Brouwerij De Raaf

Gegevens brouwerij
Provincie
Oude locatie brouwerij
Rijksweg 232
Plaats
Actieve brouwerij
Nee (25 jaar geleden gestopt)
Opgericht in
1984
Gestopt in
1994 (10 jaar actief geweest)
Overgenomen door
in 1991

Biermerken van Brouwerij De Raaf

Geen biermerk bekend van Brouwerij De Raaf.

Achtergrond informatie

In 1982 kreeg Herm Hegger plannent om in de voormalige Brouwerij Bergzigt in Heumen, die in 1920 haar poorten sloot, een brouwerij te beginnen. Hier zouden dan weer ambachtelijke bovengistende bieren gebrouwen worden. In 1984 opende hij de brouwerij, De Raaf genaamd.

Raaf no. 12

Het eerste bier dat er werd gebrouwen was Raaf no. 12, vernoemd naar het twaalfde recept, wat hiervoor gebruikt is, dat nog stamt uit de tijd dat Herm amateurbrouwer was. Dit bier wordt snel opgevolgd door een dubbel en een tripel, en daarnaast seizoensbieren als bokbier, kerstbier, paasbier, meibok. Voor diverse café's en andere ondernemers brouwde Raaf 'eigen' bieren. Daarnaast liet de brouwerij met ecologische grondstoffen een pils brouwen bij Lindeboom in Neer. Dit om het assortiment compleet te maken maar omdat dit een ondergistend brouwsel is zelf niet uit te voeren.

Het alom bekende Raaf Witbier

In 1987 brouwde Brouwerij Raaf als eerste Nederlandse Witbier, Raaf Witbier, dat toen tot de meest verkochte bieren van deze brouwerij behoorde. Dit succes zou, hoe vreemd het ook klinkt, de ondergang van de brouwerij betekenen. Door het enorme succes wordt in 1991 de brouwerij en receptuur overgenomen door een grote speler in de markt, de Allied Breweries (Verenigde Bierbrouwerijen Oranjeboom). Nadat Oranjeboom zelf door Interbrew wordt ingelijfd, besluit deze Belgische brouwerij-killer om het populaire witbier Witte Raaf bij de Arcense Stoombierbrouwerij te gaan brouwen en wordt de Brouwerij Raaf in 1994 opgedoekt.

Herm Hegger heeft dan inmiddels ook al een nieuwe brouwerij gestart in een leegstaande Brouwershuis in Nijmegen, waar hij in 1996 de deuren van Stadsbrouwerij de Hemel opende.

 

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

2 reacties

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Joop schmohl (gast) op 02-03-2017 om 22:59:48

Ik ben 121/2 jaar uitbater geweest van café traveller in Harderwijk.in 1984 al bier gehaald in heumen. Voor 3,50 verkocht in origineel glas. Wij hadden toen al vanaf 1980 6buitenllandse bieren op de tap e 20 op fles. De brouwer heeft toen nog een donkere biersoorten met een eigen etiket voor de herfst betrouwen. Een mooie tijd.vr gr Joop Schmohl.

Gerard Koning (gast) op 30-11-2014 om 11:19:34

Waar kan ik in Groningen Raaf witbier, of bier van Witte Raaf kopen?