Bierbrouwerij Van Steenberge

Gegevens brouwerij
Land
Provincie
Locatie brouwerij
Lindenlaan 25
Plaats
Actieve brouwerij
Ja (145 jaar actief)
Opgericht in
1874
Voorzieningen
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Ketels te huur
Winkel

Biermerken van Bierbrouwerij Van Steenberge

Bierbrouwerij Van Steenberge in het nieuws

Bunnik's Blond bier voor het goede doel

Internationale verkoop St. Stefanus beter dan verwacht

Achtergrond informatie

Hoofdactiviteit

De geschiedenis van de brouwerij gaat terug tot 1874. Vele honderden huisbrouwerijen die Vlaanderen telde, brouwden bier als nevenactiviteit van landbouwbedrijvigheid. In Ertvelde werd toen Brouwerij de Peer gesticht die het brouwen van bier tot een hoofdactiviteit maakte.

De Van Steenberge's

Na de Eerste Wereldoorlog kwam de brouwerij onder de leiding van Paul Van Steenberge, professor in de microbiologie aan de Gentse brouwerijschool. In 1919 wijzigde hij de naam van de brouwerij in Brouwerij Bios, naar het gelijknamige bier dat toen in productie kwam.

Na het overlijden van zijn vader in 1962, nam Jozef Van Steenberge de leiding van de brouwerij over die zich opnieuw ging toeleggen op de productie van kwaliteitsbieren van hoge gisting. Wel werden de eigen mouterij en hopwinning gesloten en werden deze grondstoffen voortaan ingekocht die wel moesten voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen.

Augusteijn

In 1978 verwerft de brouwerij het recept van het bier dat de Paters Augustijnen in hun klooster te Gent brouwden. Het wordt verder geperfectioneerd en in 1982 komt de Augusteijn op de markt. Meteen een weergaloos succes en nog steeds het paradepaard van de brouwerij. Met de andere hoge gistingsbieren Piraat en Gulden Draak wordt het rijke gamma vervolledigd.

In 1990 ging de leiding van het bedrijf over naar de zoon van Jozef, Paul Van Steenberge. Er kwam een nieuwe, volledig computergestuurde brouwzaal, een computergestuurde vatenvullerij, een eigen waterzuiveringsinstallatie, een nieuwe bottelarij en stoomvoorziening op aardgas. De verwachte verzadiging van de binnenlandse markt was een belangrijke stimulans om afzetmogelijkheden in het buitenland te prospecteren. Van het aantrekkelijke aanbod van hoge gistingsbieren wordt op dit ogenblik 60% geëxporteerd.

Om de ambitieuze plannen voor de toekomst te realiseren, werd in 2009 het "AUGUSTIJN gamma" aangevuld met Augustijn Donker. De lancering van dit nieuwe bier was de gepaste aanleiding om over te gaan tot een frisse en hedendaagse restyling van Augustijn Blond en Augustijn Grand Cru. Een nieuw bier, nieuwe etiketten, nieuwe impulsen …

Distributieovereenkomst

Door een distributieovereenkomst te sluiten met Brouwerij Van Steenberge gaat SABMiller met het abdijbier Augustijn de strijd aan met Hoegaarden en Leffe van AB InBev. Door het internationale sterke netwerk van SABMiller in Nederland, Centraal-Europa en Italië krijgt Augustijn een kans om op deze markten (verder) door te breken.

Overnames
 

Neyt, Brouwerij - Evergem - Evergem (1993)
 

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Locatie brouwerij


1 reactie

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

hans Beaart (gast) op 23-02-2015 om 12:00:12

Een goed verhaal.
Kunt u mij a.u.b. het telefoonnummer van dhr. Geert de Smet geven.
Bij voorbaat hartelijke dank en vriendelijke groeten,
Hans Beaart.

Overnames

? : Bierbrouwerij Neyt (BEL)