Brouwerij Bergzigt

Gegevens brouwerij
Provincie
Actieve brouwerij
Nee (99 jaar geleden gestopt)
Opgericht in
1814
Gestopt in
1920 (106 jaar actief geweest)

Biermerken van Brouwerij Bergzigt

Geen biermerk bekend van Brouwerij Bergzigt.

Achtergrond informatie

Biergeschiedenis Rijk van Nijmegen

De biergeschiedenis van Nijmegen en omstreken, voor zover bekend, begint in de zeventiende eeuw. Nijmegen telt op dat moment meer dan vijftig brouwerijen. Aan de glorie van de Nijmeegse brouwerijen komt langzaamaan een einde. In 1739 telt de stad nog slechts vijftien brouwerijen. Ook in de omgeving is de neergang zichtbaar tot het bekende Bemmelse bier toe. Ooit een bekende brouwerij in de omgeving.

Hofleverancier van Z.M. Den Koning

In de negentiende eeuw wordt de regionale biermarkt gedomineerd door de Heumense Brouwerij Bergzigt. In 1814 startte Joannes van den Broek, ondanks de recessie in die tijd, de bouw van Bierbrouwerij Bergzigt en opent dat zelfde jaar haar deuren. Hij weet snel aan populariteit te winnen. Bergzigt is voor die tijd heel modern. Als een der eerste in Nederland produceert deze brouwerij ondergistend bier. n 1841 nam zoon Frans de brouwerij met veel succes over. Rond 1850 was Bierbrouwerij Bergzigt al de grootste brouwerij van Gelderland. Vanaf 1860 wordt het bier al in flessen gebotteld, zeventig jaar eerder dan grote brouwerijen als Heineken en Amstel. In datzelfde jaar verkreeg het Heumens bier het predicaat: Hofleverancier van Z.M. Den Koning. Heumens bier wordt in heel Nederland gedronken en zelfs geëxporteerd naar Java en Hong Kong. In 1868 kwam er een moderne stoommachine voor de brouwerij.
 

Sluiting

Zoon Albert nam de brouwerij weer over van zijn vader en helaas volgden er slechte tijden. In 1914 breekt de Eerste Wereldoorlog uit. De schaarste aan grondstoffen brengt veel brouwerijen in moeilijkheden. Bovendien is er een nieuw, concurrerend bier op de markt gekomen: pils. Voor de bereiding daarvan is andere apparatuur nodig, die voor de meeste brouwerijen een te grote investering vergt. Vooral 1920 is een rampjaar voor het Nederlandse bier: bijna 150 brouwerijen, waaronder Bergzigt, gingen op de fles.

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.