Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Stadsbrouwerij De Hemel

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Stadsbrouwerij De Hemel

Stadsbrouwerij De Hemel is een bierbrouwerij uit Nijmegen (Nederland) die is opgericht in 1996. Deze brouwerij heeft 5 bieren in het assortiment.

Nijmegen brouwerij header
Jubileum bier De Hemel
Brouwerij de Hemel Moenen

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

 • Ketels te huur

 • Proeflokaal

 • Restaurant

 • Rondleiding

 • Winkel

Biermerken van Stadsbrouwerij De Hemel

Stadsbrouwerij De Hemel heeft 5 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Stadsbrouwerij De Hemel!
 • Hemel Parapluvius - Weizen - 5,5%

  Parapluvius is een blond tarwebier met 5,5% alcohol en een frisse kruidige smaak van zoethout en sinaasappelschil. 

 • Eeuwige Jeugd - Blond - 6,5%

  Eeuwige jeugd is een blond bier. Lichte caramelsmaak en zachte hoparoma’s geven dit bier het karakter van een doordrinker met smaak.

 • Hemel Moenen - Rook - 6,5%

  Deze Rookbok bevat een diepe volle smaak van caramelmouten.

 • Hemel Oerbok - Bock - 7%

  Deze bok staat het accent op het moutige karakter van de klassieke donkere bieren centraal. Verder heeft de bok ook lichte aroma's van karamel.

 • Hemels Scotch - Ale - 7,5%

  Hemels Scotch is een bier van hoge gisting en wordt gebrouwen door Stadsbrouwerij De Hemel uit Nijmegen. Het is een lentebier met een frisse en volle smaak, met een vleugje bitterheid.

Achtergrond informatie

We kennen allemaal wel het rpachtige terras aan de Franseplaats, waar je kunt genieten van een lekkere Godelieve of als het aandurft een Helse Engel. Dit is de oudste speciaal bierbrouwerij van Nederland!

De brouwerij is ontstaan op initiatief van brouwer Herm Hegger, voormalig brouwmeester van Brouwerij de Raaf uit het Gelderse Heumen.

Brouwerij terug in Nijmegen

Rond 1525 telde Nijmegen nog 45 brouwerijen. In haar glorietijden zouden het er zelfs rond de 70 zijn geweest. Begin 20e eeuw sloot de laatste brouwer, J. Laane, zijn Brouwerij de Ster, gelegen aan de Berg en Dalseweg.
Op 14 mei 1996 werd Stadsbrouwerij de Hemel officieel geopend. De brouwerij is ontstaan op initiatief van brouwer Herm Hegger, voormalig brouwmeester van Brouwerij de Raaf uit het Gelderse Heumen. Nadat Raaf in 1991 door Oranjeboom was overgenomen heeft Han niet stil gezeten. In 1994 begon hij met de verwezenlijking van zijn nieuwe project in het toen nog leegstaande Brouwershuis.

Het brouwhuis

Van het Brouwershuis, waarvan de gevel dateert uit 1621, heeft een onduidelijk verleden. Het is namelijk niet zeker of het ooit echt het gildehuis van de Nijmeegse brouwers is geweest. Daar het gilde formeel nooit is opgeheven, kan het zomaar gebeuren dat Stadsbrouwerij de Hemel er als enige overgebleven Nijmeegse brouwerij lid van is. Daarna heeft het lange tijd dienst gedaan als pakhuis waarvan vermoedelijk een deel een woonfunctie bezet. Gedurende korte tijd deed het gebouw ook dienst als kerk. De buurt ging achteruit, hetgeen ook te herleiden was aan de namen van drie café's: Hemel, Hel en Vagevuur. In 1950 kocht het Nijmeegse bestuur het gebouw aan. Tegenwoordig is het pand een beschermd monument. In de loop van de tijd werd er gemoderniseerd, maar met de restauratie die in 1969 werd afgerond werd er naar gestreefd het gebouw zijn oorspronkelijke uiterlijk terug te geven. Sindsdien was het pand in gebruik als woonhuis.

Lees ook

Een brouwerij maar dan anders

Naast een brouwerij, gevestigd op de begane grond en in de kelders van de Commanderie van St.Jan, is De Hemel tevens een 'levend' museum waar bezoekers met eigen ogen kunnen zien hoe op ambachtelijke wijze bier wordt gebrouwen. Wat deze brouwerij echter onderscheid van andere ambachtelijke brouwers is dat naast het brouwen van bier ze zich ook toe leggen op het maken van andere producten op basis van bier. Uniek is het bierazijn, die in een traditionele reactor uit bier wordt gefermenteerd. Na een lagering van minimaal 3 maanden in eiken vaten is een uniek zacht-moutige azijn ontstaan. Uit die azijn maken ze dan weer mosterd. Tenslotte laten ze door bedrijven in de regio bostelbrood, witbiermarmelade en bonbons van bierlikeur maken. Al deze producten zijn uiteraard in hun eigen winkel te koop.
In 1996 werd er begonnen met het brouwen van één brouwsel van 1000 liter maximaal twee keer per week. In 1997 werd twee keer per drie weken een hoeveelheid van 1000 liter gebrouwen.

Verhuizing

In februari 1999 verhuisde de brouwerij van de Steenstraat 2 in Nijmegen naar de Franseplaats 3 in Nijmegen, alwaar het pand van het voormalig Stedelijk Museum De Commanderie van Sint-Jan werd betrokken. In dit van oorsprong eveneens historische gebouw, dat echter begin jaren zeventig grotendeels herbouwd werd, kregen meer ambachtelijke bedrijfjes een plaats.
Deze nieuwe lokatie werd op paaszaterdag 3 april 1999 officieel geopend. In 1971 koopt de gemeente de commanderie om er na restauratie in 1974 het Nijmeegs museum in te vestigen. Na vertrek van het Nijmeegs museum eind 1998 wil de gemeente het complex verkopen maar stelt als voorwaarde dat het een publieke functie moet behouden. Brouwer Herm Hegger toont belangstelling en wil er behalve De Hemel ambachtelijke bedrijfjes in onderbrengen die de toeristische uitstraling van het gebouw moeten ondersteunen. Gedacht wordt op dat moment aan bijvoorbeeld een glasblazerij, koffiebranderij of hoedenmaker. Met behulp van onder andere een subsidie van het Europees Stimuleringsfonds kan de koop gesloten worden en in iets meer dan een maand verhuist De Hemel van de Steenstraat naar de Franseplaats. Begin mei 1999 opent ook het restaurant Divas haar deuren, in oktober gevolgd door Marionettentheater Madoc.

De Hemel en De Geest

Intussen kondigt Herm Hegger aan zijn destilleerderij uit te breiden en onder de naam De Geest enigszins los te koppelen van de brouwerij. In distilleerderij De Geest wordt ons bier verwerkt tot likeur en jenever, en tot onze grote trots: de drie jaar in eiken vaten gerijpte bierbrand.

Stadsbrouwerij De Hemel in het nieuws

 • Brouwerij de Hemel

  Parapluvius bier vandaag gelanceerd

  Het nieuwste bier van Brouwerij de Hemel wordt vandaag officieel gepresenteerd door Margot Ribberink en Thieu Hegger. Dit speciaalbier is gemaakt met regenwater.

 • de Hemel

  De Hemel brouwt nieuw bier met Nijmeegs regenwater

  Bier brouwen met kraanwater is verleden tijd. Brouwer Thieu Hegger van de Nijmeegse bierbrouwerij de Hemel gaat bier maken met Nijmeegs regenwater. In mei moet het bier in Nijmeegse cafés te drinken zijn.

 • ABT bier van de maand: Hemels Scotch

  ABT bier van de maand: Hemels Scotch

  Het bier heeft een alcoholpercentage van 7,5%. Hemels Scotch is de hele maand te proeven bij de leden van Alliantie van Bier Tapperijen.