genereren. 

World IPA Day

Deze bijzondere dag wordt niet gesponsord door een bepaald biermerk. De dag brengt brouwers en bierliefhebbers bij elkaar om deze populaire bierstijl te vieren. 

In 2015 werd een IPA bier als Beste Bier van Nederand verkozen, namelijk Jopen Mooie Nel. Op Biernet staan ruim 100 India Pale Ales, maar we missen er nog een heleboel! Vind je dat een hele lekkere ontbreekt? Laat het ons dan weten in een reactie onderaan de pagina of stuur een mail naar info@biernet.nl.

Ontstaan van de India Pale Ale

Vanaf de 17e eeuw had Engeland veel overzeese kolonies. Burgers werden toen met behulp van schepen naar de andere kant van de wereld gebracht. Een schip naar India was bijna vijf maanden onderweg en dit was te lang om het bier goed te houden. De Engelse brouwers bedachten toen om meer hop aan het bier toe te voegen (hop werkt als conserveringsmiddel) en het alcoholgehalte te verhogen. Het exportbier was hierdoor bitterder. 

Dat bittere, schuimige, beter houdbare bier werd een succes. Aan het eind van de Middeleeuwen was er bijna geen bier meer te vinden zonder hop. Maar pas rond 1790 werd er, in Engeland, aan pale ale extra hop toegevoegd, ná het koken. Dat is dry hopping, en het geeft geen bitterheid maar wel ‘hoparoma’. Dat aroma bestaat uit complexe plantenstoffen, die naar tropisch fruit kunnen smaken, maar ook naar specerijen of bloemen. Toevoegen moet na het koken, want bij verhitting vervliegen de aroma’s.

Die fruitsmaak die je terugvindt in de IPA’s is waarschijnlijk het meest kenmerkende van het bier. De sterke tropische aroma’s van de moderne IPA zijn in de afgelopen decennia in de hop gekweekt, waardoor IPA-brouwers uitgesproken smaken kunnen creëren.