Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwerij De Raaf

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouwerij De Raaf

Brouwerij De Raaf was een bierbrouwerij uit Heumen (Nederland).

Brouwerij Raaf Logo

Gegevens brouwerij

 • Type brouwerij

  Productiebrouwerij

 • Actief

  Nee, in 1994 gesloten (10 jaar actief geweest)

 • Straat

  Rijksweg 232

 • Plaats

  Heumen

 • Provincie

  Gelderland

 • Land

  Nederland

Achtergrond informatie

In 1982 kreeg Herm Hegger plannent om in de voormalige Brouwerij Bergzigt in Heumen, die in 1920 haar poorten sloot, een brouwerij te beginnen. Hier zouden dan weer ambachtelijke bovengistende bieren gebrouwen worden. In 1984 opende hij de brouwerij, De Raaf genaamd.

Raaf no. 12

Het eerste bier dat er werd gebrouwen was Raaf no. 12, vernoemd naar het twaalfde recept, wat hiervoor gebruikt is, dat nog stamt uit de tijd dat Herm amateurbrouwer was. Dit bier wordt snel opgevolgd door een dubbel en een tripel, en daarnaast seizoensbieren als bokbier, kerstbier, paasbier, meibok. Voor diverse café's en andere ondernemers brouwde Raaf 'eigen' bieren. Daarnaast liet de brouwerij met ecologische grondstoffen een pils brouwen bij Lindeboom in Neer. Dit om het assortiment compleet te maken maar omdat dit een ondergistend brouwsel is zelf niet uit te voeren.

Lees ook

198px; height: 114px;" />Het alom bekende Raaf Witbier

In 1987 brouwde Brouwerij Raaf als eerste Nederlandse Witbier, Raaf Witbier, dat toen tot de meest verkochte bieren van deze brouwerij behoorde. Dit succes zou, hoe vreemd het ook klinkt, de ondergang van de brouwerij betekenen. Door het enorme succes wordt in 1991 de brouwerij en receptuur overgenomen door een grote speler in de markt, de Allied Breweries (Verenigde Bierbrouwerijen Oranjeboom). Nadat Oranjeboom zelf door Interbrew wordt ingelijfd, besluit deze Belgische brouwerij-killer om het populaire witbier Witte Raaf bij de Arcense Stoombierbrouwerij te gaan brouwen en wordt de Brouwerij Raaf in 1994 opgedoekt.

Herm Hegger heeft dan inmiddels ook al een nieuwe brouwerij gestart in een leegstaande Brouwershuis in Nijmegen, waar hij in 1996 de deuren van Stadsbrouwerij de Hemel opende.