Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierbrouwerij Leireken in Opwijk

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierbrouwerij Leireken in Opwijk

Deze brouwerij heeft 1 bier in het assortiment.

Leireken Lager Glutenvrij

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

  • Ketels te huur

  • Proeflokaal

  • Restaurant

  • Rondleiding

  • Winkel

Biermerken van Bierbrouwerij Leireken in Opwijk

Bierbrouwerij Leireken in Opwijk heeft 1 bier in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Bierbrouwerij Leireken in Opwijk!
  • Lager Glutenvrij - Lager - 5,2%

    Het bier is een zuiver en doordrinkbaar bier. De mooi ogende, frisse en zeer drinkbare lager is naar Belgische standaarden en "hoppy lager'. De smaak heeft een aangename hint van limoen.

Achtergrond informatie

D e zorg voor ons bier wordt sinds 2007 toevertrouwd aan Brouwerij Strubbe uit Ichtegem. Deze neemt op deze manier de taak van Brasserie Le Silenrieux over. De reden voor de omschakeling lag in de stijgende vraag naar Leireken. Een luxeprobleem dus!
Brouwerij Strubbe had dan ook de eer gastheer te zijn voor de lancering van het biofruitbier Wilde Vruchten.

Leireken is vooral bekend van de fietsroute langs de oude spoorweglijn. Maar nu is er ook Leireken-bier.

De naam is afgeleid van de Leirekensroute, de fietsroute van Londerzeel naar Aalst, vertelt Leo De Smedt, Opwijkenaar en geestelijke vader van het bier. ,,Op de Opwijkse ambachtenmarkt in de zomer van 2002 was het Leireken-bier voor het eerst te proeven. Vanaf nieuwjaar is het echt op de markt. Het bier is aanwezig in de regio Opwijk. Het heeft er veel succes. En een trouw publiek.
 

 

Biologisch bier

Leo De Smedt bracht het Leireken-bier op de markt, met zijn horecabedrijf Guldenboom en brouwer Jean-Luc Suys. Het brouwen gebeurt in Silenrieux, tegen Charleroi. Het is een biologisch bier, op basis van hop, mout en boekweit. Een licht amberkleurig speciaalbier van hoge gisting. Met hergisting op de fles en een alcoholpercentage van 6 %. De Smedt is de vroegere eigenaar van brouwerij Op-Ale. Nu zijn alleen de horeca-etablissementen van Op-Ale nog in zijn handen, die samen met het Leireken-bier Guldenboom vormen, ontstaan in 2002.

Maar enkele firma's mogen in België biobier op de markt brengen, weet De Smedt. ,,Daar zijn strenge normen aan verbonden. We willen traag, maar gestaag groeien. Maar niet om heel groot te worden.
 

Lees ook

 

Geschenk uit de hemel

Mark De Boodt, samen met zijn vrouw Lut Van Buggenhout sinds april uitbater van estaminet Leireken in Steenhuffel, las iets over het Leireken-bier in de krant.

Daarna heb ik Leo De Smedt gecontacteerd. Voor mij is dit een geschenk uit de hemel. Leo vond dat hij mij eigenlijk eerst had moeten bellen. Veel mensen denken dat Leireken zelf of brouwerij Palm het bier brouwt. Maar dat is dus niet zo.

De verkoop loopt vrij goed, gaat Mark De Boodt verder. Op Steenhuffel-jaarmarkt was het in Leireken het best verkochte bier op fles. De verkoop loopt hier als een trein omdat Leireken-bier tot de verbeelding spreekt. Het draagt dezelfde naam dan ons estaminet en de fietsroute. Daarbij komt dat het lekker en vernieuwend is. De reacties zijn positief.
 

Meer bier op Biernet.nl