Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Breugems Brouwerij

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Breugems Brouwerij

Breugems Brouwerij was een bierbrouwerij uit Zaandam (Nederland). Deze brouwerij had 2 bieren in het assortiment.

breugemslogo
Lente Zoentje
Saens Bokkie - Ambachtelijk bier van de brouwerij met een hart

Gegevens brouwerij

Achtergrond informatie

Breugems Brouwerij vs. Brouwerij Breugem

Dit item gaat over Breugems Brouwerij. Deze brouwerij is failliet gegaan in 2013. Later heeft Patrick zijn droom nieuw leven ingeblazen en ontstond Brouwerij Breugem.

Realisatie Breugems Brouwerij

Patrick Breugem is al sinds 2006 druk met het realiseren van een sociale brouwerij in Zaandam. Mensen die moeilijk aan een baan komen, bijvoorbeeld door een geestelijke of lichamelijke beperking, kunnen er werkervaring opdoen.

Ervaringsdeskundige

Patrick Breugem en Paul van den Ham vormen de directie en zijn tevens de motor achter Breugems Brouwerij en zijn ervaringsdeskundigen. Patrick is na een ongeval in 1984 in coma geweest. In 2002 heeft hij te maken gekregen met reïntegreren in het bedrijfsleven waarna hij a een lange periode van praten en zoeken bij Brouwerij de Prael aan de slag is kunnen gaan. Deze microbrouwerij heeft een commerciële en een sociale functie. Hier heeft hij gekozen voor de combinatie van bierbrouwen en de begeleiding van mensen met een beperking. Met zij opgedane ervaring heeft Patrick nog gewerkt bij andere o.a. Brouwerij de Molen te Bodegraven.
Paul heeft 16 jaar in de Zaanse en Amsterdamse horeca gewerkt. Niet zozeer in de bediening maar op het organisatorische vlak, terwijl hij een avondstudie HEAO-EJ volgde. Daarna werkte Paul 8 jaar bij de Gemeente Zaanstad als accountmanager bedrijven op de afdeling EZ. Sterk punt van Paul zijn dus de creatieve oplossingen op het technish/juridische vlak.

Sociale doelstelling

De initiatiefnemers Patrick Breugem en Paul van den Ham kunnen naar verwachting in de tweede helft van 2008 ' hun' bierbrouwerij in gebruik nemen. Hiervoor worden momenteel de voorbereidingen getroffen. Breugems Brouwerij is een zogeheten ‘microbrouwerij’ die is uniek vanwege haar dubbele doelstelling. Naast een commerciële is dit ook een sociale doelstelling. Het brouwproces vindt plaats met medewerking van mensen met een makke. Zij hebben een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld vanwege een lichamelijke of geestelijke beperking, of een ‘niet aangeboren hersenaandoening’, zoals bijv. coma. Ze zijn daardoor moeilijk of niet plaatsbaar in het reguliere arbeidsproces. Deze mensen bieden we werkgelegenheid, dagbesteding of reïntegratie.

Regionaal bier

Breugems Brouwerij gaat regiogebonden bier maken op ambachtelijke wijze, met pure en natuurlijke producten. Het bier is van hoge gisting en wordt na rijping alleen nog maar lekkerder. De verschillende biersoorten zijn bestemd voor verkoop aan zowel de eindgebruiker (locale consument en toerist) als aan de vak- en groothandel (slijterij, horeca en groothandel), in formaat van een 0,3 literfles, ¾ literfles en fust. Tevens zijn er gerelateerde activiteiten zoals rondleidingen en bierbrouwcursussen. Met deze combinatie van activiteiten is Breugems Brouwerij een aantrekkelijke optie voor een dagje uit voor particulieren of voor bedrijfsarrangementen, met een dag- en/of middagvullend programma.

Lees ook

Financiering

Voor de financiering van de toekomstige brouwerij werkt de stichting nauw samen met het bedrijfsleven , de gezondheidszorg en de gemeente Zaandam. Wie de brouwerij financieel wil ondersteunen kan sociale aandelen kopen die via hun site te verkrijgen zijn.

Droom komt uit

De droom van Patrick Breugem is eindelijk halverwege 2010 uitgekomen. Sinds enkele weken is aan de Dam 16-18 in Zaandam Breugems Brouwerij geopend. Hier kan men niet alleen allerlei bieren drinken, een vorkje prikken of genieten van een borrelhapje, maar ook is het mogelijk om aan een workshop of een rondleiding mee te doen. 'Volgende maand verwachten wij de brouwinstallatie en dan gaan we hier ook ons eigen bier brouwen', aldus de trotse directeur.

Droom wordt nachtmerrie. Sluiting

Al enige tijd was op de website van Breugems Brouwerij te lezen dat het proeflokaal gesloten is, nu is echter bekend geworden dat de kleine brouwerij, proeflokaal en sociale onderneming begin 2013 na ruim 2,5 jaar voorgoed haar deuren heeft gesloten. Breugems Brouwerij produceerde in haar korte bestaan verschillende bieren, zoals het Saens Bokkie, het Zomers Witje en de Stoutert. De brouwerij wil graag dat het biermerk in een andere vorm op de markt gebracht kan worden, maar het is nog even afwachten of dat mogelijk is. 

Online veiling

Hopelijk krijgt de complete installatie een mooie tweede leven, het staat tot 9 april 2013 op de veilingsite van Troostwijk Auctions. In opdracht van de curator, mr. J.B. Biezen van Koster cs Advocatuur en Mediation in Zaandam vindt de online veiling plaats van een bierbrouwinstallatie, rvs opslagtanks, bierpompen, baropstelling met lekbakken en onderkoeling, demontabele koelcel, rvs werktafels, rvs fornuis, vaatwasser, combisteamer, koelkasten, espresso apparaten, cafe inventaris en een bedrijfswagen.

Breugems Brouwerij in het nieuws

  • Breugems brouwerij

    Ook Breugems brouwerij stopt

    Al enige tijd werd er op de website van Breugems brouwerij aangegeven dat het proeflokaal wegens omstandigheden was gesloten. Nu blijkt dat de brouwerij helemaal stopt met brouwen. Dit is de tweede kleine brouwerij in een korte periode die haar deuren sluit.

Cookie instellingen