Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Herbergbrouwerij Klokbier BV

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Herbergbrouwerij Klokbier BV

Herbergbrouwerij Klokbier BV was een bierbrouwerij uit Lelystad (Nederland).

Herbergbrouwerij Klokbier BV

Gegevens brouwerij

 • Type brouwerij

  Productiebrouwerij

 • Actief

  Nee, in 2007 gesloten (1 jaar actief geweest)

 • Straat

  Bataviaplein 150

 • Plaats

  Lelystad

 • Provincie

  Flevoland

 • Land

  Nederland

Achtergrond informatie

Eigenaar van de brouwerij is Patrick van Dam (1973), wonende in Dronten en geboren in Swifterbant. Hij laat zich terzijde staan door zijn vader, tussen 1969 en 2004 huisarts in Swifterbant. De brouwerij is gelegen pal naast de Bataviawerf, net buiten de poorten van Batavia Stad Outlet Shopping. Na de bouw werd de brouwerij officieel geopend op koninginnedag 2006.

Ervaring opdoen

Van Dam leerde in beginsel het brouwen uit de boeken en van Ton de Bruin, een Zeeuwse thuisbrouwer, bekend van Bierbrouwerij de Vaete. Hierna volgde Van Dam, samen met Andreas Fisscher, een opleiding tot 'braumeister' aan de TU Munchen waarin de bekende brouwfaculteit van Weihenstephan is gevestigd. Praktijkervaring deed hij hiervoor op bij twee mouterijen in Duitsland en twee brouwerijen (Reissdorf in Keulen en de Altbrouwerij Bolten in Korschenbroich). In die drie jaar werd de opleiding afgerond en mag hij zich sinds 1998 'diplom-braumeister' noemen. Hierna ging van Dam naar Twente waar hij werkzaam was bij machinefabriek Leushuis, die kleppen leverde aan o.a. de Hengelosche Bierbrouwerij en de Grolsch Brouwerij. Hierna werkte hij nog bij de brouwerijen Alfa in Schinnen en De Leeuw in Valkenburg zodat hij veel verschillende ervaringen had opgedaan. In 2000 keerde hij dan terug naar Lelystad met het doel er een eigen brouwerij op te richten.

Het echte werk

Vanaf 2003 kwam er schot in de zaak en op vrijdag 14 oktober 2005 legde Commissaris van de Koningin van Flevoland, mr. M.J.E.M. Jager de eerste steen van de brouwerij. Mede doordat hij in aanmerking kwam voor een Investering Premie Regeling (IPR) van de overheid. Het Beierse BrauKon GmbH uit Truchtlaching leverde de brouwerijapparatuur: een twee-ketelsysteem met een capaciteit van 20 hl. De beide ketels zijn in de nabijheid van het proeflokaal geplaatst en vanaf de buitenkant ook te aanschouwen. De brouwerij kreeg de beschikking over drie conische gisttanks van elks 6.200 liter (effectief: 5.000 liter). In het begin werd de gebruikte gist niet in eigen beheer opgekweekt maar werd de gist gebruikt van een vorig brouwsel bestaande uit gist van Weihenstephan en een gist van Wyeast. De mout, in de begin jaren zelfs 7 soorten mout, wordt afgenomen van Weyermann in Bamberg. Weyermann maakt deels gebruik van gerst dat verbouwd is in de Flevopolder. Om dit cirkeltje rond te krijgen wordt de bostel weer gebruikt als veevoer door een veehouder uit de omgeving van Swifterbant. Het brouwwater is leidingwater 'gewoon' leidingwater dat zo zonder voorbehandeling kan worden gebruikt.

Andreas Fischer

Van Dam ging bij de start van de brouwerij uit van een jaarproductie van 1250 hectoliter. De helft hiervan werd uitgeschonken op het terras, de biertuin en in het proeflokaal. De rest vindt zijn weg moeten vinden naar plaatselijke slijters in de vorm van 2 liter flessen en 10 liter (party)fusten. Brouwer en bedrijfsleider werd Andreas Fischer, een studiekameraad van Van Dam.

Lees ook

De Naam

De naam van de brouwerij is afgeleid van zogenaamde klokbekers die in de omgeving van Swifterbant zijn gevonden. Deze Keltische bekers werden in toen gebruikt om van gerst een roesverwekkende drank te maken. Rond Swifterbant is uit vele archeologische vondsten gebleken dat daar al vroeg bewoning heeft plaatsgevonden van mensen die aardewerk maakten in de vorm van klokken: de klokbekercultuur.

Opening

Op 16 maart 2006 werden de brouwketels in gebruik genomen en op woensdag 17 mei 2006 vond de officiële opening van de brouwerij plaats. Herbergbrouwerij Klokbier is afgeleid van de Engelse 'Pub Brewery' en de Duitse 'Gasthausbrauerei'. Op termijn moet de brouwerij bestaan uit een proeflokaal en eetgelegenheid (met ruimte voor 100 gasten), terras (met ruimte voor 200 gasten), slijterij en een met hop begroeide biergarten (met ruimte voor 100 gasten).

Faillissement

Op 6 februari 2007 werd de brouwerij al gesloten wegens het faillissement van de brouwerij. Met het faillissement verloren al 14 personen hun baan. Volgens Van Dam is de brouwerij in financiële problemen geraakt omdat Klokbier op te weinig plekken werd verkocht. "Aan de vraag ligt het niet,ik heb gewoon te weinig tijd gehad om een distributienetwerk op te zetten". Klokbier wordt, buiten de Lelystadse brouwerij, alleen in een slijterij in Swifterbant verkocht. "Het restaurant bij Batavia Stad loopt goed maar in het business plan is rekening gehouden met de verkoop van bier. Dat hebben we absoluut nodig". Deze tegenvallende inkomsten zijn reden voor de Rabobank de reden om de handen af te trekken van Klokbier. Verder zit er wat familiekapitaal in en heeft de provincie Flevoland een subsidie verleend van vijf ton. Hij hoopt op een doorstart. Heeft al gesproken met een horecabedrijf over het loskoppelen van het restaurant en de brouwerij. "Dan kan ik me volledig op het bier brouwen en verkopen concentreren. Dat is tenslotte mijn vak".

Doorstart

Op 26 maart 2008 gaat Klokbier in Lelystad verder onder de naam Koekoeksbier. Dat meldt de nieuwe uitbater, Addie Roelofsen van Hotel De Wereld in Wageningen. De oprichter van de failliet verklaarde herbergbrouwerij in Lelystad, Patrick van Dam uit Dronten, is in dienst genomen voor het bierbrouwen. " Samen gaan we recepten uitwerken", aldus Roelofsen. "We beginnen voorzichtig. Eerst maar eens een pils en tegen de zomer bijvoorbeeld een rosébier." In het restaurant komen onder meer pannekoeken op het menu, de specialiteit van zijn kleine horecaketen. De verbouwing is inmiddels in volle gang, Roelofsen hoopt half april de deuren te heropenen. De ondernemer ziet volop mogelijkheden voor het bedrijf: " Prachtige locatie en een mooi terras."