Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Weizen en witbier | Verschillen tussen de bierstijlen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Wat is het verschil tussen weizen en witbier?

Wist je dat... Weizen en witbier niet dezelfde bierstijlen zijn? Er bestaan wezenlijke verschillen tussen beide biersoorten en in dit weetje kom je te weten wat het verschil is tussen witbier en weizenbier. 

Weizen en Witbier naast elkaar in een glas uitgeschonken
Erdinger Hefe Weisse glas en flesje
Hoegaarden witbier glas en flesje

Weizen of witbier?

De bierstijlen Weizen en witbier worden nog wel eens als één en dezelfde biersoort gezien, maar dat is niet correct. De bierstijlen hebben zeker een aantal overeenkomsten, zo zijn het allebei tarwebieren. Maar er is zeker een onderscheid te maken tussen het Duitse Weizenbier en het Belgische witbier. In dit weetje gaan we dieper in op de overeenkomsten en de verschillen tussen weizenbieren en witbieren. 

Duitse Weizen

Duits Weizen bier schuimkraag met een flesje Erdinger Hefe Weisse op de achtergrond Weizen betekent in het Duits letterlijk tarwe. Weizenbier moet minimaal 50 procent tarwemout bevatten, waardoor het een extra volle schuimkraag krijgt. Het Duitse bier mag op grond van het Reinheitsgebot geen andere grondstoffen bevatten dan graansoorten, water, hop en gist. Het troebele bier is bleekgeel tot blond van kleur en het heeft een frisse, lichtzurige en volmondige smaak.

'Hefe', wat je vindt in de merknaam van verschillende Duitse Weizen bieren, betekent gist in het Nederlands. In weizen bier vind je vaak kenmerkende aroma's van kruidnagel en banaan. Deze aroma's ontstaan door gebruik van de weizen gist. 

Er zijn verschillende soorten Weizen.
- Hefeweizen: blond, met gist, dus ongefilterd.
- Dunkelweizen: gebruik van gebrande mout, donker, ongefilterd.
- Kristallweizen: blond, gefilterd.
- Weizenbock: extra sterk (rond de 8 procent).

Belgisch witbier

Het Belgische witbier dankt haar naam aan de kleur van het bier. Het witbier wordt gebrouwen met onder andere ongemoute tarwe, waar wel allerlei ingrediënten mogen worden toegevoegd, zoals bijvoorbeeld koriander en sinaasappelschillen. Witbier wordt gemaakt met ongeveer 30-40 procent ongemoute tarwe en daarnaast gemoute gerst. Het troebele Belgische witbier bevat minder tarwe dan de Duitse Weizenbieren en is zoetzurig en kruidig van smaak.

Lees ook

Verschil Witbier en Weizen

Weizen mag geen andere grondstoffen bevatten dan graan, hop en natuurlijk water. Deze eis wordt niet aan witbier gesteld. Daarnaast geldt de eis van minimaal 50% tarwemout in het recept niet voor witbier. Voor witbier ligt het aandeel tarwe vaak tussen de 30 en 40%.  

In Duitsland wordt Weizen vaak geschreven als Weißbier. Met een Duitse 'ringels-S' (ß). Dit maakt het er natuurlijk niet duidelijker op, maar de Duitsers bedoelen dus echt Weizen en geen witbier met Weißbier. 

Voorbeelden van Weizen bier

- Weihenstephaner Hefe Weisse (Duitsland)
- Brand Weizen (Nederland)
- Erdinger Hefe Weisse (Duitsland)
Meer Weizen bieren.

Voorbeelden van Witbier

- Wieckse Witte (Nederland)
- Hoegaarden (België)
- Jopen Adriaan (Nederland)
Meer Witbier.

Witbier van Hoegaarden en Weizen van Erdinger in glazen met flesjes op de achtergrond