Brouwerij Huttenkloas

Gegevens brouwerij
Provincie
Locatie brouwerij
Celebesstraat 29
Postcode
7556 SR
Plaats
Actieve brouwerij
Ja (17 jaar actief)
Opgericht in
2002
Type brouwerij
Brouwerijhuurder
Voorzieningen
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Ketels te huur
Winkel

Biermerken van Brouwerij Huttenkloas

Achtergrond informatie

Scoutingperiode

Ruud van de Gevel en Johan Nijhof stelden zich in mei 2002 ten doel in Twente een ambachtelijke brouwerij te stichten. Die plannen stamde al uit 1998. Ruud en Johan kenden elkaar al vanaf hun scoutingperiode. Ruud studeerde voedingsmiddelentechnologie aan de zuivelschool in Bolsward van waaruit hij stage liep bij de Friese Bierbrouwerij. Na zijn studie in Bolsward studeerde hij nog parttime aan de CTL in Gent bij professor Baetslé, een autoriteit op het gebied van bier. In 1990 kwam Ruud, samen met een compagnon, in de gelegenheid om Brouwerij de Teut in het Belgische Neerpelt over te nemen. Hier hebben ze vijf jaar gebrouwen tot er iets mis in de communicatie naar de bank en de tent moesten sluiten.

Terug in Hengelo

Ruud keerde terug naar Hengelo en ging werken in de vleeswarenindustrie. In Johan vond hij een compagnon om met hem zijn droom te verwezenlijken. Ze besloten niet te hard van stapel te lopen en namen anderhalf jaar de tijd aan voorbereiding voordat ze in 2000 met hun eerste bier op de markt kwamen. Het bier werd gebrouwen met behulp van de faciliteiten van de Zuid-Duitse Schlossbrauerei. De eisen die de brouwerij stelde was dat er gebrouwen moest worden volgens het Reinheitsgebot (er zou dus niets aan het bier toegevoegd mogen worden) en er moest gebruik worden gemaakt van de eigen gistcultuur van de brouwerij.
Eén keer maand werd er afgereisd naar Zuid-Duitsland om hun bier te bottelen. Het bier wordt dan per vrachtwagen naar Twente vervoerd waar het wordt opgeslagen in Rossum (bij Oldenzaal). Van daaruit vindt de distributie plaats. Het ligt in de bedoeling om uiteindelijk 1000 tot 2000 hl per jaar te brouwen.

Hengelosche Bierbrouwerij

Geruime tijd hebben de twee initiatiefnemers gezocht naar een eigen ruimte om zelf te brouwen. In beeld kwamen een voormalige munitiebunker op het gesloten Vliegveld Twenthe, maar door alle toestanden rondom een eventueel weer openstellen voor het vliegverkeer, strandde dat plan. Ook deelname aan een project in Schalkhaar ging niet door, evenals een voormalig monumentaal voormalig fabriekspand in Hengelo verdween in de prullenmand.

Mogelijk brouwt Huttenkloas BV straks zijn speciale bieren op het voormalige brouwerijterrein van de Hengelosche Bierbrouwerij, tussen de Twekkelerweg en de Brouwerijstraat. Ontwikkelaar Ter Steege Vastgoed heeft de plannen voor de bouw van enkele appartementengebouwen al klaar maarp het terrein staan ook nog enkele vroegere panden van Hengelosch Bier, die vanwege het historisch belang behouden moeten blijven. Eén ervan is het ketelhuis waar, met name door de hoge ruimtes, niet makkelijk een nieuwe invulling aan te geven is. Wat zou er daarom mooier zijn dan de oude functie te herstellen? Daarop werd door de gemeente contact gezocht met de makers van Huttenkloas. Maar om welke reden is niet bekent maar dit ging niet door.

Lokatie De Leeren Lampe

Op dit moment worden de ketels geïnstalleerd in de kelders van uitgaanscentrum De Leeren Lampe en begin september 2010 moet alles gaan draaien. Dan start Huttenkloas samen met Drankenhandel Korbeld met het brouwen en verkopen van Sallands Landbier. In flesjes voor consumenten, maar ook in fusten voor de horeca. De brouwerij is dan ook toegankelijk voor mensen die willen kijken. Gerben Korbeld van Drankenhandel Korbeld: “We hebben met Ruud gekozen voor een blond biertje, de Blonde Johannes, een bokbiertje, de Bokkige Theodorus, een weizenbiertje, de Witte Franciscus, en een donker biertje, de Donkere Henricus. Eind dit jaar komt er ook nog een Lebuinus Dubbel en Tripel." Helaas is er in Raalte nog niet voldoende capaciteit om alles hier te brouwen. Het Huttenkloasbier wordt daarom voor een groot deel nog altijd in Zuid-Duitsland gebrouwen. Voor verdere ontwikkelingen ga naar Sallandse Landbier Brouwerij.

Huttenkloas (Klaas Annink)

De meest gevreesde en beruchte struikrover en moordenaar uit Twente was Huttenkloas. Deze schurk, geboren als Klaas Annink, woonde rond 1700 samen met zijn vrouw en zoon in het Twentse buurtschap Bentelo. Hij had het vooral gemunt op marskramers en werd beschuldigd en verdacht van een groot aantal moorden en andere delicten. Bijna iedereen in zijn omgeving had z'n vermoedens, maar hield wijselijk z'n mond.

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Locatie brouwerij


Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.