Daendels Bier

Gegevens brouwerij
Provincie
Oude locatie brouwerij
Verlengde Parklaan 8
Plaats
Actieve brouwerij
Nee (3 jaar geleden gestopt)
Opgericht in
2009
Gestopt in
2016 (7 jaar actief geweest)

Biermerken van Daendels Bier

Geen biermerk bekend van Daendels Bier.

Achtergrond informatie

Eind jaren tachtig kwam Marcel van Hulst (1968) voor het eerst in aanraking met speciaalbier en had toen niet gedacht dat speciaalbier een belangrijker rol in zijn leven ging spelen. Het ging hier om de kennismaking met Neerlands Ale, een bier van de in 1989 gesloten Brouwerij Marquis de Bosch uit Staphorst. 

In 1998 is Marcel zelf gaan brouwen als amateurbrouwer. Hier kwam uiteindelijk een brouwerij uit voor die 'Daendels Bier' heette.

Afstudeerproject

Als HEAO student heeft Marcel, samen met een collega-student, zijn afstudeerproject gedaan bij Brouwerij de Drie Ringen in Amersfoort. De studenten brachten de speciaalbiermarkt in kaart ten behoeve van een sterkte/zwakte-analyse en adviseerde de brouwerij tevens op het gebied van marketing. Marcel is heden vier dagen per week werkzaam bij de SNS-Bank als probleemoplosser van hypotheken.

Hobby

Eind 2005 nam Marcel de roerstok ter hand en brouwde hij brouwsels variërend tussen de 20 en 25 liter. In die tijd bracht Leo Baltus van het Nijmeegse biergilde Triple-W hem de fijne kneepjes van het brouwersvak bij. Ook liep hij een tijdje mee met Jan van Wilgenburg van de Burg Brouwerij in Ermelo. Martine, Marcels echtgenote, houdt zich bezig met de administratie en andere bezigheden.

Professioneel

In 2009 besloot Marcel het brouwen professioneel aan te pakken met een brouwerij in zijn garage. Er wordt gebrouwen in koperen ketels die hij van een kennis kocht voor de koperprijs. Vervolgens heeft vader Harm-Jan, ooit werkzaam als installatiemonteur bij de eerder genoemde brouwerij in Staphorst,

de installatie ontworpen.

Per brouwsel wordt er 50 liter bier gebrouwen. Per dag kunnen er twee brouwsels worden gefabriceerd. Het bier wordt afgevuld in flessen en op fust en wordt vervolgens opgeslagen in de ruimte onder het huis op een constante temperatuur van 18 graden.
De brouwerij draagt de naam van Herman Willen Daendels, destijds een beroemdheid uit Hattum.

Naamsverandering in 2014

Door de toename van de vraag en het feit dat ze meer de streek en Hattem willen benadrukken, is in 2014 besloten tot een nieuwe start. De naam is aangepast naar “Attemer Bier”. Ook is besloten om deels een eigen brouwerij te brouwen en deels te brouwen bij de Sallandse Brouwerij in Raalte. Hiermee kan de capaciteit worden uitgebreid.

Door deze schaalvergroting kunnen we de vraag in de markt beter bedienen. Op deze manier is er ook meer tijd voor het uitbreiden van het assortiment en kunnen we meer mensen laten genieten van onze speciaalbieren. In eerste instantie zal het bier regionaal verkrijgbaar zijn. Doel is wel een verdere uitbreiding van het afzetgebied.

Brouwactiviteiten gestaakt

De voorzitter van PINT Oost heeft ons medegedeeld dat de Attemer Brouwerij eind 2016 is opgehouden met haar brouwactiviteiten.

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

1 reactie

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Samera Rayan (gast) op 30-09-2018 om 21:02:05

Ik wil graag bij jullie werken