Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Wat is het verschil tussen weizen en witbier?

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Weizen en witbier

Wist je dat... Weizen en witbier echt niet hetzelfde is? Er bestaan wezenlijke verschillen tussen beide biersoorten en in dit weetje kom je te weten wat het verschil tussen witbier en weizen is. 

Wat is het verschil tussen Weizen en en wit bier?

Veel mensen denken dat Weizen en witbier dezelfde bieren zijn. Maar hoewel beide bieren tarwebieren zijn, bestaan er grote verschillen tussen het Duitse Weizenbier en het Belgische witbier.

Duitse Weizen

Weizen betekent in het Duits letterlijk tarwe. Weizenbier moet minimaal 50 procent tarwemout bevatten, waardoor het een extra volle schuimkraag krijgt. Het Duitse bier mag op grond van het Reinheitsgebot geen andere grondstoffen bevatten dan graansoorten, water, hop en gist. Het troebele bier is bleekgeel tot blond van kleur en het heeft een frisse, lichtzurige en volmondige smaak.

Er zijn verschillende soorten Weizen.
- Hefeweizen: blond, met gist, dus ongefilterd.
- Dunkelweizen: gebruik van gebrande mout, donker, ongefilterd.
- Kristallweizen: blond, gefilterd.
- Weizenbock: extra sterk (rond de 8 procent).

Belgische witbier

Het Belgische witbier dankt haar naam aan de kleur van het bier. In België wordt het witbier gebrouwen van ongemoute tarwe, waaraan wel allerlei ingrediënten mogen worden toegevoegd, zoals bijvoorbeeld koriander en sinaasappelschillen. Het troebele Belgische witbier bevat minder tarwe dan de Duitse Weizenbieren en is zoetzurig en kruidig van smaak.

Lees ook

Verschil Witbier en Weizen

Weizen mag geen andere grondstoffen bevatten dan graan, hop en natuurlijk water. Deze eis wordt niet aan witbier gesteld. Daarnaast geldt de eis van minimaal 50% tarwemout in het recept niet voor witbier. Voor witbier ligt het aandeel tarwe vaak tussen de 30 en 40%.  

In Duitsland wordt Weizen vaak geschreven als Weißbier. Met een Duitse 'ringels-S' (ß). Dit maakt het er natuurlijk niet duidelijker op, maar de Duitsers bedoelen dus echt Weizen en geen witbier met Weißbier. 

Voorbeelden van Weizen bier

- Weihenstephaner Hefe Weisse (Duitsland)
- Brand Weizen (Nederland)
- Erdinger Hefe Weisse (Duitsland)
Meer Weizen bieren.

Voorbeelden van Witbier

- Wieckse Witte (Nederland)
- Hoegaarden (België)
- Jopen Adriaan (Nederland)
Meer Witbier.