Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwerij De Molen | Speciaalbier uit Bodegraven

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouwerij De Molen

Brouwerij De Molen is een bierbrouwerij uit Bodegraven (Nederland) die is opgericht in 2004. Deze brouwerij heeft 23 bieren in het assortiment.

Bieren van De Molen
Geniet en Geef bier van Brouwerij de Molen
Brouwerij de Molen logo sinds april 2022

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

 • Ketels te huur

 • Proeflokaal

 • Restaurant

 • Rondleiding

 • Winkel

Biermerken van Brouwerij De Molen

Brouwerij De Molen heeft 23 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Brouwerij De Molen!
 • Molen Heen & Weer - Tripel - 9%

  Heen & Weer combineert een zoete moutige basis met een fraaie hopbitterheid tot een geweldig gebalanceerde, maar ongewone Belgische Tripel.

 • Molen Vuur & Vlam - India Pale Ale - 6,2%

  Vuur & Vlam is een bittere, maar niet te bittere India Pale Ale. De afdronk is verfrissend en bitter.

 • Molen Bok & Poot - Bock - 6,3%

  Molen Bok & Poot is een bockbier met een licht bitter en volle moutzoete karamel smaak. Ook proef je een vleugje amandel en chocolade. Het bier vertegenwoordigd de ontmoeting tussen bokkenpootjes en een bockbier.

 • Molen Hel & Verdoemenis - Stout - 10%

  Hel & Verdoemenis is een Imperial Stout speciaalbier gebrouwen door Brouwerij de Molen uit Bodegraven. Deze stout is enorm vol van smaak met tonen van chocolade, koffie en gebrande tonen. 

 • Molen Zoet & Zalig - Quadrupel - 9,3%

  Molen Zoet & Zalig is een vol, krachtig en zoet bier met tonen van appel, rozijnen en kaneel. Het bier is geïnspireerd op het beroemde Oostenrijkse dessert Apfulstrudel.

 • Molen Bommen & Granaten - Gerstewijn - 11,9%

  Bommen & Granaten bevat een zoete smaak van sinaasappel, appel en rode wijn. Er is champagne gist gebruikt en dat proef je terug in de smaak en het mondgevoel.

 • Molen Hamer & Sikkel - Porter - 5,2%

  Hamer & Sikkel is een robuuste porter van Brouwerij de Molen. In deze porter proef je smaken als chocolade en koffie. 

 • Molen Pim's & Sinaas - Stout - 9,9%

  Pim's & Sinaas is een bier dat beschikt over zeer sterke tonen van zowel sinaasappel als chocolade. Deze combinatie zorgt voor een wat mildere bitterheid dan bij een traditionele stout. Dit bier heeft daarnaast tonen van karamel en een lichtzoete afdronk.  

Achtergrond informatie

Voor zich zelf

Na ervaring opgedaan te hebben bij een brouwer uit Westmaas, de Texelse bierbrouwerij en Brouwerij de Prael te hebben gewerkt, besloot Menno Olivier (1963) voor zichzelf te beginnen en eind 2003 start hij in de garage van zijn huis in Bodegraven een brouwerij (De Salamander) annex proeflokaal. In 2004 krijgt hij van de gemeente Bodegraven de gelegenheid om Molen de Arkduif (1697) liggend langs de Oude Rijn midden in het Groen Hart te huren en opent hij Eet- en Bierlokaal de Molen.

Infusie systeem

oude logo Brouwerij de Molen

Daar ging hij verder met het geven van brouwcursussen voor kleine groepen en complete brouwsessies voor bedrijven en andere groepen. In het begin had hij ook nog zijn functie als brouwmeester van de Rotterdamse Stadsbrouwerij de Pelgrim maar zijn het bedrijf groeide snel. De belangstelling steeg, de groepen werden groter en toen Menno naast het geven van workshops ook zijn ambachtelijk gebrouwen bier op de markt bracht, kon de stap naar een eigen brouwerij niet uitblijven. De brouwerij van toen bestond uit een roestvrij stalen installatie met een capaciteit van 500 liter met een tank uit de melkindustrie  De van oorsprong oliegestookte maischketel (kook ketel) werd nu elektrisch verwarmd wat de maischketel geschikt maakt voor brouwen volgens het infusie systeem. Vandaag de dag staat deze handgemaakte installatie bij de Kaapse Brouwers in Rotterdam.

In de molen

De brouwerij en proeflokaal, gehuisvest in de molen opende officieel haar deuren in juli 2004 en werd op vrijdag 17 september 2004 geopend door acteur Bram van der Vlugt. In het proeflokaal waren in 2004 al 6 bieren van de tap verkrijgbaar. De brouwerij zelf was ondergebracht in de voormalige meelopslagplaats van de molenaar.

Britse onderscheiding

Begin juni 2006 kreeg Brouwerij de Molen een Britse onderscheiding voor ‘Borefts Stout’ en dat betekende het begin van internationale erkenning. De bierverkoop is hierna blijven stijgen, in de wereld, maar ook in Nederland. In 2008 wordt John Brus zijn partner en samen maken zij een bedrijfsplan om te groeien in alle opzichten. De brouwerij verhuisd naar een pand verderop in de straat alwaar een nieuwe installatie wordt gebouwd. In 2006 waren er vijf medewerkers in dienst, in 2017 zijn er 19 medewerkers en daarnaast een afdeling van Stichting Philadelphia, een instelling voor wonen en werken voor verstandelijk beperkte mensen. De capaciteit van Brouwerij de Molen is navenant gestegen. In 2006 werd er 300 hectoliter gebrouwen, in 2017 14.000 hectoliter.

Bodegraafse bierbrouwers breiden uit

Het gaat voor de wind met bierbrouwerij de Molen in Bodegraven. Naast de huidige brouwerij met een capaciteit van vijfhonderd liter per brouwproces, gaan de internationaal geprezen biermakers een extra brouwerij openen met een capaciteit van vijfduizend liter. De uitbreiding moet begin 2011 plaatsvinden. De nieuwe brouwerij wordt gebouwd in het oude pand van Formido, ook in Bodegraven. Het internationale succes is ook in Nederland niet onopgemerkt gebleven. We zijn momenteel bezig met een contract met een grote supermarktketen en een slijterij. Daar gaan ons bier ook verkocht worden als de nieuwe brouwerij is gerealiseerd.

Nederlandse brouwerij vijfde van de wereld

Brouwerij de Molen uit Bodegraven wordt door de internationale bier community van een half miljoen bierproevers RateBeer.com jaarlijks in de top 10 Top Brewers van Nederland gekozen en in 2016 zelf nummer 6 van alle brouwerijen in de wereld. (voor het perspectief: er zijn meer dat 40.000 geregistreerde brouwerijen bij het platform)

Lees ook

Brouwerij de Molen in 2016

Brouwerij De Molen heeft in 2016 haar missie de 'vier wieken van de molen' gedefinieerd, met deze waarden willen zij de toekomst tegemoet treden. Bavaria heeft in dat jaar een minderheidsbelang in Brouwerij de Molen genomen en door die samenwerking hoopt Brouwerij de Molen met name de distributie in Nederland te kunnen verbeteren.

In de molen is vandaag de dag Brouwcafé de Molen gevestigd, een restaurant/bar met 20 taps waarvan 15 altijd gevuld met bieren van Brouwerij de Molen. Rondleidingen (ook door de grote brouwerij), proeverijen en brouwcursussen worden vanuit het brouwcafé georganiseerd.

Houten vaten brouwerij De Molen

Ook heeft de brouwerij een hopveld in Ede geadopteerd. Ze namen de hop al af van dit hopveld en zijn een samenwerking aangegaan om samen zorg te dragen voor het hopveld.

1 november 2016

Per 1 november komt er een volgende brouwer het team, van inmiddels 5 brouwers, in Bodegraven versterken. John de Vries die 10,5 jaar bij Emelisse in Kamperland heeft gewerkt komt Brouwerij de Molen versterken. 

Brouwer John de Vries van Emelisse gaat per 1 november 2016 aan de slag bij Brouwerij de Molen.

Overname Swinkels Family Brewers

In 2019 werd Brouwerij de Molen overgenomen door Royal Swinkels Family Brewers. De Molen bieren zullen in in Bodegraven gebrouwen blijven worden. 

De overname leidde mede tot een rebranding begin 2022. Een onderdeel daarvan was het aanpassen van het welbekende logo met de molen erop. Speciaalbierliefhebbers waren in eerste instantie 'not amused', zo blijkt uit de facebookpost waarin het logo voor het eerst werd getoond. Sommige liefhebbers dachten zelfs dat het om een verlate 1 aprilgrap zou gaan... 

Brouwerij de Molen nieuw logo sinds april 2022

Brouwerij De Molen in het nieuws